Kemikaalikimara: joulukuuta 2011

perjantai 30. joulukuuta 2011

Median silikonicocktail

Täydennetty 2.1.2012 Lisätietoa implanteissa käytetyistä aineista.Ks. alla.

Kemikaaleihin liittyvä kirjoittelu on lisääntynyt huimasti, mikä on pelkästään hyvä juttu. Valitettavasti joukkoon mahtuu kaikenlaista vähemmän paikkansa pitävää. Joskus on pakko ottaa kirjoituksia käsiteltäviksi, sillä jutuissa kerrottu tieto on joko pieni osatotuus, virheellistä ja/tai peräisin kyseenalaisista lähteistä. Tässä pohdin PIP-silikoni-implantteihin liittyvää kirjoittelua, jossa sekoittuu faktaa ja fiktiota oikein kunnolla - lähtien silikonien kemiasta päätyen PIP-firman perustajan etsintäkuulutukseen.

Ennen joulua nousi häly Poly Implant Prothese eli  PIP-silikoni-implanteista. Kyse on ranskalaisista rintaimplanteista, joissa valmistaja kustannuksia säästääkseen käytti silikonia, jota ei ole tarkoitettu lääketieteellisesti käytettäväksi. Implantit rikkoutuvat helpommin kuin asianmukaisesta silikonista valmistetut. Kyseessä on lainvastainen teko siinä missä maidon jatkaminen melamiinilla, pilaantuneiden juustojen käyttäminen uusien juustojen valmistamisessa. 

Lähdekritiikki kateissa

Kemikaalicocktail-blogissa kerrotaan silikonien sisältämistä kemikaaleista seuraavasti. Pätkä on  kaapattu sivulta tekstistä Silikonirintojen kemikaalicocktail.


Luettelo on varsin pitkä, mutta toisin kuin Kemikaalicoctailissa esitetään, tekstin ymmärtää varsin moni. Teen kuitenkin yhteenvedon ryhmitellen aineet loogisiksi kokonaisuuksiksi. Kemikaalicoctailin mukaan silikonit sisältävät seuraavia aineita (kemikaaliluettelon voi hypätä yli, jos ei jaksa käydä sitä läpi):
Orgaanisia liuottimia

Methyl Ethyl Ketone metyylietyyliketoni
Cyclohexanone  sykloheksanoni
Isopropyl alcohol  isopropanoli
Denatured Alcohol  denaturoitu alkoholi (etanoli)
Acetone  asetoni
Lacquer Thinner   tinneri (seos useasta liuottimesta)
Ethyl Acetate  etyyliasetaatti
Toluene  tolueeni
Dichloromethan  dikloorimetaani
Naptha (Rubber Solvent)  raakaöljyn tislauksen yksi jae, seos hiilivetyjä
Xylen   ksyleeni
Hexone, metyyli-isobutyyliketoni
Hexanone2, metyylibutyyliketoni
Väriaineita, pulvereita

Printing Ink   painoväri
Talcum Powder talkki
Color Pigments väripigmenttejä
Carbon Black hiilimusta
Zinc Oxide sinkkioksidi, valkoinen pigmentti

Metalleihin liittyvät aineet

Oakite tuotemerkki, metallinpuhdistusaine
Metal cleaning Acid  metallin puhdistusaine
Solder juotosmetalli

Muoveja, liimoja ja sekalaisia aineita

Polyvinyl Chloride (Liquid vinyl) PVC  PVC-muovi 
Eastman 910 glue  syanoakrylaatti, pikaliimaa 
Epoxy Resin epoksihartsi 
Epoxy Hardener  epoksikovetin 
Antioxidant (Rubber) hapettumisenestoaine (kumi)

Thixon-OSN-2 liima (elastomeerien kiinnitys metalliin) 
Phenol fenoli (orgaaninen yhdiste) 
Benzene.bentseeni (orgaaninen yhdiste) 
Lofol (Formaldehyde) Lofol lienee tuotemerkki, formaldehydi on haitallinen kemikaali. 
Acid stearic steariinihappo 
Amine, Joku amiini, mutta mikä? Tämä viittaa vain aineiden sukuun.
Urethane  Joku uretaani, mutta mikä? Tämä viittaa vain aineiden sukuun. 
Freon  kylmäaine, normaalipaineessa kaasumuodossa 
Silicone silikoni 
Lähde on tietysti hyvä mainita. Vähintään yhtä tärkeää on arvioida, miten luotettava tietolähde on kyseessä. Sivuston ylläpitäjästä löytyy nimi ja kuva. Hän on Livia, jolla on pienet rinnat ja joka antaa ohjeita, miten asiaan kannattaa suhtautua. Livia myös testaa rintojenkasvatuspillereitä, joita sivustolla mainostetaan - kuten myös rintaliivejä ja  rintoja kasvattavaa proteiinivalmistetta. Mitään tietoa Livian kemikaalilistan alkuperästä ei löydy. Kertokaa, jos jostain sellainen sattuu silmiin. Samainen kemikaalilista esiintyy myös monella muulla sivustolla. Kysessä on tyypillinen netissä pyörivä "musta lista".

Kelpaako tissienkasvatuspillerisivusto tietolähteeksi YLE:n maksamalla sivustolla? Tuskin. Vaikka Shingler tekee hyvää työtä kertomalla kemikaalien haitoista, lähdekriitiikissä on valitettavan usein puutteita. Kemian alan koulutus toki helpottaa arvoimaan tietojen luotettavuutta, mutta tässä tapauksessa sitä ei edes olisi tarvittu. Muutaman minuutin tarkistamisella olisi paljastunut, että kysessä on huuhaa-sivusto. Ammattitaitoinen toimittaja ei jätä lähdekritiikkiä lukijoidensa hoidettavaksi.

Implanttien ja silikonien turvallisuudesta

PIP-implantit ovat ikävä juttu erityisesti implantit laitattaneille. Implantin rikkoutuminen ei ole mikään mukava tuttu. Brittiläinen Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) toteaa tiedotteessaaan 23.12.2011 seuraavasti:
MHRA commissioned toxicity testing on the unapproved silicone gel used to fill PIP breast implants, including genotoxicity and chemical toxicity. The results of these tests have been discussed with relevant experts and we have concluded that there is no safety issue related to this filler material. Similar testing carried out by the French medicines and medical devices regulator confirmed these conclusions.
Tiedotteessa ei kerrota, mitä aineita implanteista löytyi. Lääketieteellisiin tarkoituksiin silikonia valmistetaan erityisissä tiloissa ja tarkan valvonnan alla. Jos implanteissa on lainvastaisesti käytetty jotain muuta laatua, on tietenkin mahdollista, että materiaalissa on epäpuhtauksia. Huhtikuussa 2011 MHRA julkaisi tiedotteen, jonka mukaan:
Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) Clinical Director for Devices, Dr Susanne Ludgate, said: "We wanted to identify any potential toxicity associated with the implant filler as soon as possible, to protect the health of anyone who had used it.
“We are extremely pleased that these further tests have again found no dangerous substances."
Implantin valmistaja on syyllistynyt laittomaan tekoon, jonka vain rahanahneus voi teettää. Mutta jos viranomainen peittelee moista, sekin on vähintään yhtä kyseenalaista. Ottaisivatko viranomaiset riskin kaunistelemalla tuloksia? Implantteja on analysoitu varmasti joka puolella.

Lisäys 3.1.2012
Ranskalainen media julkisti implanteissa käytettyjen silikonien analyysituloksia.Kuten tiedossa oli, PIP-implanteissa on käytetty lainvastaisesti teollisia silikoneja. Tuotemerkit ovat Baysilone, Silopren ja Rhodorsil. Nimen alla on lukuisia eri laatuja. Ja nyt sitten alkaa viranomaisten selittely. Ranskalaiset terveysviranomaiset (AFSSAPS) luulivat, että kyseessä oli teolliset laadut, joita käytetään muun muassa elintarviketeollisuudessa ja elektonikassa. Kummassakin on puhtausvaatimuksia, mutta ei niin tiukkoja kuin lääketieteellisessä käytössä. Nyt on käynyt ilmi, että implantteihin on käytetetty myös polttoaineiden lisäainekäyttöön tarkoitettuja aineita. Väärä aine väärässä paikassa. Mutta ovatko viranomaiset tienneet asian koko ajan vai myöntävät vasta nyt, kun asiasta on tullut näin julkinen?

Rintojen suurennusleikkauksia voidaan kyseenalaistaa, suuri osa niistä on tarpeettomia. Implanteissa on rikkoutumisriski - siis muissakin kuin PIP-merkkisissä. Riski rikkotumiselle vain on pienempi ja kuka viimekädessä tietää, mitä vuosikymmenten altistus tarkoittaa.   Ihon alle laitetaan aineita ulkonäkösyistä, kuten tatuoinneissa. Nekään eivät ole välttämättömiä. Eri asia on implantin laitto esimerkiksi rintasyöpäleikkausten jälkeen tai jos elimistössä tarvitaan muita varaosia. Ylipäänsä silikonien käyttötarkoituksia ja silikonilaatuja on monia. Silikonia käytetään turvallisempana vaihtoehtona PVC:lle sairaalatarvikkeissa, kuten letkuissa.  PVC-muovisista kun voi irrota ftalaatteja. Onkin varsin yksisilmäistä yleistää silikonit haitallisiksi. Kannattaa suhtautua kriittisesti populistisiin kirjoituksiin.

PIP yrityksen perustajan etsintäkuulutus

Mielenkiintoinen kuriositeetti on PIP-yrityksen omistajan etsintäkuulutus. Mediassa annetaan kuva, että omistajan etsintäkuulutus johtuu implanteista:
Uusi Suomi sen sijaan kertoi, että lehtitietojen mukaan etsintäkuututus johtuu rattijuopumuksesta, ei implanteista. Miksi US ei tarkistanut asiaa Interpolin nettisivulta, joka vahvistaa asian? Miksi epämääräinen viittaus "lehtitietoihin"? Miksi virheellistä mielikuvaa ei korjattu otsikkoon? 
Näin kertoo INTERPOL:
"The INTERPOL Red Notice issued at the request of Costa Rica in June 2011 for Jean-Claude Mas is totally unconnected to the company, Poly Implant Prothese (PIP), which allegedly sold thousands of breast implants currently under suspicion of posing a potential health risk to hundreds of thousands of women worldwide in whom they have been implanted.
At this time, INTERPOL can only state that the criminal charge underlying the INTERPOL Red Notice relates to the local charge in Costa Rica of drunk driving which allegedly occurred in June 2010 and for which the penalty, if convicted, is three years imprisonment."
Media uskoo mediaa, jutut kopsataan kaverilta. Tietoja ei tarkisteta, vaikka se olisi parin minuutin homma. Onko mikään media edes korjannut virheellistä uutista?

Lue myös

torstai 29. joulukuuta 2011

Who said cigarette kills?

Pakko taas laittaa FB:stä bongattu kuva. Eipä tähän juuri lisättävää.


Lue myös

Niilin alkulähteillä

Kävin viikon työmatkalla Ugandassa marraskuun alussa. Reissulla oli yksi kokonainen päivä, jolloin ei ollut ohjelmaa. Päätin tehdä retken Kampalasta kohti Jinjaa, Valkoisen Niilin alkulähteille. Sininen niili alkaa Etiopiasta. Joet yhtyvät Sudanissa. Turistiretkihän se oli, mutta avasi silmiä monella tavalla.
Jälkipolvi sai joululahjaksi Aku Ankka-sarjakuvakirjan Don Rosan kootut (Sanoma Magazines 2011), jossa on aiheeseen liittyvä tarina "Krokotiilinmetsästäjä", josta siteeraan Don Rosaa parin ruudun verran.  Ankat tosin kulkivat Niiliä ylävirtaan, pohjoisesta etelään. Minä saavuin paikalle lännestä, Kampalasta.


Krokotiileja ei onneksi nähty, sillä matkaa tehtiin näin luotettavan näköisillä veneillä. Ennen joen valjastamista virta oli paljon kapeampi ja pienempi. Sittemmin oppaiden mukaan krokotiilit ja virtahevot ovat alkaneet vierastaa aluetta. Ja kyllä se venekin oli ihan kulkukelpoinen. Minäkin pidin peukkua pystyssä, että venematka läheiselle saarelle sujuu hyvin. Kuvassa taaempana paikallinen opas, istumassa Abdul, joka ajelutti minua päivän aikana.


Venematka pikkuiselle saarelle tehtiin rantoja pitkin. Rantapusikossa näkyi muun muassa liskoja ja paljon erilaisia lintuja. En ole ikinä ollut lintuharrastaja, mutta nyt sitten napsin kuvia siivekkäistä sitä mukaa, kun opas niitä bongasi. Älkää vaan kysykö, mitä nämä ovat. 


Rantauduimme saarelle, joka sijaitsee kohdassa, jossa Niili erkanee Viktoria-järvestä. Joen pohjassa on lähde, josta pulppuaa vettä. Siis juuri tuossa, ei mitenkään mullistava nähtävyys. Historiallinen paikka kuitenkin.  Niilin alkulähteen löysi ensimmäisenä tutkimusmatkailija John Hanning Speke  1860-luvulla.  Mika Waltari kirjoitti Sinuhe egyptiläisessä: "Ken kerran on Niilin vettä maistanut ei voi enää muulla janoaan sammuttaa." En siis maistanut vettä, mutta kasvoni huuhtelin.


Kyltin mukaan 6695 km pituinen Niili on maailman pisin joki. Viimeisimpien mittausten mukaan pisin joki on onkin Amazon, joka on 6 800 km.


Entä mitä kertoo Don Rosa vuodelta 1988 peräisin olevassa tarinassa? Ankat jatkavat matkaa Victoria-järvestä eteenpäin Ruandan puolelle Kagera-jokea pitkin satoja kilometrejä, josta löytävät Niilin todellisen alkulähteen. Vai onko kysymys vain määritelmästä? Mistä kohdasta Niili oikein alkaa? Wikipedia toteaa asiasta näin:
"Valkoisen Niilin on ajateltu alkavan Victoriajärvestä, mutta koska Victoriajärvi saa vetensä siihen laskevista joista, voidaan Valkoisen Niilin kauimmaisin alkulähde johtaa Nyungwe-metsän uumeniin Ruandassa. Sieltä vesi purkautuu Rukararan, Mwogon, Nyabarongon ja Kageran jokia pitkin Viktoriajärveen lähellä Bukoban kaupunkia Tansaniassa."
Ugandalaisten mielestä Niili alkaa Ugandasta. Piste.


Saarella on pieni matkamuistomyymälä, johon venekuljetus piti maksaa. Ennen veneeseen astumista oli  tingannut hinnasta. Annoin rahan oppaalle ja pyysin maksusta kuitin. Opas palasi hetken päästä kuittivihon kanssa ja ilmoitti, että valitettavasti heillä ei ole kynää. Kaivoin repustani yhden ja sanoin, että saatte pitää. Abdul naurahti hetken päästä, että nyt opas ja matkamuistomyymälän nainen kinastelevat, kuka kynän saa pitää.
Vierailijoita - etenkin miehiä - oli ohjeistettu toimimaan saarella asianmukaisesti.


Niilin alkulähteen lisäksi kävin myös Bujagalin putouksilla. Niistä lisää myöhemmin.

Lue myös

lauantai 24. joulukuuta 2011

Samalla alalla - Joulupukki ja Pakkasukko

Ulkoilman lämpötila näyttää sellaiselta, että lumesta ei taida olla tietoakaan. Hiukan harmi, mutta eipä se joulun viettoa silti haittaa. Laitetaanpa kuva Ukrainalaisesta Pakkasukosta ja Lumitytöstä. Kumpi on parempi Joulupukin punainen vai Pakkasukon sininen nuttu? Pakkasukon työrupeama on vasta uutena vuotena. Josko hän ehtisi järjestää sitä ennen vähän pakkasta...tai eiköhän me pärjätä ihan hyvin näinkin.


Oikein mukavaa joulua kaikille!

tiistai 20. joulukuuta 2011

Katti pakettiin

Tätäkin on tehty, mutta meillä kissa on sentään jäänyt paketoimatta....paitsi että sitä ei ole vähään aikaan näkynyt. Pitäisikö huolestua?



PS. Nimimerkki Sirje, ilmoitatko osoitteesi, niin saadaan voittokirja postiin, kiitos.

Jouluarvonnan voittajat

Suurkiitos kaikille jouluarvontaan osallistuneille sekä etenkin hiusvärioppaan täydentäjille. Käyn lähetyt tiedot tarkemmin läpi vähän paremmalla ajalla.

Kirja-arvat osuivat seuraavasti:

Maanantaisoturin dieetti nimimerkille  Soile  ja
Laihdu! Herkutellen ja pysyvästi nimimerkille Sirje

Lähettäkääpä osoitteenne sähköpostiin kemikaalikimara (a t)gmail.com, kiitos.


P.S. Hiusväriopasta voi täydentää edelleenkin. Kyseessä on kirjoitus, jota pidän yllä ja johon kerään tietoa.

sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Sporttivalaistus

Laitan teidän iloksenne pari jouluista kuvaa Ukrainasta Donetskin jalkapallostadionilta. Paikallinen pikkupoika juoksee ympäri valaistua jalkapalloa ja kaksi daamia valokuvaa toisiaan maskotin vierellä. Kyseisellä jalkapallostadionilla pidetään ensi kesänä viisi EM-turnausottelua.

Jalkapallosta tulee tosin ensimmäisenä mieleen tyrmäävä hienhaju. Kyllä vaan, meillä pelataan. Täytyy varmaan joskun kirjoittaa hikipyykinpesusta. 
Muutenkin pyykkäys ja pesuaineet ovat ajankohtainen aihe, sillä EU on päättänyt, että fosfaatit kielletään pesuaineissa. Siitä lisää juttua myöhemmin. 
Suomen ympäristökeskus eli SYKE on selvittänyt tekstiilien haitallisia kemikaaleja. Palaan myös siihen aiheeseen, mutta nyt suon hieman aikaa jouluvalmisteluille. 

Tänään ehtii vielä osallistua jouluarvontaan.

Lue myös

torstai 15. joulukuuta 2011

Vesihanasta bisfenoli A:ta

Tämä jutun tapahtuvat menee sarjaan, joita ihmetellään parin-kolmenkymmenen vuoden päästä, tai ehkä jo aiemminkin. Miten näin pääsi käymään?

Bisfenoli A on varmaan monelle tuttu aine ennestään. Kyse on polymeerin lähtöaineesta, jonka on totettu olevan hormonaalisesti vaikuttava. Bisfenoli A.ta sisältäviä muoveja ja aineita käytetään erittäin monessa paikassa. Tunnetuin esimerkki lienee astioissa käytettävä polykarbonaatti, joista voi etenkin lämpimään sisältöön irrota kyseistä ainetta. Vauvoja suojellaksamme tuttipulloissa kiellettiin bisfenoli A:ta sisältävien muovien käyttö. Altistuslähteitä on vielä jäljellä muitakin, kuten säilyketölkit, kassakuitit, epoksiliimat ja yllätys, yllätys - hanavesi.

Vuosien ja vuosikymmenien vieriessä taloon tarvitaan remonttia, joskus on syytä laittaa putketkin uusiksi, sekä viemäri- että juomavesiputket. Putkiremontti on kallis juttu. Sen tarvettahan pitää aina uutta asuntoa katsellessa kysyä, etteivä kustannukset tule yllätyksenä. Putkien vaihtamiselle on vaihtoehtoina niiden pinnoittaminen - muun muassa epoksihartseilla.putkeen viedään  Putki puhdistetaan ja siihen viedään epoksihartsia tavalla tai toisella, kauko-ohjattavan harjan ja paineilman avulla. Vanha putki saa uuden ja sileän sisäpinnan. Enimmäkseen saneerauksia on tehty viemäriputkiin, mutta tekniikka toimii myös vesijohdoissa, käytännössä vesijohtopinnoituksia on tehty lähinnä kerrostaloissa. Ongelmana on se, että muovi ei välttämättä kovetu putkeen, vaan voi jäädä kohtia, putkenmutkia ja onkaloita, joista vain osittain kovettuneesta epoksista irtoaa bisfenoli A:ta. Aineiden liukenemista koskevat testit tehdään tavallisesti kylmällä vedellä. Lämpimää vettä juoksutettaessa irtoamista tapahtuu enemmän. Samoin, jos vesi seisoo putkistossa, veteen kertyy aineita. Toisaalta yleisenä ohjeena on, että putkessa seisonut vesi kannattaa laskea viemäriin, eikä lämpimän veden puolelta saa koskaan ottaa ruoakaan vettä, mutta silti. Kyseessä on altistuslähde. Viemäriputkesta aineet joutuvat jätevedenpuhdistamoille, käyttövesiputkistosta vesilasiin, keittoon, puuroon, kastikkeeseeen...

Taitaa olla niitä harvoja kertoja tyytyväinen siitä, että suomalaiset kulkevat ruotsalaisten jäljessä. Ruotsissa tällaisia putkisaneerauksia on tehty jo parisenkymmentä vuotta lukuisten firmojen voimin. Meillä toimijoiden määrä on vähäisempi ja toivon mukaan käyttövesiputkiin on pinnoitusremontteja tehty vähän, sillä asiaan on havahduttu. Kyseessä ei ollutkaan mikään hyvä juttu. Pinnoitetuista vesijohtoputkista oli iso artikkeli Miljöaktuellt-lehdessä, jonka aukeamasta otin oheisen kuvan.

Svenskt Vatten on ruotsalaisten vesilaitosten järjestö, joka auttaa jäseniään teknisissä, hallinnollisissa ja taloudellisissa kysymyksissä. Organisaation jäseninä ovat kaikki Ruotsin kunnalliset vesilaitokset. Nyt Svenskt Vatten suosittelee jättämään käyttövesiputkien epoksipinnoitukset tekemättä, kunnes riskit on selvitetty, on tehty oheistus ja standardit. Suurena puutteena mainitaan myös se, että Ruotsissa ei ole olemassa viranomaista, joka olisi vastuullinen siitä, mitä aineita vesiputkiin laitetaan ja miten saneeraukset tehdään. Och samma på svenska.
"Det finns en stor efterfrågan från både vattentjänstföretagen och byggbranschen att riskerna utreds och kartläggs så att anvisningar och standarder kan tas fram för att undvika att hälsomässiga risker byggs in i fastigheternas dricksvattenledningar. Det är också en allvarlig brist att det inte finns någon myndighet i Sverige som ansvarar för att godkänna material som kommer i kontakt med dricksvatten och som ställer krav på hur renoveringarna genomförs."
Suomessakin selvitetään asiaa.
"Vesi-Instituutti WANDER selvittää parhaillaan käyttövesiputkien pinnoitusmateriaalien ja pinnoituksen työmenetelmien turvallisuutta. Tutkimusta rahoittavat Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto, Kiinteistöliitto, ympäristöministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja Finanssialan Keskusliitto.
– Pinnoitettujen tuotteiden pitäisi olla loppukäyttäjälle yhtä turvallisia kuin uusien tuotteiden. Pinnoitemateriaaleille voisi tulla samantyyppiset vaatimukset kuin toksikologisesti tutkituille muoviputkille on tulossa rakennustuotteiden CE-merkinnän myötä: ei hajua, ei makua, ei haitallisia irtoavia aineita, sanoo Vesi-Instituutin kehittämispäällikkö Tuija Kaunisto."
Odotamme mielenkiinnolla Vesi-instituutin selvityksen lopputulosta sekä seuraamme ruotsalaista keskustelua.
Kenellekään ei tullut mieleen aikaisemmin? Niin se valitettavan usein menee.
Lue myös

keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Bambu - ekologinen vai vähemmän paha?

Ekovaatteissa päivän sana on bambu, josta saadaan aikaiseksi ihanan mukavia alusvaatteita, yöpaitoja, sukkia, pyyhkeitä ja vauvanvaatteita. Bambu on erittäin nopeakasvuinen ja satoisa kasvi, eikä tarvitse erityisiä lannoitteita, torjunta-aineita ja keinotekoista kastelua - toisin kuin puuvilla.  Bambukuitu pehmeä ja imukykyinen sekä varsin mukava iholla.

Bambu


Bambua mainostetaan ekologisena ja vihreänä vaihtoehtona. Hyvin yleisesti viskoosin valmsituksesta ei kuitenkaan kerrota mitään ja jos tuotantoprosessi mainitaan, sitä saatetaan hiukan moittia energian kulutuksesta. Esimerkiksi Anne Linnonmaan Ecological Fashion sivuilla sanotaan bambusta näin:
"PEHMEÄ BAMBU
Kevyt, hengittävä ja himmeäkiiltoinen bambutrikoo valmistetaan Intiassa, viljellystä bambusta, joka kasvaa ilman lannoitusta tai torjunta-aineita. Silkin tavoin bambu tuntuu viileällä ilmalla lämpimältä ja lämpimällä viileältä. Bambu on luonnostaan antibakteerinen ja antistaattinen, sekä sillä on kyky suodattaa auringon UV-säteilystä jopa 90%."
Bambun antibakteerisuus on kyseenalaistettu Kuningaskuluttaja-ohjelmassa.
"Bambukuidusta on myös paljon markkinointiväittämiä, jotka eivät pidä paikkaansa. Bambuviskoosikuitu ei ole antimikrobinen eikä se suojaa UV-säteilyltä, toisin kuin usein markkinoidaan.Sen kyky imeä kosteutta ja sen antistaattisuus vastaavat normaalia viskoosikuitua. Bambu raaka-aineena ei tee tästä materiaalista parempaa."
Nanso ei kerro sivullaan viskoosin valmistuksesta mitään. Fjällräven puolestaan kertoo tuotantoprosessista:  ja on noteerannut sen haitat.
"Bambun käytöllä on kuitenkin myös haittoja. Bambu täytyy hajottaa, jotta sen kova, puumainen kuitu saadaan muutettua pehmeäksi, puuvillamaiseksi selluloosahaituvaksi, joka voidaan kehrätä langaksi. Hajottaminen voidaan toteuttaa kahdella tavalla – mekaanisesti tai kemiallisesti. Mekaaninen menetelmä on periaatteessa sama menetelmä, jolla valmistetaan tekstiiliä pellavasta, hampusta ja ramista. Kemiallinen menetelmä muodostaa pehmeää viskoosikangasta, ja juuri tätä bambua käytetään Fjällrävenin bambupaidoissa.
Tällainen viskoosin valmistus on saanut kritiikkiä osakseen, koska sen katsotaan olevan ympäristölle haitallisempaa kuin mekaaninen menetelmä. Olemme tietoisia tästä. Katsomme bambukuidun olevan kuitenkin parempi vaihtoehto kuin puuvilla. Varmistamme myös, että toimittajamme allekirjoittavat kemikaalien käsittelyä koskevat toimintaohjeemme."
Nämä olivat siis vain muutama satunnaisesti valittu esimerkki. Tämä homma haiskahtaa - rikkihiileltä. Bambukuitun kemiallinen valmistus on niin rajujen kemikaalien käyttöä, että oksat pois. Viskoosiprosessissa käytetään vahvaa lipeää, rikkihiiltä ja rikkihappoa.
"Kuitu valmistetaan viskoosimenetelmällä, jossa merseroitu ja esikypsytetty liukoselluloosa liuotetaan lipeään rikkihiilen avulla. Näin saatu kehruuliuos puristetaan märkäkehruuprosessissa kehruusuulakkeiden läpi kehruukylpyyn ja jähmetetään uudelleen ja tuloksena saadaan pitkää selluloosakuitua."
Rikkihiili on paitsi erittäin herkästi syttyvä, myös hermomyrkky ja on aiheuttanut työperäisiä ammattitauteja. Olen kasvanut "Piippukylässä" eli Valkeakoskella, jossa on sekä sellu- että viskoositehdas. Jos joku olisi väittänyt, että viskoosia valmistetaan ekologisesti, hänelle olisi varmaan naurettu. Kaikki tiesivät, että Säterin tehtaalla oli pahoja myrkkyjä ja että paikkakunnalla oli henkilöitä, jotka olivat invalidisoituneet rikkihiilen takia. Työsuojeluun ei kiinnitetty samalla tavalla huomiota kuin nykyisin.
Sekä viskoosi- että sellutehdas pysäytettiin vuonna 2008. Viskoositehdas tosin käynnistettiin uudelleen vuonna 2010. Prosessi on tarkoistus uudistaa siten, että rikkihiiltä ei enää tarvita.  Laitos käynnistettiin kuitenkin vanhalla prosessilla.

Oheisssa radio-ohjelmassa Avilon-yhtiön toimitusjohtaja Heikki Hassi kertoo tehtaan historiasta, viskoosin valmistuksesta, uudesta prosessista sekä maalailee viskoosin tulevaisuudennäkymiä. Viskoosi tosiaan on vaihtoehto puuvillalle. Ohjelma kestää 10 minuuttia ja on kuuntelemisen arvoinen, jos aihe vähääkään kiinnostaa. Mielenkiintoista on se, että viskoosin valmistukseen kelpaa lähes millainen risupuska tahansa, bambukin mainitaan.
Mutta palataanpa ekologisuuteen. Jos puuvillan kasvattaminen on paha juttu ja bambun vähemmän paha, tekeekö se bambusta ekologisen, varsinkin jos prosessointi on sangen kaukana terveellisestä ja turvallisesta? Muutokuituja voidaan tehdä rikkihiilettömästi (Lyocell), mutta tekniikka ei ole kovin yleinen.

Elinkaarianalyysissä on huomioitava tuotteeen koko elinikä, sieltä bambumetsästä vaatteen hävitykseen saakka, valmistusprosessi mukaan lukien. Todennäköisesti energian käyttöön keskittyvä elinkaarianalyysi on johtanut tulokseen, joka mukaan viskoosiprosessia moititaan ainoastaan energian tuhlauksesta. Elinkaarimallinnuslaskenta ei huomioi käytettyjen aineiden myrkyllisyyttä, työntekijöiden mahdollisia hermovaurioita tai vaikutuksi päästöistä ilmaan ja veteen. Kestävää kehitystä arvioitaessa on käytettävä muitakin mittareita. Bambukuidusta vaatteita valmistavat yritykset mielellään puhuvat vihreistä arvoistaan. Millaiset sairastuvuusluvut on esimerkiksi intialaisella viskoositehtaalla?  

Vanha sananlaskun mukaan jos haluaa tehdä munakkaan, on rikottava muna. Jos haluaa uusia vaatteita, jotenkin ne on tehtävä, kasvattaa puuvillaa, valmistaa viskoosia tai synteettisiä kuituja. Ekologisuus ja kestävä kehitys on kuitenkin eri asia kuin vähemmän paha.

    sunnuntai 11. joulukuuta 2011

    Mielikuvitusihmiset

    H&M jäi äskettäin kiinni kuvanmuokkausista, joissa verkkokaupan mainoskuvissa mallien vartalot oli tehty tietokoneohjelmalla. Vaatteet kuvataan mallinukkien päällä, vartalo muokataan ihmismäisemmän näköiseksi ja täydennetään kuvalla kuva ihmisen päästä. Käytäntöä kritisoidaan, sillä se vahvistaa käsityksiä "ihannevartalosta".

    Jean Kilbourne on tehnyt mainonnan naiskuvasta filmin Killing Us Softly 4: Advertising’s Image of Women (2010). Oheisessa muutaman minuutin trailerissa Kilbourne esittää muutamia esimerkkejä siitä, millaisena ihminen mainoksissa kuvataan - ja millainen kukaan ei todellisuudessa ole - ei edes Cindy Crawford. Kenelläkään ei ole ryppyjä, tai edes ihohuokosia. Hoikatkin mallit fotoshopataan vielä hoikemmiksi, luurankomaisen laihoiksi. Sairaalloinen laihuus on ihannoitua.
    Kate Winsletillä on järki-ihmisen suhtautuminen asiaan. Minusta tuli oitis Winslet-fani.



    Ja näin se käy. Katso, miten ruttuotsaisesta Mr Beanistä loihditaan rypytön nuorimies.



    Lue myös

    lauantai 10. joulukuuta 2011

    Osallistu hiusvärioppaan täydentämiseen

    Kemikaalikimaran hiusväriopas on tehty vastapainoksi villille hiusvärimarkkinoinnille ja informaatioksi kuluttajalle hiusvärien aiheuttamista riskeistä. Opas on hyvin pitkälti lyhennelmä samannimisen kirjan hiusvärejä ja hennatatutointeja koskevasta tekstistä. Lisänä nettiversiossa on luettelo hiusvärisarjoista
    Tuotteiden myyntinimikkeet ovat epäselviä ja hiusvärimainonta villiä – jopa kuluttajan turvallisuutta riskeeraavaa. Viranomaiset eivät ole puuttuneet mainontaan, vaikka viherpesu on yleistä. Yhtä värimerkkiä mainostetaan jopa ihotautilääkäreiden suosittelemana. Lähetin kuluttajauturvallisuudesta vastaavaan Turvatekniikan keskukseen Tukes kysymyksen kyseisen hiusvärimerkin mainonnasta. Tukes siirsi asian Kuluttavirastolle. Lähetin Kuluttajavirastoon kysymyksen myös toisen hiusvärisarjan mainonnasta. Asian käsittely on kesken. Kerron täällä, millainen vastaus asiaan tulee.

    Hiusvärioppaan lopussa on suuntaa-antava lista hiusvärisarjoista. Lista kertoo, sisältääkö tuotemerkki superherkistäjiä. Lista täydentyy vähitellen ja sinäkin voit osallistua sen täydentämiseen.

    Tuotesarjan tietoina tarvitaan:
    • Sarjan koko nimi. Pelkkä valmistajan nimi ei riitä, sillä samalla valmistajalla voi olla useita tuotemerkkejä.
    • Värikoodi ja kuvaus (ruskea, kullanvaalea jne.)
    • Onko kyseessä kestoväri, kevytväri, suoraväri, kasviväri, jne.
    • INCI -luettelo kokonaisuudessaan. 
    • Herkistäviä aineita on eniten tummissa väreissä, mutta niitä löytyy myös hyvin vaaleista sävyistä. Yksikin värisävy riittää, mutta olisi hyvä, jos tiedot olisi 2-3 värisävystä, tummasta ja vaaleasta.
    Jos sinulla on kotona hiusväripakkaus, kaikkein yksinkertaisinta on lähettää pahvinen pakkaus minulle. Voit myös pyytää kampaamosta pakkauksen mukaasi. Pakkausta voi pyytää, vaikka ei värjäisikään, kun kertoo, että haluaa ensin tarkistaa soveltuvuuden. Pyydä lähetysosoite sähköpostilla. Vaihtoehtoisesti voit naputtaa sähköpostiin edellä luetellut väriä koskevat tiedot. Yritin kerran ottaa kaupassa kuvan tuoteselosteesta. Se ei oikein toimi, sillä tekstit ovat kovin pienellä.

    Sähköpostiosoite on kemikaalikimara (a t)gmail.com

    Listan täydentäjät (nimimerkillä tai nimellä, valinnan mukaan) saavat mainetta ja kunniaa tällä sivustolla. Oppaan täydentäjät pääsevät myös mukaan jouluarvontaan tupla-arvalla. Muistakaa laittaa nimimerkki, kiitos. On vaikea järjestää arvontaa "Anonyymien" kesken.

    Täydennyksiä ovat lähettäneet

    Anonyymi
    • L´oreal EXcellence Creme, 3 Dark Brown The Supreme Brunettes
    Helinäh 
    • Schwarzkopf, Palette, Tone Creme, 231 Light Brown
    • Schwarzkopf, Palette, Tone Creme, 321 Middle Blond
    • Garnier, Color Naturals, 8.1 Natural Light Ash Blonde
    • Cameleo, Permanent Hair Color Cream (valmistaja Marba cosmetics), 6.44 Copper Brown
    Kiitos!

    Laitetaan viherpesulle stoppi.  

      perjantai 9. joulukuuta 2011

      Kemikaalikimaran hiusväriopas

      Hiusvärit ovat kosmetiikan voimakkaimpia kemikaaleja ja aiheuttavat pahojakin allergisia reaktioita. Tuotteiden myyntinimikkeet ovat epäselviä ja hiusvärimainonta villiä – jopa kuluttajan turvallisuutta riskeeraavaa. Hiusväriopas on laadittu vastapainoksi mainonnalle, jossa tuotteiden haitallisten aineiden vaikutuksia vähätellään, aineiden olemassaolo piilotetaan tai kuluttajaa hämätään viherpesulla. Tiedä, mitä päähäsi laitat, millaisia riskejä värjäykseen liittyy ja miten riskejä voi pienentää.  Kirjoitus on lyhennelmä Kemikaalikimara-kirjan tekstistä pienin täydennyksin. Tämän kirjoituksen lopussa on suuntaa-antava lista hiusvärisarjoista. Lista kertoo, sisältääkö tuotemerkki superherkistäjiä. Lista täydentyy vähitellen ja voit osallistua sen täydentämiseen.

      Voit vapaasti lainata ja jakaa tätä tekstiä, kunhan mainitset lähteeksi Kemikaalikimaran hiusvärioppaan ja mikäli mahdollista laitat linkin tähän tekstiin.

      Kestovärit ja kevytvärit

      Kestovärjäyksessä hiuksen pinta eli hiuskalvo avataan ja väriaine tunkeutuu hiuksen sisään, jossa se reagoi vetyperoksidin avulla varsinaiseksi väriksi. Kestovärejä kutsutaan myös hapetusväriaineiksi tai peroksidiväreiksi. Niitä käytettäessä sekoitetaan aluksi keskenään kaksi komponenttia, emäksinen väriaineseos ja peroksidiseos. Kestovärit jäävät pysyvästi hiuksiin, mutta juurikasvun takia värjäys joudutaan uusimaan noin kuuden viikon välein.
      Kevytväreissä on samat komponentit, mutta hapetetta on vähemmän. Väri tunkeutuu hiuksessa hieman pintaa syvemmälle ja kestää 5–20 pesua. Herkistävyyden kannalta ei ole olennaista, onko kyseessä kevytväri vai kestoväri, vaan se mitä aineita tuote sisältää.

      Hiusvärit aiheuttavat ihoärsytystä ja allergiaa ja jossain määrin tunkeutuvat ihon läpi elimistöön.  Herkistyminen hiusvärille ilmenee usein yllätyksenä, pienellä viiveellä joko uuden tai jo vuosia käytetyn tuotteen kanssa. Värjäyksen jälkeen päänahka alkaa kutista ja turvota. Turvotus voi olla niin paha, että silmät muurautuvat umpeen. Vaikeissa tapauksissa voi tulla hengitysvaikeuksia ja jopa rytmihäiriöitä. Todennäköisyys allergiselle reaktiolle on pieni, jos sitä vertaa värjäysten määrään. Joku voi värjätä hiuksiaan vuosikausia ongelmitta, toisaalta vakavavia reaktoita on tapahtunut teini-ikäisillekin.
      Allergiariskin aiheuttavat aineet

      Kesto- ja kevytvärien suurimmat haitat liittyvät allergioihin. INCI-lista on pakkauksessa oleva luettelo tuotteen sisältämistä ainesosista. INCI-listat ovat hankalia tulkittavia. Jos haluaa selvittää hiusvärin mahdollista herkistävyyttä, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin aineisiin:
      • p-Phenylenediamine
      • Toluene-2,5-Diamine
      • 2-Nitro-p-Phenylenediamine
      • p-Aminophenol
      • m-Aminophenol
      • Resorcinol
      PPD eli parafenyleenidiamiinilla on monia johdannaisia. Jos aineen nimestä löytyy tekstinpätkä phenylenediamine, kyseessä on PPD:n eli parafenyleenidiamiinin johdannainen – eli samaa pahamaineista sukua. Toluene- 2,5-diamine kuuluu myös PPD-sukuun, vaikka nimi kuulostaa erilaiselta.

      Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että 80 % väreistä sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia.
      Erittäin usein kaikki sävyt sisältävät jotain johdannaista, aina hunajanvaaleasta lähtien. Eri värisävyissä on erilainen koostumus. Jos haluaa varmuuden tietyn sävyn koostumuksesta, on pyydettävä joko maahantuojalta tai kampaamosta kyseisen värisävyn INCI-luettelo.

      Hiusvärien käyttäjille suositellaan herkkyystestiä, jossa pieni määrä väriseosta levitetään iholle, esimerkiksi korvan taakse, ja annetaan seoksen vaikuttaa vähintään yön yli. Jos iho reagoi, värjäys kannattaa jättää väliin. Ennen värjäystä tehtävä testi on kiistanalainen asia. Testit itsessään saattavat altistaa allergioille, sillä ainetta pidetään iholla kauan – toisin kuin hiuksia värjättäessä. Lisäksi ohjeet testattavan aineen määrästä ovat epämääräisiä. Mikä esimerkiksi on suositeltava pieni määrä? Testi ei myöskään aina kerro totuutta. Negatiivinen testitulos ei takaa, ettei värjäyksestä saisi reaktiota.

      Musta hennatatuointi

      Musta henna sisältää herkistävää PPD:tä. Henkilöllä, jolla on tai on joskus ollut musta hennatatuointi, on muita suurempi riski saada ihoreaktio hiusväreistä kuin niillä, joilla tatuointeja ei ole. Reaktio voi tulla jopa vuosien kuluttua mustan hennatatuoinnin ottamisesta. Hiusten värjäämistä ei suositella henkilöille, jotka ovat ottaneet mustan hennatatuoinnin.
      Suoravärit

      Suoraväreissä on pigmenttiä, joka kiinnittyy ainoastaan hiuksen pinnalle suomukerroksen päälle. Suoravärien kesto on heikompi kuin kestoväreillä, joissa väri reagoi hiuksessa.  Värjäyksessä tarvitaan tosin happamia ja emäksisiä olosuhteita, jotka puolestaan rääkkäävät hiusta. Kyse ei kuitenkaan ole herkistymisestä. Suoravärit aiheuttavat allergioita ani harvoin.
      Suoravärin valinnassa on oltava erityisen tarkka, sillä markkinoilla on esimerkiksi tuotteita joissa on ”parannettu koostumus”. Lisätyt aineet ovat samoja kuin herkistävissä kestoväreissä.
      Kasvivärit

      Oikeissa kasviväreissä ei ole synteettisiä värejä. Tunnetuin kasviväri on henna Lawsonia Inermis.  Hennalla saa aikaiseksi kuparinpunaisia sävyjä. Väriskaalaa saadaan laajemmaksi - ruskeammaksi ja tummemmaksi- käyttämällä myös muita kasvivärejä, kuten sennaa tai indigoa. Hennauutteen sisältämää väriainetta lawsone valmistetaan myös keinotekoisesti. Kasviperäiselle luonnonhennalle ei ole raportoitu allergioita, mutta synteettinen väriaine lawsone on aiheuttanut jonkin verran herkistymisiä. Kasvivärejä voidaan myös terästää synteettisillä väriaineilla. Musta henna on käytännössä PPD:tä sisältävää hiusväriä.
      Vaalennus

      Hiusten vaalennus ei ole värjäys, vaan käsittelyssä poistetaan hiusten luonnollinen sekä mahdollisesti lisätyt keinovärit. Vaalennusaine hajottaa pigmentit värittömiksi. Vaalennusaineet sisältävät aina persulfaatteja (persulfate, usein ammoniumpersulfate) sekä vetyperoksidia (hydrogen peroxide). Vaalennusaineet eivät herkistä, mutta ne voivat aiheuttaa ihoärsytystä sekä haurastuttaa hiusta.
      Tumma vai vaalea?

      Monesti helposti ajatellaan virheellisesti, että värjäys tummemmaksi tai sävytys on turvallisempi vaihtoehto. Hiusten vaalennus peroksideilla rasittaa hiusta enemmän kuin hiusten värjääminen, joka antaa hiuksille kauniin kiillon. Hiusten kannalta vaalennus on rajumpi toimenpide kuin kesto- ja kevytvärjäys. Koko ihmisen terveyttä ajatellen asia on toisin päin, värjäys aiheuttaa riskin vakavalle allergiselle reaktiolle, vaalennus ei tätä tee.

      Ammoniakki

      Ammoniakki on pistävänhajuinen emäksinen aine. Ammoniakittomiksi mainostetuissa hiusväreissä on kuitenkin jotain muuta emäksistä ainetta, joka voi tuoksua vähemmän, mutta joka voi olla ärsyttävämpää kuin ammoniakki. Ilman emäksistä komponenttia värjäys ei onnistu, sillä hiuksen pinta täytyy avata emäksen avulla.

      Vähennä värjäyksen riskejä
      • Harkitse hiusten värjäyksen tarpeellisuutta.
      • Mitä nuorempana aloittaa ja mitä useammin värjää, sen suuremmaksi kasvaa riski yliherkkyyksille. Alle 16-vuotialla ei suositella värjäystä lainkaan.
      • Vältä voimakkaita tuotteita. Lähes kaikki kestovärit sisältävät herkistävää parafenyleenidiamiinia (PPD) tai sen johdannaisia, mutta myös muita herkistäviä ainesosia.
      • Turvallisempia vaihtoehtoja ovat kasvivärit, suoravärit, vaalennukset - esimerkiksi raitoina.
      • Jos olet allerginen jollekin aineelle, lue ainesosaluettelo. Älä koskaan värjää tuotteella, jolle olet joskus herkistynyt.
      • Tarkista myös kasvivärien INCI:t, sillä tuotteita on voitu ”terästää” synteettisillä väreillä.
      • Jos sinulla on ollut musta hennatatuointi, älä värjää hiuksiasi. Musta hennatatuointi herkistää PPD:lle, jota suurin osa hiusväreistä sisältää.
      • Älä värjää hiuksia, jos hiuspohja on ärtynyt tai siinä on ihottumaa, jolloin riski herkistymiselle on suurempi kuin terveellä iholla.
      • Tee tuotepakkauksen suosittelema testi, erityisesti, jos sinulla hiukankin syytä epäillä hiusväriallergiaa. Testi tosin voi lisätä herkistymisriskiä, eikä takaa, etteikö allergiaa voisi tulla.
      • Noudata tuotepakkauksen ohjeita käsineiden käytöstä, värin vaikutusajasta ja hiuspohjan huuhtelusta värjäyksen jälkeen.
      • Älä sekoita keskenään erilaisia hiusvärituotteita. Tuotteet saattavat reagoida odottamattomalla tavalla.
      • Älä käytä hiusvärejä kulmakarvojen tai silmäripsien värjäämiseen.
      • Älä värjää hiuksiasi juuri ennen matkaa tai tärkeää tapahtumaa. Mahdollinen allerginen reaktio voi pilata lomasi tai juhlasi.
      Aisling 20

      Varo viherpesua

      Hiusvärien mainonnassa viherpesu on hyvin yleistä. Mainonnassa keskitytään tuotteen luonnollisiin ainesosiin ja häivytetään herkistävien aineiden olemassaolo. Tähän luetteloon on koottu tietoa siitä, sisältävätkö eri hiusvärisarjat edellä mainittuja synteettisiä herkistäjiä. Listan tietoja kartutetaan vähitellen ja sinäkin voit osallistua sen täydentämiseen.

      Vastuuvapauslauseke:
      Lista ei ole täydellinen ja perustuu tietoon, joka on ollut kirjoitushetkellä.  Informaatio koskee koko tuotesarjaa, ei yksittäisiä värisävyjä. Jos tuote puuttuu listalta, se ei tarkoita, ettei
      tuote voisi sisältää herkistäjiä. Valmistajat voivat myös muuttaa tuotteiden koostumuksia. En siten vastaa tällä sivulla olevien tuotetietojen oikeellisuudesta, vaan tuotetiedot ovat suuntaa antavia. Hiusvärin ainesosaluettelo INCI on aina tarkistettava mahdollisella värjäyshetkellä. 


      Kestovärit

      • sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia
      • sisältää aminofenoleita
      • sisältää resorsinolijohdannaisia
      Garnier, Color Naturals   
      • sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia
      • sisältää aminofenoleita
      • sisältää resorsinolijohdannaisia
      Garnier Nutrisse Mousse
      • sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia
      • sisältää aminofenoleita
      • sisältää resorsinolijohdannaisia
        Herbatint   
        • sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia
        • sisältää aminofenoleita
        • sisältää resorsinolijohdannaisia
        • sisältää toluene-2,5-diamine
        • sisältää aminofenoleita
        • sisältää resorsinolia
        L'oréal, Inoa
        • sisältää toluene-2,5-diamine
        • sisältää aminofenoleita
        • sisältää resorsinolia
        L’oréal Paris Féria Preference
        • sisältää aminofenoleita
        • sisältää resorsinolia
          • sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia
          • sisältää aminofenoleita
          • sisältää resorsinolia
          Organic Colour Systems OCS
          • sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia
          •  sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia
          • sisältää aminofenoleita
          • sisältää resorsinolia tai sen johdannaisia
          Tints of Nature Permanet Colours
          •  sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia
          (Tints of Nature Semi-Permanent Hair Colours on koostumukseltaan miedompi tuotesarja, ei ole kestoväri. Tarkista erikseen)

          Kevytvärit, värisampoot

          Vegetal  (semi permanent)
          • sisältää resorsinolia
          Schwarzkopf, Palette, Tone Creme (kestää noin 24 pesua)
          • sisältää toluene-2,5-diamine
          • sisältää aminofenoleita
          • sisältää resorsinolia ja sen johdannaisia
          Tints of Nature Semi-Permant Hair Colours
          •  sisältää nettisivujen mukaan väriaineena pigmenttejä, tarkista tuote silti erikseen.

              Puuttuuko listalta tuotemerkki?
                Lähteet

                Lue myös

                Kirjoja pukinkonttiin - ja arvonta!

                Olette varmaan huomanneet, että tässä blogissa ei mainosteta - paitsi satunnaisesti kirjoja. Kirja on oiva lahja joulupakettiin. Tietty valitsin vinkkilistaan kirjoja, joissa on vankkaa asiaa.

                Maanantaisoturin dieetti

                Kasvava joukko ihmisiä on kyllästynyt kaikkialla tarjolla olevaan mauttomaan bulkkiruokaan, ravinteettomiin, lisäaineita viliseviin eineksiin; he ovat kyllästyneet säkkimäiseen oloonsa, väsymykseen ja masennukseen. Kirja on vastaus kaikille heille: siirtykää syömään siten kuin ihmisen alun perin on tarkoitettu syövän! Siirtykää syömään oikeaa, lähellä tuotettua, monipuolista, täysiarvoista, ravinteikasta - ja ennen kaikkea maukasta ruokaa.
                Maanantaisoturin dieetti, jossa ikiaikainen metsästäjä-keräilijän ruokavalio siirtyy nykyaikaan, sopii niin kaikkiruokaisille kuin kasvissyöjille tai karppaajille.

                Wholefood-trendi leviää maailmalla; Amerikassa laajenee oikean ruoan kauppaketju yhä useampiin kaupunkeihin, Ruotsissa opettelevat nuoret miehet leipomaan täysjyväleipää hapanjuureen, ja Suomessa yhä useampi kuluttaja valitsee luomua. Maanantaisoturi tietysti myös tietää, miten toimia jouluruokien kanssa.


                "Sen sijaan, että antaisi pelon ja hysterian hallita, maanantaisoturin kannattaa omaksua perusstrategia, jolla suojautua mahdollisimman hyvin ruokamyrkytyksiltä ja epidemiatartunnoilta.
                Yleisimmät syyt ruokamyrkytykseen ovat ruokien käsittelyyn ja valmistukseen liittyvät lämpötilavirheet. Ruokia säilytetään huoneenlämmössä tai ennalta valmistettu kuuma ruoka jäähdytetään liian hitaasti. On hyvä muistaa yksinkertainen sääntö: kylmä kylmänä, kuuma kuumana. Tyhjiöpakatut kalatuotteet tulee säilyttää tavanomaista jääkaappilämpötilaa alhaisemmassa lämpötilassa (3 °C asteessa) listeria- ja botulinumriskin vuoksi. Huonosti kypsennetty liha voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen, sillä raa'assa lihassa voi olla taudinaiheuttajia, esimerkiksi salmonellaa tai kampylobakteereja."


                Maanantaisoturin dieetti, Varpu Tavi, Tammi, 2012  (ilmestyy etuajassa. :) )

                Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville

                Vielä muutama vuosikymmen sitten kausisyöminen oli itsestään selvää. Talvella ei syöty tuoreita tomaatteja tai uusia perunoita. Nykyisin, kun ruokaa lennätetään maailman kolkista, voimme syödä tuoreita mansikoita ympäri vuoden. 
                "Kirjan perusta on kausiruoassa. Kun syömme sitä, mitä meille juuri nyt on tarjolla - Suomesta tai maailmalta - saamme parasta ruokaa pienimmällä ympäristörasituksella. Ilmastoystävällinen kausiruoka on tuoretta, monipuolista ja terveellistä. Mutta ennen kaikkea se on herkullista ja inspiroi alati uusiin gourmet-oivalluksiin. Kotoisan juuresvuoan alkuruoaksi voi tarjota vaikka eksoottisempaa myskikurpitsakanelikeittoa. Tai nautiskella siiderimarinoitujen muikkujen jälkeen mustaherukkatortulla ja raparperimojitolla." 

                Kausiruokaa - ilmastonystävän keittokirja, Talasniemi; Kaskinen; Kuittinen; Sadeoja, Teos, 2011

                Kemikaalikimara

                Ajankohtainen koko ajan. Katsokaa oheiset lähiajan juttua sekä lainaukset kirjasta.

                Tölkeistä liukenee kemikaaleja elimistöön, Taloussanomat, 23.11.2011

                "Säilykepurkkien sisäpinnat käsitellään tavallisesti epoksihartsilla, jotta tinaa ei pääse liukenemaan tuotteeseen. Tölkin vuorauksesta voi siten irrota bisfenoli A:ta, ainetta, jota pidetään hormonitoimintaa häiritsevänä." 
                Kemikaalikimara s. 106

                Huuhteluainetta pyykkikoneeseen - miksi ihmeessä? Uusi Musta 29.11.2011
                Huuhteluaineen käyttö ei ole välttämätöntä, vaikka joillakin huuhteluaine lisääkin tekstiilien käytön miellyttävyyttä, kun tuote on pehmeämpi. ...
                ...Huuhteluaine voi myös vaikuttaa tekstiilien ominaisuuksiin, esimerkiksi heikentää pyyhkeiden ja kestovaippojen imukykyä. Osalle tekstiileitä huuhteluaineen käyttöä ei suositella lainkaan, sillä se heikentää tekstiilien ominaisuuksia. Alusasuista, uimapuvuista ja "stretch"-vaatteiden elastaanista häviää jousto, ja esimerkiksi ulkoiluasuissa käytettävät kuidut, kuten erilaiset mikrokuidut, tukkeutuvat menettäen hengittävän ominaisuutensa. Tuulipuvut, uima-asut, rintaliivit ja muut alusasut kannattaakin jättää ilman huuhteluainekäsittelyä.  



                Ja tietysti ne hiusvärit...
                Kirjassa on asiaa myös hampaiden valkaisusta, nikkeliallergiasta, tatuointiväreistä, puunpoltosta, itseruskettavista voiteista, rohdosvalmisteista, auton jäähdytysnesteistä, pikaliimoista, venetervasta ja sen sadasta muusta jutusta. Jokainen löytää kirjasta itseään koskevaa asiaa. Koko perheen lahja siis.

                Painokoneet seis! - Kertomuksia uuden journalismin ajasta

                Toimittaja Johanna Vehkoo kertoo, mistä journalismin ja tiedonvälityksen muutoksessa on kyse. Onko journalismi kriisissä? Miten perinteinen media voi vastata sähköistyneen ja verkottuneen maailman esittämiin haasteisiin? Millainen on uuden median suhde demokratiaan? Ja mitä laatujournalismi voi nykyaikana oikein tarkoittaa? 

                Google News tiivistää ajatuksen personalisoitujen uutisten taustalla näin: "Kukaan ei voi lukea kaikkia päivittäin julkaistavia uutisia, joten miksi et asettaisi sivuasi näyttämään sinulle juuri ne jutut, jotka parhaiten vastaavat kiinnostuksen kohteitasi." Harmittomalta kuulostava uutisagregaattorin mainos sisältää huolestuttavan ajatuksen, jos sitä miettii hiukan tarkemmin."

                Painokoneet seis! Kertomuksia uuden journalismin ajasta, Johanna Vehkoo, Teos, 2011


                Laihdu! Herkutellen ja pysyvästi

                "Puolessa välissä kuuta tuli tiukka paikka: talliporukan pikkujoulut. Vaan rinta rottingilla suoriuduin siitäkin: joka viini- tai siiderilasillisen seuraksi muistin ottaa tuopillisen vissyä ihan siihen illan vihonviimeiseen drinkkiin asti. Ei muuten ikinä uskoisi, miten paljon ihminen voi vissyä yhden illan aikana juoda! Jopa illan päätyttyä oikein kunnon perisuomalaiselle nakkikioskille - sellaiselle, jonka ruokalistassa komeilee annoksia nimerlä "paikallinen", "sydäri" ja "jättilihis grillimakkaralla" ja herkkujen annostelu tapahtuu huuruisen, liukulasillisen luukun kautta - ylitin itseni ja tyydyin yhteen pieneen haukkaukseen kaverin lihapiirakka-makkara-mitälie-annoksesta. Jaa oli syy sitten tonkallisessa vissyä vai tiukassa psyykkauksessa, seuraavan päivän mielettömistä mässäyshimoista ei ollut jälkeäkään! Täyden kympin suoritus, tuumin minä."
                Kirjassa seurataan, kuinka Kikka Lehtosen elämäntapamuutos sujui, ja mitä muuta vuoden aikana tapahtui kuin se, että hän pudotti 20 kg painostaan. 

                Laihdu! Herkutellen ja pysyvästi, Varpu Tavi, Kikka Lehtonen, my.book, 2010 

                Lisää kirjavinkkejä tämän sivun oikeasta reunasta kohdasta Kirja-arvostelut. Kaaoksen kesyttäjäkin on hyödyllinen kirja. Ainakin voi ajatuksissan siirtyä raivausmoodiin. 

                Osallistu arvontaan
                Arvonnassa on voittoina Maanantaisoturin ruokavalio sekä Laihdu herkutellen ja pysyvästi. Kiitos kustantamoille.
                Arvontaan pääset, kun linkität tämän kirjoituksen eteenpäin ja laitat siitä nimimerkkisi kanssa tiedon kommenttikenttään. Voit vaihtohetoisesti kertoa, onko Kemikaalikimaran kirjoituksista joku "kolahtanut" erityistesti - tai kenties jopa muuttanut jotain. Hiusvärioppaan täydentäjät pääsevät mukaan tupla-arvalla. Muista laittaa nimimerkki, kiitos.
                Vastausaikaa on 18.12.2011 kello 24.00 asti.  Voittajat ilmoitetaan seuraavana päivänä ja yhteystiedot ilmoitettava 31.12.2011 mennessä. Kerran on käynyt, että voittaja ei ilmoittanut tietojaan lainkaan, siksi aikaraja.

                torstai 8. joulukuuta 2011

                Kiinteistövälittäjä Sari - osa 2

                Kirjoitin hiljattain siitä, miten verottaja lähestyi meitä kirjeellä. Varainsiirtoverot olivat kuulemma asuntokaupasta maksamatta tai ilmoittamatta. Maksettu oli, mutta kaupat hoitaneelta kiinteistövälittäjältä oli jäänyt  homma kesken, kuten oli jäänyt moni muukin asia.
                Pariin lauseeseen tiivistettynä: Olinkaupantekotilaisuudessa melkein ehdottamassa myyjälle, että välityspalkkiosta kannattaisi tinkiä, sillä asiat olivat hoituneet huonosti.  Yli vuosi kaupan jälkeen sain verottajalta kirjeen, että myös varainsiirtoveroilmoitus oli tekemättä. Otin yhteyttä myyjään, kirjoitin melko tiukkasävyisen viestin kiinteistövälittäjä Sarille. Kerroin asiasta myös täällä blogissani. Jos et ole sattunut lukemaan edellistä kirjoitusta, kannattaa lukea se ensin. Asia ratkesi lopulta, mutta ei ilman toimenpiteitä. On loppuyhteenvedon aika.
                Tiedoksi Sarille
                 
                Verottajaa varten kauppakirjaan tehtiin täydennys, jonka entinen kollegasi junaili. Hän vaikuttanut olevan kovin ilahtunut tehtävistä, mutta hoiti kuitenkin asian ammattimaisesti. Verottaja voi vaatia tiedot tarkemmin, mutta eikö juuri tällaisten välittäjän tehtäviin kuuluvien asioiden hoidosta välittäjä saa palkkionsa?  Mielestäni myyjä olisi ollut oikeutettu hyvitykseen välityspalkkiosta, sillä niin monta asiaa oli retuperällä. 


                Unohdit tämän kaiken keskellä, että myyjä ja me tunnemme toisemme jo ennestään.  Olikin kovin kummallista lukea lähettämästäsi sähköpostista, että olet keskustellut Paulan kanssa ja että hänen mielestään meille ei kuulu hänen tekemien välityssopimusten sisältö. Ennen yhteydenottoani sinuun päin olin puhunut Paulan kanssa asiasta - ja aivan toista. Tietysti asiakasta kiinnostaa, jos hän maksaa tyhjästä. On itsestään selvää, että kerron tutulle ihmiselle, jos hän on maksanut useita tuhansia euroja palvelusta, joka on tehty huolimattomasti ja puutteellisesti.  Erittäin usein, tai voisi jopa sanoa normaalisti, asunnon myyjä ja ostaja eivät tunne toisiaan ja kommunikointi kulkee kiinteistövälittäjän kautta. Herää väkisinkin kysymys, onko normaali käytäntö, että välittäjä muuttaa viestiä, kertoo jotain muuta kuin on sanottu?

                Joskus hommat menevät pieleen. Silloin on kaikkein parasta myöntää asia suoraan, pahoitella, hoitaa homma kunnialla loppuun ja hyvittää. Tässä tapauksessa homman hoiti kunnialla loppuun entinen kollegasi, mitään muuta edellisistä ei tehty. Yrityksen ja tekijän uskottavuuteen vaikuttaa myös se, miten reklamaatiot hoidetaan.  Paula ei lopulta vaatinut hyvitystä. Syynä oli se, että sinua suositteli heidän sukulainensa, sinun ystäväsi. Kiusallista myös hänelle. Entinen työnantajasi ei myöskään hyvitystä tarjonnut, vaikka se tässä tapauksessa olisi ollut enemmän kuin paikallaan. Verottajaan päin asiat sentään ovat nyt kunnossa.
                Lukijoille tiedoksi

                Tässä projektissa meni monta asiaa mönkään - liian monta. Asiat ovat nyt hoidossa, vaikkakin pitkän mutkan kautta piti mennä.
                Joskus on aihetta tehdä yritykselle reklamaatio. Kuluttajaviraston sivuilla on valmiita lomakkeita niin tavaroita kuin palveluja koskevien valitusten tekemiseen.
                Lue myös

                tiistai 6. joulukuuta 2011

                Itsenäistä ajattelua

                Itsenäisyyspäivänä pitäisi varmaan kirjoittaa sinivalkoisista ajatuksista. Hienoja värejä, mutta kirjoitan kuitenkin pinkistä.

                Anna-Leena Kauhanen kirjoittaa 5.12.2011 Helsingin Sanomissa otsikolla Vaaleanpunainen luokkayhteiskunta. Kauhanen pohdiskelee kirjoituksessaan sosiaaliantropologi Fanny Ambjörnssonin kirjan Rosa, den farliga färgen saamaa huomiota Ruotsissa. Ruotsalaiset puhuvat, miksi vaaleanpunaisessa värissä on niin paljon vaarallista ja latautunutta. Jo tässä kohdassa tekstiä kohottelin kulmiani. Ambjörsson kuitenkin perustelee asiaa monelta kannalta.

                Hänen mukaansa vaaleanpunainen indikoi niin alaluokkaa kuin eliittiä. Vaaleanpunainen on paitsi homojen, mutta myös heterojen väri. Köyhä pukee tyttärensä pinkkiin, mutta samaa väriä käyttävät taloudellisesti menestyneet miehet, metroseksuaaliset pinkkikaulustyöläiset. Ainoastaan aikuiset naiset välttävät väriä.
                Aikuinen nainen pukeutuu vaaleanpunaiseen vain kiinnittäessään tumman ja leikkauksiltaan yksinkertaisen uskottavuusunivormunsa rintapieleen Roosa nauha -merkin. Rintasyöpä on saanut hyvin sukupuolittuneen värikoodin.
                Vaaleanpunaiseen pukeutunutta naista ei oteta vakavasti, ellei kyse ole itsetuntoisten nuorten naisten identiteettileikittelystä.
                Miksi niin on?
                Väriä on turha syyttää. Ongelma on siinä, että naista ei oteta vakavasti.
                En tiedä tarkoitetaanko tässä vaaleanpunaiseen röyhelöunelmaan pukeutumista vai mitä. Mutta yhtä kaikki, röyhelöunelmaa katsottaisiin ainakin joillakin aloilla työelämässä pitkään - vaikka se olisi sininen.  Mutta niin katsotaan myös Aku Ankka -solmioita.  Käytän "univormuvärejä": sinistä, ruskeaa, mustaa - mutta myös kirkkaita värejä, vaaleansinistä, sinivihreää sekä myös pinkkiä. En ole nuori, eikä minulla ole mitään tarvetta leikitellä identiteetilläni. Käytän niitä värejä kuin minua huvittaa. Työelämäkokemusteni perusteella en myöskään allekirjoita väitettä, ettei naista oteta vakavasti.
                Katsoin eilen Diili-ohjelman, jossa Hjallis Harkimo motkotti siitä, että osallistujat pitivät kilpailua alussa nais-mies-skabana. Harkimon mukaan tämä oli täysin ohi aiheen, sillä miehet ja naiset ovat aivan yhtä päteviä. Siinä tuli varsin reippaasti asennemuokkausta niille, joille asia on mahdollisesti ollut epäselvä.
                Erikoista oli se, että eräs kisasta pudonneista naisista oli pukeunut silmiinpistävään vaaleanpunaiseen pieneen hattuun, jota Harkimo kommentoi. Juolahti mielessä, oliko kyseinen kilpailija lukenut Ambjörnssonin kirjan. Ongelmana ei suinkaan ollut hatun väri, vaan se että kyseessä oli juhlahattu, joka ei yksinkertaisesti sovi business-tilaisuuteen. Kyseinen hattu oli ylipukeutumista. (Kumpikin kohta löytyy täältä, alkaen noin 25 minuutin kohdasta runsas kolmeminuuttinen)

                Jatketaan syvällistä analyysiä vaaleanpunaisesta:
                Vaaleanpunainen on vaarallinen siksi, että suhteemme siihen paljastaa, miten syvällä yhteiskuntarakenteissamme on erojen rakentaminen sukupuolten välille.
                En ymmärrä Ambjörnssonin logiikkaa. Väriä on turha syyttää, mutta kuitenkin vaaleanpunainen on vaarallinen väri? Ja kuka tässä itse asiassa on rakentamassa rajoja sukupuolten välille? Kertokaa nyt minulle, onko Suomessa vaaleanpunaisella piirrettyjä luokkarajoja? En ymmärrä näitä väriin liittyviä ongelmia - vai onko tässä kyseessä se, että Ambrjörssonia itseään ei oteta vakavasti?

                Jos ei olisi niin kylmä ilma, pukisin pinkin välikausitakkini, mutta eiköhän kaapista jotain muutakin teemaan sopivaa löydy. Taidan nauttia aikuisen naisen elämästä pukeutumalla vaaralliseen vaaleanpunaiseen, sillä uskottavuus pitää säilyttää.

                Ajatelkaa ja toimikaa itsenäisesti. Suomessa se on helppoa.
                Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

                lauantai 3. joulukuuta 2011

                Pärinät, tiltit ja kassan kilinä

                Kysyin yläkouluikäiseltä pojaltani, miten paljon nuorilla kuluu energiajuomia. Jotkut kuulemma juovat jopa kolme tölkkiä päivässä. Ihmettelin, että eikö sellaisesta määrästä jo tärise. "Ei tärise, vaan pärisee. Kaverilta kysytään: Päriseekö?" Tunne lienee suunnilleen sama, kuin joisi litran kahvia ja yrittäisi sen jälkeen keskittyä töihin. Hommat menevät ihan tilttiin. Yhä nuorempia pyritään saamaan tuoteryhmän kuluttajiksi.Markkinoille on tuotu Tilt 7, jota markkinoidaan ala-asteikäisille.
                "Valmistaja ei usko, että juoma lisäisi tuotteiden kulutusta tai nuorentaisi juojien ikää, koska lapset ostavat energiajuomia jo nyt.
                Kauppiaat kertovat, että jo alle 10-vuotiaat ostavat energiajuomia. Nyt voi ainakin valita lapselle sopivan energiajuoman. Tarkoitus ei ole koukuttaa lapsia kofeiiniin", sanoo Foody Allenin toimitusjohtaja Aki Wahlman"
                Pistämätöntä logiikkaa. Tarkoitus ei ole koukuttaa lapsia kofeiiniin ja energiajuomiin?  Miksi sitten moinen kyseenalainen tuote lanseerataan markkinoille?

                Sipoolaisia kauppiaita asia ei kiinnosta - toisin kuin espoolaisia

                Sipoon kunta lähetti kesällä kymmenille kaupoille vetoomuksen, jossa vaadittiin energiajuomien myynnin kieltämistä alle 15-vuotiaille. Sipoossa nuorisotoimi alkoi huolestua siitä, että jo alakouluikäisillä juomien lipittely on lähes trendi.
                 – Epäilemme, etteivät vanhemmat ole aina edes tietoisia tämän trendin laajuudesta. On aivan arkinen juttu nähdä jopa 8-vuotiaita puolen litran pullot käsissään. Sama asia on huomattu nuorisotaloilla, kouluissa ja seurakunnissa, kertovat nuoriso-ohjaaja Maria Järvinen ja erityisnuorisotyöntekijä Johanna Ijäs.
                Aloite lässähti pahasti. Kauppoja asia ei kiinnosta, sillä myynti on sallittua. Ongelmana ei suinkaan ole lain puute, vaan asenne. Espoossa Lippajärven ja Järvenperän alueella vanhemmat esittivät viime keväänä koulujen lähellä oleville kaupoille samanlaisen pyynnön. Auroran koulun vanhemmat lähestyivät lähikauppiasta kirjeellä. Järvenperän koulun vanhempainyhdistys piti keskustelutuokion toisen kauppiaan kanssa. Kumpikin kauppa päätti olla myymästä energiajuomia alle 15-vuotiaille. Yläkoulussa näkyy nykyisin energiajuomia huomattavasti vähemmän ja meno on rauhoittunut -  alkaen ihan siitä, että vessassa ramppaaminen tunneilla on vähentynyt. Aiemmin osa oppilaista oli energiajuomien takia jo aamupäivällä levottomia - siis siinä pärinätilassa. Opiskele siinä sitten keskittyneesti. Palautteen sain koulun opettajilta, jotka näkevät tilanteen päivittäin ja jotka ovat todella tyytyväisiä kauppojen tekemästä ratkaisuun. Kysyin myyntikiellon vaikutusta myös kaupan kassalla. Oppilaat ovat hyväksyneet kiellon ilman suurempia mutinoita, eivätkä edes yritä ostaa energiajuomia.

                Sipoolaisten kauppiaiden "hälläväliä - asia ei kuulu meille" -asenne on käsittämätön.  Onko energiajuomista saatava tulo niin tärkeä kaupoille, että asiakkaiden toiveista ei kannata välittää?  Kouluikäisten perheet on merkittävä asiakasryhmä. Kyse on nuorista huolehtimisesta ja koulutyöskentelyn edistämisestä.
                Vanhempien tulee opastaa energiajuomien suhteen ja kieltää jälkipolven kauppareissut. Osalla toimii, osalla ei. Vanhempienkin tulee herätä asiaa, sillä jälkikasvumme kertoo juovansa energiajuomia väsymykseensä. Lapsi tarvitsee unta, ei energiajuomia. Tietävätkö vanhemmat, että osa lapsista korvaa lounaan energiajuomilla? Koulu tekee parhaansa, mutta ei pysty estämään juomien hankitaa. Ulkovalvojina toimivat opettajat eivät voi, eivätkä itse asiassa saa lähteä koulun alueelta kaupalle, sillä heillä vastuu tapahtumista koulun alueella. Huoltajien ja koulun lisäksi myös kauppa voi tehdä oman osansa nuortemme hyvinvoinnin edistämisessä.


                Kyseessä on näin yksinkertainen juttu - ovelle ja kassoille oheinen kyltti  ja kouluilla meno rauhoittuu. Kiitokset K-Market Raviolin Jussi Vaittiselle

                Adressi toimitettavaksi keskusliikkeille

                Kolme herttoniemelästä äitiä sai tarpeekseen pärinöistä ja kauppojen välinpitämättömyydestä. He perustivat adressin, jolla pyritään vaikuttamaan enegiajuomien myyntiin alaikäisille. Asia koskettaa monia koululaisten perheitä ja kouluja. Täällä voi ottaa kantaa asiaan. Jos kauppa ei asiaa ymmärrä, on parempi, mitä useampi sen heille kertoo. 
                Energiajuomista mediassa
                    Lue myös

                      LinkWithin

                      Related Posts with Thumbnails