Kemikaalikimara: KIRJOITTAJA

KIRJOITTAJA

Olen Anja Nystén, espoolainen kemiantekniikan diplomi-insinööri ja työskentelen ympäristönsuojeluun liittyvien projektien parissa. Olen kirjoittanut kaksi arkielämään liittyviin kemikaaleihin perehdyttävää kirjaa  Kemikaalikimara (Teos, 2008) ja Kemikaalikimara lapsiperheille.

Blogin aihepiirejä ovat arjen kemikaalien lisäksi ekologisuus ja kuluttaminen.
Mottonani on "Vain olennainen on tärkeää - asiaa ilman hypeä ja hysteriaa".

Kuluttajaliitto palkitsi kirjoittamiseni vuoden 2015 kuluttajatekona.
Suomen tiedetoimittajain liitto palkitsi blogin vuoden 2016 tiedeviestintäpalkinnolla.

Harrastan öljyvärimaalausta, arvostan hyvää ruokaa ja olen yksi tekijöistä keittokirjoissa Laihdu ilman nälkää. Hiilihydraattitietoista kotiruokaa (Teos, 2005) sekä Laihdu ilman nälkää. Juhli hiilihydraattitietoisesti (Teos, 2006).

13 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Hei Anja,

Kiitokset mielenkiintoisesta ja kantaaottavasta blogista. Lukemista hieman häiritsee, kun osasta artikkeleista tulee väistämättä mieleen, ettei kantasi ole täysin puolueeton. Välittäisitkö avata, mistä lähteistä saat palkkaa, palkkioita tai muuta rahoitusta?

Tämän informaatio auttaisi blogin lukijoita ymmärtämään paremmin kantojasi.

/Olli Kähkönen

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hei Olli,

Olen työssä Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiössä. (Omistajina Pohjoismaat) Blogia kirjoitan yksityishenkilönä työnantajani suostumuksella.

Blogin kirjoittaminen on harrastukseni, en saa tuloja keneltäkään. En ota blogiin mainoksia, en tuote-esittelyjä tms., lukuun ottamatta noita kahta omaa kirjaani.
Olen useamman vuoden kirjottanut kolumneja Kemia-lehteen.

Tämä selventänee?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Olen myös Suomen tiedetoimittajain liiton sekä Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen.

Sinänsä olisi mielenkiintoista tietää, mitä tarkoitat puolueettomuudella. En ole väittänyt olevani sellainen. Useimmiten olen kuluttajan puolella, mutta välillä myös viranomaisten. Joskus puolustan yrityksiä, jos esillä on niitä koskevaa virheellistä tietoa. Näkökulma riippuu asiasta. Kommentit ovat aina tervetulleita.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

puolueettomuudella tarkoitan ihan perus objektiivisuutta, mikä yleensä kirjoittaessa on hyväksi. Kun luin tuon sinun Cosmethics juttusi, siitä värittyi sellainen viesti, että jotain olisi hampaankolossa.

/Olli Kähkönen

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kirjoitan objektiivisesti. Sovelluksessa on paljon hyvää, mutta myös puutteita. Hiusväriasia on itse asiassa tosi iso puute, sillä kyseessä on kosmetiikan haitallisimpa aineita.
Oletko muuten jotenkin sidoksissa CosmEthicsiin?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Vielä tästä. Jos olet sama Olli Kähkönen, joka on sijoittanut CosmEthicsiin, sinun pitäisi olla tyytyväinen, että joku löytää sovelluksesta heikkoja kohtia. Sitä myödenhän palvelu vain paranee.
Jos tarkkoja ollaan, sinun (siis edellyttäen että olet se CEn omistaja Kähkönen) pitäisi kirittää tiimiä tekemään huipputyötä. Nyt tässä mietit, olenko minä puolueellinen.
Voidaan siis sanoa, että tässä tapauksessa olen ollut sinun puolellasi(siis jos olet se firmaan sijoittanut henkilö), koska tuotteesta tulee parempi. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

kyllä työskentelen mm. Cosmethicsin hallituksessa, ja arvostan suuresti kaikkea rakentavaa kritiikkiä, enhän muuten sinunkaan kirjoituksia lukisi saatika löytäisi. Ihmettelen vain ilkkuvaa sävyä: "ei ole vielä valmis" - ei tietenkään ole; elätkö sinä valmiissa maailmassa?

Kun sinulla on paljon hyviä huomioita, toivoisin että löytäisit kalenteristasi ajan ja tulisit keskustelmaan tuotteesta kanssamme - ei tarvitsisi heitellä avoimia kysymyksiä ilmoille kun niihin voit myös vastaukset.

Puhelinnumeroni varmastikin löydät?

/Olli Kähkönen

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kirjoitetun tekstin lukee aina omien ajatustensa kautta. Minun maailmani ei ole valmis, eikä sellaiseksi koskaan tulekaan. Toimin itsekin rahoitusalalla. Meidän tehtävämme on sekä auttaa että potkia projekteja eteenpäin. Ei siinä ole mitään ihmeellistä.

Se että sanon, ettei tuote ole vielä valmis, on vain tosiasia. Neutraali fakta. Tarkoitan valmiilla sitä, että se sisältää olennaiset komponentit. Nyt se ei sisällä. Hienosäätö on sitten erikseen. Täysin valmiiksi sovellus ei tule koskaan.
Kiitän suuresti kutsusta, mutta tässä vaiheessa kommenttini tuossa kirjoituksessa riittävät. Pääsette niiden avulla oivan loikan eteenpäin. Minulla ei ole aikomusta kirjoittaa aiheesta enempää tässä vaiheessa, mutta saatan testata sovellusta taas joskus myöhemmin. Tiedän myös että tiiminne tekee töitä listojen kanssa, koska olen biokemistinne kanssa vaihtanut viestejä.
Kyllä siitä vielä hyvä tulee. :)

Teemup kirjoitti...

Hei Anja,

Onko sinulla sähköpostia, johon voisi laittaa yhteistyökyselyä?

-Teemu

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hei Teemu,

Kiitos viestistäsi. Riippuu yhteistyöstä. Kaupalliseen toiminnan pidän tämän blogin ulkopuolella, sillä haluan pysyä riippumattomana.
Sähköposti on kemikaalikimara ja gmail.com.

Unknown kirjoitti...

Hei!

Kotoani löydettiin kreosoottia rakenteista. Rakenteet kapseloitiin epoksoimalla ja olemme asuneet kreosoottiasunnossa 5 vuotta ja 1.5-vuotias lapsemme koko pienen elämänsä. Alipaineseinä falskasi ja puolet kodistamme peittyi pölyyn. Kaikki kirjat, vaatteet, lapsen lelut, sohva, sänky.Voinko sinulta saada yhteystietoja keneltä kysyä tai olisiko sinun mahdollista vastata kysymyksiini? En tahdo mistään löytää tietoa aiheesta.
- miten voin selvittää miten pahasti lapseni on altistuntu aineelle ja miten voin jatkossa elää, jotta hänelle ei tulisi tästä haittoja?
- pitääkö paikkaansa, että kreosootti tunkeutuu noin 10 cm pehmeisiin materiaaleihin, että esim. sohva ja sänky on heitettävä pois? Riittääkö pesu vaatteille, lähtevätkö kaikki partikkelit sillä pois? "Säteileekö" nyt asunnossa 5 vuoden ajan olleet sohva ja sänky siellä jatkuvasti...?

- miten puhdistan kodin

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hei Elina,
Pahoittelut, että huomasin tämän viestin vasta nyt.
Kreosootti on tosiaan ikävä aine. Minulla ei valitettavasti ole kokemusta kreosoottiasunnoista ja niiden kunnostamisesta, joten en pysty vastaamaan kysymysiisi.
Toivottavasti löydätte asiantuntevat tahot neuvomaan, mitä tehdä.

Unknown kirjoitti...

Hei Anja,

Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Olisitkohan kiinnostunut tulemaan tutkimusprojektimme työpajaan, joka keskustelee biopohjaisten kemikaalien ja biojalostamoiden tulevaisuutta monitieteellisestä näkökulmasta 1.12? Projektimme haluaa tuoda esille erityisesti loppukäyttäjänäkökulmaa ns "kestävyysmurrokseksessa". Asiantuntijoita ja alustajia on tulossa mm. hallinnon, teollisuuden, tutkimuksen puolelta. Läsnäolosi toisi korvaamattoman arvokasta kuluttajanäkemystä. Projektimme kotisivun ja siinä mukana vaikuttavat henkilöt voit vilkaista täältä:https://orbitforest.wordpress.com/

Jos yhtään kiinnostaa, niin kerron yksityiskohdista mielelläni tarkemmin!

Jaana / postdoc-tutkija HY

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails