Kemikaalikimara: Patologinen tiskiainejuttu

perjantai 22. toukokuuta 2009

Patologinen tiskiainejuttu

Autopsy Instruments


Kertyykö ihmisruumiiseen jäämiä siten, että patologit havaitsevat ruumiinavauksessa, missä taloudessa on käytetty tiskikonetta ja missä ei? Tätä asiaa pohditaan lukuisilla keskustelupalstoilla vauva- ja kissa-aiheisilta sivustoilta aina voimailupalstoille asti. Kukaan ei kuitenkaan pysty kertomaan, mihin elimiin aineita kertyy ja miten ne vaikuttavat. Joskus mainitaan syöpymät perusteena konetiskiaineen emäksisyys.

Kuningaskuluttaja-ohjelmassa todettiin vuonna 2001: "Joskus kuulee sanottavan, että patologit huomaavat elimistöstä onko ihminen käyttänyt konetiskiaineita, vai ei. Tämä on kuitenkin ns. kaupunkilegenda, joita ihmiset kertovat toinen toisilleen. Se ei siis pidä paikkaansa."

Radio Nova kysyi sarjassa "Muna vai kana" asiasta oikeuslääketieteen professori Erkki Vuorelta. Professsori Vuori vastaa naurahtaen "Ehei, ei voi... Tämä on sellainen kaupunkilegenda. Konetiskiaineen tai huuhteluaineen käyttöä ei voi nähdä ruumiinavauksessa. Mutta jotain muuta voi... Kuuntele professori Vuoren haastattelu tästä linkistä. (Alussa on höpinoitä, joissa etsitään oikeata henkilöä, mutta malttakaa kuunnella.)

Laitetaanpa haastattelun ydinasiat vielä tekstimuodossa:

Milla Väisänen/ Radio Nova:
Onko totta, että monien vuosien jatkuvan astianpesukoneen käytön voi nähdä ruumiinavauksessa?

Erkki Vuori:
Ehei, ei voi, ei voi, ei voi! Tämä on sellainen kaupunkilegenda, joka aina esitetään, että muka patologit näkisivät kuka pesee astiansa astianpesukoneella. Se ei pidä paikkansa. Tämä oikeastaan liitetään yleensä niihin huuhteluaineisiin. Ne ei ole paljon sen ihmeellisempiä aineita. Tämä on siinä mielessä aika hauskaa, että ihmiset ovat yleensä tällaisista asioista huolestuneita. Tupakointi näkyy ruumiinavauksessa ja siitä ei kukaan ole huolissaan. Ei ainakaan tupakoijat.

Milla Väisänen/ Radio Nova:
Kieltämättä vähän jännä juttu kyllä. No mutta hyvä, että saatiin tähän selvyys, koska Kalle kirjoittaa just tässä, että on siirtynyt käsitiskariksi.

Erkki Vuori:
Astianpesukoneet ovat ihan turvallisia oikein käyttettyinä. Konetiskiaineet ovat voimakkaasti emäksisiä pesuaineita. Niitä ei saa panna suuhunsa ja niillä ei saa käsin tiskata. Mutta huuhteluaineita ja tiskiaineita voi käyttää ilman, että se näkyisi millään tavalla terveydentilassa tai ruumiinavauksessa.

Urbaanilegendat ovat sitkeitä. Ne kiertävät vuodesta toiseen ja aina löytyy joku melkein tuttu patologi, joka vahvistaa pesuainekertymät. Ihan kaikkea ei kuitenkaan kannata uskoa, eikä varsinkaan kaupunkitarinoita.

Lue myös
Kuva: euthman, Flickr, lisensoitu Creative Commons lisenssillä

6 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Lapsuuden kodissani oli jo 70-luvulla tiskikone. Ilmeisen kateellinen lapsuudenkaverini kommentoi kuinka kamala juttu se on, juurikin tällä kaupunkilegendalla... Oma äitini (kiireinen yrittäjä), maalaisjärjen ihminen, totesi ykskantaan että kotiäidin on helppo väittää moista kun on koko päivä aikaa tiskata.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Minultakin on kysytty tuota ruumiinavausasiaa. Olin lähinnä hämmästynyt. Ihmiset tuntuvat uskovan mielellään tarinoita miettimättä asioita sen kummemmin. Tarinan sisältöhän on se, että puhtaista astioista irtoaa merkittäviä määriä elimistöön kertyviä aineita. Sen pituinen se. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hyvästä blogista! Erityiskiitokset kuvista, jotka elävöittävät huumorilla ja hienosti eri aiheita, kuten pyyhkeen alla aurinkoa ottava olento... :)

- Tuli tässä mieleen eilinen tv-uutinen kemikaalivirastoon yllätyksellisesti tulvineista miljoonista lupahakemuksista ja tervasta, jonka valmistaminen todennäköisesti kiellettäisiin, jos se nyt vasta keksittäisiin. Voisiko tuosta aiheesta saada jonkin selventävän kirjoituksen; mitä muuta (kuin terva) ehkä valmistamme/syömme, joka pitäisi kieltää tänä päivänä? Ja mikä tervassa on niin vaarallista. Tippa tervaa nimittäin kuulemma tehokkaasti lopettaa yskimisen, sanoi haastateltu tervanpolttaja. Ja että siinä on siis jotain bakteereja tehokkaasti tappavaa. Tietenkin siinä on myös karsinogeenejä, valisti täti-virallinen-asiantuntija.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos kommentista!
Täytyypä kirjoittaa tervasta. Harmi, että minulta on mennyt ohi tuo tv-uutinen, mutta kyllä ilman sitäkin saan kirjoituksen aikaiseksi, sillä osaan tervata puusukset. :)

Salsal kirjoitti...

Jee, mun toivoma aihe, kiitos paljon :)! Muutenkin todella hyviä kirjoituksia taas viime aikoina, tätä blogia on ilo lukea.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos Salsal!
Tämä on hauska aihe, varsinkin kun satuin löytämään tuon haastattelupätkän. Vuoren päivittely siinä alussa tulee niin hersyvästi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails