Extreme tai ekstreme eli ääriurheilu on nimitys tietyntyyppiselle urheilulle ja liikunnalle. Alkujaan sana tarkoittaa äärimmäistä toimintaa, jossa ihmisen terveys tai henki ovat vaarassa, kuten vuorikiipeilyä tai base-hyppyjä, mutta sittemmin merkitys on laajentunut tarkoittamaan monenlaisia perinteisistä tavoista poikkeavia liikunnan ja urheilun muotoja, joissa ei välttämättä ole lainkaan mukana vaaran elementtiä, kuten rullalautailua, parkouria tai ultimatea.
Näin kuvaa Wikipedia extremeä. Liitän telttagrillauksen extremelajien joukkoon. Liikuntaosuudessa grilli kannetaan telttaan - ei ehkä riitä, jotta telttagrillaus voitaisiin katsoa liikuntalajiksi. Terveys ja henki kuitenkin on vaarassa siinä määrin, että extreme-sanan alkuperäinen merkitys täyttyy kevyesti.
Välillä vaikuttaa siltä, että ihmiset eivät tiedä lainkaan, mitä häkä on. Opetetaanko asiaa edes koulussa vai ovatko opit unohtuneet? STT nimittäin uutisoi telttagrillauksesta, yleistyvästä trendistä. Kertakäyttögrillit viedään telttaan, koska halutaan lämmitellä. Muutama vuosi sitten pari nuorta miestä kuoli moisen touhun seurauksena. Kytevä hiillos voi synnyttää tilaan häkää, hajutonta, mautonta ja väritöntä kaasua.
Häkä on vaarallista, koska se sitoutuu vereen noin 200 kertaa tehokkaammin kuin happi. Häkäkaasun hengittäminen aiheuttaa siis elimistössä nopeasti hapen puutetta. Myrkytyksen oireita ovat päänsärky, huimaus, pahoinvointi, uneliaisuus sekä heikkouden tunne käsissä tai jaloissa.
Herkimmin hapen puutteesta kärsiviä kudoksia ovat aivot ja sydän. Pahimmissa tapauksissa myrkytyksestä voi seurata kooma, pysyviä keskushermoston vammoja tai kuolema. Voimakas häkäaltistuminen raskauden aikana voi aiheuttaa sikiövaurioita tai sikiön kuoleman.
Hengitysliitto Heli ry: Salakavala häkä
Kerran vielä: Grilliä ei saa pitää kuumana sisätiloissa tai telttassa.
Kerran vielä: Grilliä ei saa pitää kuumana sisätiloissa tai telttassa.
- Hengenvaarallinen trendi: Telttagrillaus vain yleistyy, Aamulehti 16.6.2009
- Häkä tulee, häkä tappaa
- Älä polta mökkiä
Kuva: Oiva Eskola, Flickr, lisensoitu Creative Commons-lisenssillä
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti