Kemikaalikimara: Häkä tulee, häkä tappaa

sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Häkä tulee, häkä tappaa

Olen jo pitkään suunnitellut kirjoittavani häkäkaasusta – näkymättömästä, myrkyllisestä ja salakavalasta kaasusta. Aineen vaarallisuudesta huolimatta asiasta on kirjoitettu mielestäni liian vähän. Viime aikoina onnettomuuksia on sattunut niin tiheään, että Helsingin Sanomissa oli sentään 30.12.2008 aiheesta artikkeli. Lukekaa, jos saatte käsiinne.
Vuoden 2008 loppu oli varsin synkkä, toistakymmentä henkilöä sai häkämyrkytyksen ja useita kuoli. Viime viikolla uutisoitiin jälleen tapauksesta, jossa mies oli löytänyt vaimonsa häkään menehtyneenä. Häkä oli todennäköisesti peräisin pannuhuoneesta. Häkä eli hiilimonoksidi sitoutuu veren hemoglobiiniin 200 kertaa tehokkaamin kuin happi ja estää hapen kuljetuksen elimistöön. Häkää ei näe eikä haista, mikä tekee sen todella vaaralliseksi.
Kuolema tarkoittaa ruumisarkun ostoa, surukukkia, adresseja - ja aivan turhaan, sillä kysymyksessä on monesti tietämättömyys tai hajamielisyys. Häkään voi kuolla niin omassa talossaan asuva vanhus tai mökkiä tai asuntovaunua lämmittävät nuoret. Muutama vuosi sitten Raumalla kuoli kaksi parikymppistä nuorta miestä, koska olivat nostaneet grillin telttaansa. Tuli oli kytenyt tuottaen tappavan määrän häkää telttaan. Tuttavani kertoi vanhasta sukulaisestaan, joka muisti tosi tarkkaan, että lämpöä ei saa päästää harakoille ja kävi laittamassa uunin pellit kiinni. Sen verran oli vanhuksen muisti heikentynyt, että ei muistanut, että hiilloksen pitää olla kokonaan sammunut. Onneksi vahinkoa ei ehtinyt tapahtua ennen kuin mummo muutti vanhainkotiin.
Häkää syntyy, kun palaminen on epätäydellistä. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun nestekaasulämmitintä käytettäessä ei tilaan tule tarpeeksi ilmaa. Hiilloksesta voi syntyä häkää, joka pääsee huonetilaan, jos uuninpelti suljetaan liian aikaisin. Pellissä onkin hyvä olla reikä tai kulma napsaistu pois.
Tulisijoilla varustettuihin asuntoihin on mahdollista hankkia häkävaroitin, joskaan siihenkään ei voi täysin luottaa. Lämmin ilma nousee ylöspäin ja häkä periaatteessa ilmavirtausten mukana, vaikka onkin hiukan ilmaan kevyempää. Häkävaroitinta ei suositella sijoittamaan korkeimpaan kohtaan. 
Hiilimonoksidi eli häkä on myrkky, jota on syytä varoa.
Lue myös:
Kuva: Hengitysliitto Heli ry:n "Polta puuta puhtaasti"- sivustolta

6 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Allekirjoittanut on törmännyt suomeen muuttaneeseen jenkkiin, joka ei selityksistä huolimatta uskonut, että hiilimonoksidia on olemassakaan. Olin kuulemma ymmärtänyt jotain väärin. :)

Tietämättömyys voi olla tappavaa.

*P*

Tapio# kirjoitti...

Koululaiset kertoivat, että tulipalon tullessa pitää kontata ulos ettei saisi häkää, mutta eikö häkä olekin ilmaa raskaampi kaasu ja siksi todennäköisemmin sitä saa kontatessaan hitaasti lattianrajassa? Tulipalon tullessa nopeasti ulos - ei minusta ainakaan konttailemaan kannata ryhtyä? Kuka tietää?

Anonyymi kirjoitti...

*p*
Tietämättömyys voi tosiaan olla tappavaa. En silti toivo, että luonnonvalinta korjaa. Tietoisuutta tulee lisätä.

Tapio#
Tulipalossa syntyy myrkyllisiä kaasuja, muitakin kuin häkää ja kun kyseessä on palo, kaasut ovat kuumia ja kulkeutuvat tilan yläosaan. Tästä syystä palovaroittimet ovat katossa.
Hengityskelpoisena ilma pysyy kauimmin lattian rajassa. Olen katsonut videon, jossa sytytettiin sänky kaatuvalla kynttilällä. Huone oli mustan savun täyttämä muutamassa minuutissa. Eli nopeasti ulos, mutta jos on jo savua runsaasti, niin ripeä konttaus.

Anonyymi kirjoitti...

Kommentoin näinkin vanhaa kirjoitusta, koska siinä on asiavirhe.
Ilman tiheys on 1.293 ja hiilimonoksidin 1.25
Eli häkä on ilmaa kevyempää. Tosin hyvin vähän, eli häkä ja ilma kulkevat todennäköisesti yhdessä saman lämpöisinä huonetilan yläosassa.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos Anonyymi tarkkaavaisuudesta. Minäpä korjaan tekstiä näiltä osin.
Terv. Anja

sara kirjoitti...

Nuo kemialliset reaktiot ja muut ovat kyllä semmoisia, että tarkka saa olla. Kovasti aina mietin myös, miten vaarallisia aineita kuljetetaan ja minkälaiset pakkausmateriaalit tarvitaan. Jos kyse on oikein vahvoistakin kemikaaleista. Häkä on myös todella vaarallista.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails