Kemikaalikimara: Piha siistiksi käryttämättä

sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Piha siistiksi käryttämättä

Nyt se taas alkaa, ruohonleikkuu nimittäin. Alkukesästä nurmikko ja voikukat villiintyvät ja pärisevää laitetta saa lykkiä pitkin pihaa vähän väliä. Leikkurin käryt käyvät nenään. Pakokaasut paitsi haisevat pahalta, myös kirvelevät sieraimissa. Onneksi on olemassa haitattomampi vaihtoehto., alkylaattibensiini pienkoneita varten. Polttoaine ei sisällä bentseeniä (bensiinin pahimpia aineita), aromattisia hiilivetyjä (ikäviä nekin) eikä rikkiyhdisteitä (haisevat pahoilta). Kyseiset polttoaineet myös kestävät talvisäilytystä - toisin kuin tavallinen bensiini.

Pienmoottoribensiiniä voi ostaa kanistereissa huoltsikoilta, saa sekä 2- että 4-tahtikoneille. Kelpaa siis niin moottori- raivaus- ja pensassahoihin, trimmereihin kuin myös ruohonleikkureihin, jyrsimiin, perämoottoreihin ja lumilinkoihin. Toivottavasti viimeksi mainittua ei vähään aikaan tarvita. Ja koska oktaaniluvt varmaan joita kuita kiinnostavat, niin kerrotaan nekin. Pienmoottoribensan oktaaniluvut ovat tyypillisesti RON 95 ja MON 92. RON on se, joka näkyy huoltoasemalla bensamittarin kyljessä, jälkimmäinen kuvaa nakutuskestävyyttä kovassa rasituksessa. Tavallisella bensiinillä MON on 85 eli alkylaattibensiini on siihen nähden parempaa.Pienmoottoribensiinin hinta on moninkertainen verrattuna tavalliseen bensaan, mutta kanisterillisella leikkaa nurmikkoa kauan. Maksan mielelläni muutaman euron siitä, ettei tarvitse haistalla käryjä ja hengitellä haitallisia aineita. Tuotteita löytyy usealta valmistajalta. Älkää suotta käryttäkö.

Lisää asiaa käryistä:

Kuva: Peter Kaminski, Flickr, lisensoitu Creative Commons lisenssillä

3 kommenttia :

Minna kirjoitti...

Ihan pakko muistuttaa siitä myrkyttömimmästä vaihtoehdosta eli ihan ruismoottorilla toimivasta työnnettävästä ruohonleikkurista. Hyötyliikuntaa parhaimmillaan! Ostin itselleni sellaisen viime kesänä, mies käyttää moottorivehjettä...

Kemikaalikimara kirjoitti...

Minna, mainio muistutus! Aika moni nurmikko on niin pienikin, että polttomoottorikäyttöistä ei tarvittaisi lainkaan.

saaga kirjoitti...

Siisti nurmi. Meilläkin alkaa pihan kunnostus pian. Myös pusikoita ja muita saa lähteä. Olemmekin miettineet vaihtolavan hankkimista, saisi mahdollisimman paljon kerralla vietyä pois.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails