Kemikaalikimara: HIUSVÄRIOPAS

HIUSVÄRIOPAS

Hiusvärit ovat kosmetiikan voimakkaimpia kemikaaleja ja aiheuttavat pahojakin allergisia reaktioita. Tuotteiden myyntinimikkeet ovat epäselviä ja hiusvärimainonta villiä – jopa kuluttajan turvallisuutta riskeeraavaa. Hiusväriopas on laadittu vastapainoksi mainonnalle, jossa tuotteiden haitallisten aineiden vaikutuksia vähätellään, aineiden olemassaolo piilotetaan tai kuluttajaa hämätään viherpesulla. Tiedä, mitä päähäsi laitat, millaisia riskejä värjäykseen liittyy ja miten riskejä voi pienentää.  Kirjoitus on lyhennelmä Kemikaalikimara-kirjan tekstistä pienin täydennyksin. Tämän kirjoituksen lopussa on suuntaa-antava lista hiusvärisarjoista. Lista kertoo, sisältääkö tuotemerkki superherkistäjiä. Lista täydentyy vähitellen ja voit osallistua sen täydentämiseen.

Voit vapaasti lainata ja jakaa tätä tekstiä, kunhan mainitset lähteeksi Kemikaalikimaran hiusvärioppaan ja mikäli mahdollista laitat linkin tähän tekstiin.

Blogin puolelta löytyy lisää kirjoituksia aiheesta oikeasta reunasta löytyvän tunnisteen "hiusvärit" alta tai klikkaamalla tästä. 

MOT-ohjelmassa hiusväreistä, 2015, Katsottavissa Yle Areenassa:

Kestovärit ja kevytvärit

Kestovärjäyksessä hiuksen pinta eli hiuskalvo avataan ja väriaine tunkeutuu hiuksen sisään, jossa se reagoi vetyperoksidin avulla varsinaiseksi väriksi. Kestovärejä kutsutaan myös hapetusväriaineiksi tai peroksidiväreiksi. Niitä käytettäessä sekoitetaan aluksi keskenään kaksi komponenttia, emäksinen väriaineseos ja peroksidiseos. Kestovärit jäävät pysyvästi hiuksiin, mutta juurikasvun takia värjäys joudutaan uusimaan noin kuuden viikon välein.
Kevytväreissä on samat komponentit, mutta hapetetta on vähemmän. Väri tunkeutuu hiuksessa hieman pintaa syvemmälle ja kestää 5–20 pesua. Herkistävyyden kannalta ei ole olennaista, onko kyseessä kevytväri vai kestoväri, vaan se mitä aineita tuote sisältää.

Hiusvärit aiheuttavat ihoärsytystä ja allergiaa ja jossain määrin tunkeutuvat ihon läpi elimistöön.  Herkistyminen hiusvärille ilmenee usein yllätyksenä, pienellä viiveellä joko uuden tai jo vuosia käytetyn tuotteen kanssa. Värjäyksen jälkeen päänahka alkaa kutista ja turvota. Turvotus voi olla niin paha, että silmät muurautuvat umpeen. Vaikeissa tapauksissa voi tulla hengitysvaikeuksia ja jopa rytmihäiriöitä. Todennäköisyys allergiselle reaktiolle on pieni, jos sitä vertaa värjäysten määrään. Joku voi värjätä hiuksiaan vuosikausia ongelmitta, toisaalta vakavavia reaktoita on tapahtunut teini-ikäisillekin.
Allergiariskin aiheuttavat aineet

Kesto- ja kevytvärien suurimmat haitat liittyvät allergioihin. INCI-lista on pakkauksessa oleva luettelo tuotteen sisältämistä ainesosista. INCI-listat ovat hankalia tulkittavia. Jos haluaa selvittää hiusvärin mahdollista herkistävyyttä, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin aineisiin:
  • p-Phenylenediamine
  • Toluene-2,5-Diamine
  • 2-Nitro-p-Phenylenediamine
  • p-Aminophenol
  • m-Aminophenol
  • Resorcinol
PPD eli parafenyleenidiamiinilla on monia johdannaisia. Jos aineen nimestä löytyy tekstinpätkä phenylenediamine, kyseessä on PPD:n eli parafenyleenidiamiinin johdannainen – eli samaa pahamaineista sukua. Toluene- 2,5-diamine kuuluu myös PPD-sukuun, vaikka nimi kuulostaa erilaiselta.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että 80 % väreistä sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia.
Erittäin usein kaikki sävyt sisältävät jotain johdannaista, aina hunajanvaaleasta lähtien. Eri värisävyissä on erilainen koostumus. Jos haluaa varmuuden tietyn sävyn koostumuksesta, on pyydettävä joko maahantuojalta tai kampaamosta kyseisen värisävyn INCI-luettelo.

Hiusvärien käyttäjille suositellaan herkkyystestiä, jossa pieni määrä väriseosta levitetään iholle, esimerkiksi korvan taakse, ja annetaan seoksen vaikuttaa vähintään yön yli. Jos iho reagoi, värjäys kannattaa jättää väliin. Ennen värjäystä tehtävä testi on kiistanalainen asia. Testit itsessään saattavat altistaa allergioille, sillä ainetta pidetään iholla kauan – toisin kuin hiuksia värjättäessä. Lisäksi ohjeet testattavan aineen määrästä ovat epämääräisiä. Mikä esimerkiksi on suositeltava pieni määrä? Testi ei myöskään aina kerro totuutta. Negatiivinen testitulos ei takaa, ettei värjäyksestä saisi reaktiota.

Musta hennatatuointi

Musta henna sisältää herkistävää PPD:tä. Henkilöllä, jolla on tai on joskus ollut musta hennatatuointi, on muita suurempi riski saada ihoreaktio hiusväreistä kuin niillä, joilla tatuointeja ei ole. Reaktio voi tulla jopa vuosien kuluttua mustan hennatatuoinnin ottamisesta. Hiusten värjäämistä ei suositella henkilöille, jotka ovat ottaneet mustan hennatatuoinnin.
Suoravärit

Suoraväreissä on pigmenttiä, joka kiinnittyy ainoastaan hiuksen pinnalle. Suoravärien kesto on heikompi kuin kestoväreillä, joissa väri reagoi hiuksessa.  Värjäyksessä tarvitaan tosin happamia ja emäksisiä olosuhteita, jotka puolestaan rääkkäävät hiusta. Kyse ei kuitenkaan ole herkistymisestä. Suoravärit aiheuttavat allergioita ani harvoin.
Suoravärin valinnassa on oltava erityisen tarkka, sillä markkinoilla on esimerkiksi tuotteita joissa on ”parannettu koostumus”. Lisätyt aineet ovat samoja kuin herkistävissä kestoväreissä.
Kasvivärit

Oikeissa kasviväreissä ei ole synteettisiä värejä. Tunnetuin kasviväri on henna Lawsonia Inermis.  Hennalla saa aikaiseksi kuparinpunaisia sävyjä. Väriskaalaa saadaan laajemmaksi - ruskeammaksi ja tummemmaksi- käyttämällä myös muita kasvivärejä, kuten sennaa tai indigoa. Hennauutteen sisältämää väriainetta lawsone valmistetaan myös keinotekoisesti. Kasviperäiselle luonnonhennalle ei ole raportoitu allergioita, mutta synteettinen väriaine lawsone on aiheuttanut jonkin verran herkistymisiä. Kasvivärejä voidaan myös terästää synteettisillä väriaineilla. Musta henna on käytännössä PPD:tä sisältävää hiusväriä.
Vaalennus

Hiusten vaalennus ei ole värjäys, vaan käsittelyssä poistetaan hiusten luonnollinen sekä mahdollisesti lisätyt keinovärit. Vaalennusaine hajottaa pigmentit värittömiksi. Vaalennusaineet sisältävät aina persulfaatteja (persulfate, usein ammoniumpersulfate) sekä vetyperoksidia (hydrogen peroxide). Vaalennusaineet eivät aiheuta samalla tavalla vakavia allergisia reaktioita kuin esimerkiksi PPD, mutta ne voivat aiheuttaa ihoärsytystä sekä haurastuttaa hiusta. Persuulfaatit voivat kuitenkin aiheuttaa kampaamotyöntekijöille ammatti-ihottumaa, jauhemaisena nuhaa ja astmaa.
Tumma vai vaalea?

Monesti helposti ajatellaan virheellisesti, että värjäys tummemmaksi tai sävytys on turvallisempi vaihtoehto. Hiusten vaalennus peroksideilla rasittaa hiusta enemmän kuin hiusten värjääminen, joka antaa hiuksille kauniin kiillon. Hiusten kannalta vaalennus on rajumpi toimenpide kuin kesto- ja kevytvärjäys. Koko ihmisen terveyttä ajatellen asia on toisin päin, värjäys aiheuttaa riskin vakavalle allergiselle reaktiolle, vaalennus ei tätä tee. Toisaalta hapeteväreissä myös hyvin vaaleat sävyt voivat sisältää herkistäviä aineita.

Ammoniakki

Ammoniakki on pistävänhajuinen emäksinen aine. Ammoniakittomiksi mainostetuissa hiusväreissä on kuitenkin jotain muuta emäksistä ainetta, joka voi tuoksua vähemmän, mutta joka voi olla ärsyttävämpää kuin ammoniakki. Ilman emäksistä komponenttia värjäys ei onnistu, sillä hiuksen pinta täytyy avata emäksen avulla.

Vähennä värjäyksen riskejä
  • Harkitse hiusten värjäyksen tarpeellisuutta.
  • Mitä nuorempana aloittaa ja mitä useammin värjää, sen suuremmaksi kasvaa riski yliherkkyyksille. Alle 16-vuotialla ei suositella värjäystä lainkaan.
  • Vältä voimakkaita tuotteita. Lähes kaikki kestovärit sisältävät herkistävää parafenyleenidiamiinia (PPD) tai sen johdannaisia, mutta myös muita herkistäviä ainesosia.
  • Turvallisempia vaihtoehtoja ovat kasvivärit, suoravärit, vaalennukset - esimerkiksi raitoina.
  • Jos olet allerginen jollekin aineelle, lue ainesosaluettelo. Älä koskaan värjää tuotteella, jolle olet joskus herkistynyt.
  • Tarkista myös kasvivärien INCI:t, sillä tuotteita on voitu ”terästää” synteettisillä väreillä.
  • Jos sinulla on ollut musta hennatatuointi, älä värjää hiuksiasi. Musta hennatatuointi herkistää PPD:lle, jota suurin osa hiusväreistä sisältää.
  • Älä värjää hiuksia, jos hiuspohja on ärtynyt tai siinä on ihottumaa, jolloin riski herkistymiselle on suurempi kuin terveellä iholla.
  • Tee tuotepakkauksen suosittelema testi, erityisesti, jos sinulla hiukankin syytä epäillä hiusväriallergiaa. Testi tosin voi lisätä herkistymisriskiä, eikä takaa, etteikö allergiaa voisi tulla.
  • Noudata tuotepakkauksen ohjeita käsineiden käytöstä, värin vaikutusajasta ja hiuspohjan huuhtelusta värjäyksen jälkeen.
  • Älä sekoita keskenään erilaisia hiusvärituotteita. Tuotteet saattavat reagoida odottamattomalla tavalla.
  • Älä käytä hiusvärejä kulmakarvojen tai silmäripsien värjäämiseen.
  • Älä värjää hiuksiasi juuri ennen matkaa tai tärkeää tapahtumaa. Mahdollinen allerginen reaktio voi pilata lomasi tai juhlasi.
Aisling 20

Varo viherpesua

Hiusvärien mainonnassa viherpesu on hyvin yleistä. Mainonnassa keskitytään tuotteen luonnollisiin ainesosiin ja häivytetään herkistävien aineiden olemassaolo. Tähän luetteloon on koottu tietoa siitä, sisältävätkö eri hiusvärisarjat edellä mainittuja synteettisiä herkistäjiä. Listan tietoja kartutetaan vähitellen ja sinäkin voit osallistua sen täydentämiseen.

Vastuuvapauslauseke:
Lista ei ole täydellinen ja perustuu tietoon, joka on ollut kirjoitushetkellä.  Informaatio koskee koko tuotesarjaa, ei yksittäisiä värisävyjä. Jos tuote puuttuu listalta, se ei tarkoita, ettei
tuote voisi sisältää herkistäjiä. Valmistajat voivat myös muuttaa tuotteiden koostumuksia. En siten vastaa tällä sivulla olevien tuotetietojen oikeellisuudesta, vaan tuotetiedot ovat suuntaa antavia. Hiusvärin ainesosaluettelo INCI on aina tarkistettava mahdollisella värjäyshetkellä. 


Kestovärit

  • sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia
  • sisältää aminofenoleita
  • sisältää resorsinolijohdannaisia
Garnier, Color Naturals   
  • sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia
  • sisältää aminofenoleita
  • sisältää resorsinolijohdannaisia
Garnier Nutrisse Mousse
  • sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia
  • sisältää aminofenoleita
  • sisältää resorsinolijohdannaisia
Herbatint   
  • sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia
  • sisältää aminofenoleita
  • sisältää resorsinolijohdannaisia
  • sisältää toluene-2,5-diamine
  • sisältää aminofenoleita
  • sisältää resorsinolia
L'oréal, Inoa
  • sisältää toluene-2,5-diamine
  • sisältää aminofenoleita
  • sisältää resorsinolia
L’oréal Paris Féria Preference
  • sisältää aminofenoleita
  • sisältää resorsinolia
  • sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia
  • sisältää aminofenoleita
  • sisältää resorsinolia
Organic Colour Systems OCS
  • sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia
  •  sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia
  • sisältää aminofenoleita
  • sisältää resorsinolia tai sen johdannaisia
Tints of Nature Permanet Colours
  •  sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia
(Tints of Nature Semi-Permanent Hair Colours on koostumukseltaan miedompi tuotesarja, ei ole kestoväri. Tarkista erikseen)

Kevytvärit, värisampoot

Vegetal  (semi permanent)
  • sisältää resorsinolia
Schwarzkopf, Palette, Tone Creme (kestää noin 24 pesua)
  • sisältää toluene-2,5-diamine
  • sisältää aminofenoleita
  • sisältää resorsinolia ja sen johdannaisia
Tints of Nature Semi-Permant Hair Colours
  •  sisältää nettisivujen mukaan väriaineena pigmenttejä, tarkista tuote silti erikseen.

Puuttuuko listalta tuotemerkki?
Lähteet

Lue myös

6 kommenttia :

Hanna kirjoitti...

Terve!

Kiitos tästä hyvästä kirjoituksesta!
Oli aika vaikea saada katki tämä hiusten värjäyskierre teollisilla myrkyillä.

Itelläni luonnostaan jotkut keskiruskeat varmaan ja tosi tummaksi olin värjäillyt vuosikaudet, ihan teinistä asti. Tuntui että kovasti tukka oli kärsinyt ja ohentunut värjäyksistä kun sitä niin paljon aina lähti ja kans oli semmosta pientä naaman turpoamista/nenän punasuutta havaittavissa joka kerralla kun värjäsi. Juuri oli silikonimaisen liukas mutta latva aika karsea ja tuntui että hiukset ihan jäi koukkuun värjäilyyn. Muuttuivat aina vain kauheimmiksi jos koitti olla värjäämättä. Eritoten edestä alkoi harsuuntua.

Nytpä sitten tänä kesänä kirjoituksesi (ja monen muun lähteen ja oman huoleni) innoittamana päätin tehdä stopin värjäykselle. Ensinnä keväällä otin värinpoiston ja kärsin tovin oransseista hiuksista (noh vaihteluahan sekin mutta ei oikein passannut minulle). Sitten n kk perästä värjäsin punaiseksi hennalla, pari kertaa tuli oranssia kunnes löysin oikean sävyn/paremman hennamerkin. Kevytvärjäsin tämän oranssin takia hiukset punaisiksi saadakseni sen pohjaväriksi. Tämä piste oli joskus heinäkuun alussa.

Nyt sitten löysin sen hennan joka tekee suoraan nättiä punaista eikä oranssia, se oli henna jota Punnitse ja Säästä kaupassa myydään, "Mahogny" siinä lukee ja haareminainen sinisellä pohjalla taisi olla paras, maksaakin vaivaiset 3e käyttökerta. Kun sain tukan punaiseksi, olen nyt pystynyt kivasti värjäilemään juurta niin ettei uutta juurikasvua kovin edes huomaa, kun hennasta ei jää rajua sävyeroa vaan se sulautuu hyvin omaan hiusten sävyyn.

Nyt on siis lokakuu ja siitä heinäkuusta asti värjännyt vain kahdesti hennalla. Oma sävy alkaa kivasti sekoittua punaiseen. Tukka on varmaan puolet paksumpi nyt ja eteen alkanut kasvaa hiukset takaisin. Voitte arvata miten iloinen olen! :) Ei enää myrkkyjä! Suosittelen! ^_^

Pieni ruokavalion parannus on varmasti vaikuttanut tähän myös. Joka päivä olen esim syönyt erilaisia pähkinöitä ja siemeniä.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa!

Itse sain muutama vuosi sitten värjäilystä reaktion(silmäluomet punoitti ja menivät pieneille rakkuloille)tummasta väristä jolla olin värjäilyt jo 10v.
Lopetin värjäilyt ja nyt kun oma väri saavutettu kokonaan haluaisin raidottaa\vaaleammaksi hiuksen,mutta MITEN ja millä jotten altistaisi itseäni millekkään kovalle kemikaalille taas.
Osaatko neuvoa mikä oliisi sellainen vaalennusaine jota uskaltaisi käyttää?saako apteeksita jotakin joka tepsisi tässä tilanteessa?pelkkä peroksidi+shamppoo

olen käynyt laajoissa allergia testeissä,mutta ainostaan nikkeli allergia löytyi. (ja jokin muu aine jota käytetään aknen hoidossa,voiteet lähinnä)

Eniten pelkään,että saisin sen pahimman reaktion jonka voisin saada jos laitan päähän jotain mille olisin herkistynyt...


-Nanna

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen joskus kuullut että hiuksia voi hivenen vaalentaa luonnon hunajalla tai camomilla teellä tms.

Kaijuli kirjoitti...

Voiko olla mahdollista tulla allergiseksi puolitoistaviikkoa hiusten värjäyksen jälkeen?
Lopetin markettituotteiden käytön viime talvena, kun värjäyksen jälkeen päänahka kutisi muutaman päivän. Tänä keväänä olen värjännyt kaksi kertaa Radico Colour Me Organic kasvivärillä. Itse värjäyksen yhteydessä ei tullut mitään oireita, mutta puolitoista viikkoa sitten kutina alkoi niskakarvojen kohdalta ja on nyt edennyt päälaelle, muutama näppy on tullut. Päänahka tuntuu paikoitellen aralta ja ikäänkuin sitä välillä polttelisi. Tällä välin huomasin myös, että tukka ei ole rasvoittunut niin nopeasti kuin aikasemmin.
Kävin tänään terveydenhoitajan luona ja hänen mukaansa päänahka näytti ihan terveeltä. Voikohan allergia puhjeta vasta vajaan parin viikon päästä värjäyksestä vai lieneeköhän jostain muusta kyse?

Saana kirjoitti...

Kiitos postauksesta. Tämä selvensinkin hieman eroja hiusvärien välillä. Minä ajattelin mennä nyt keväällä kampaajalle hiustenvärjäykseen. Minullao on vaaleat hiukset, mutta tahtoisin hieman tummemman värin. Kuitenkin semmoisen, joka ei kestä kovin kauaa.

Frida kirjoitti...

Kiitos kattavasta kirjoituksesta. Minun hiuksiani ei koskaan ole värjätty. Haaveilen kuitenkin balayage värjäyksestä. Olisi mukava saada hieman vaihtelua. Tärkeää on myös, että hiukseni pysyvät silti hyvässä kunnossa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails