Kemikaalikimara: Pro Light - ja pimeys tuli

tiistai 3. elokuuta 2010

Pro Light - ja pimeys tuli

Piti vaihtaa vessoihin samalaiset lamput, jotta valaistus olisi tasainen. Isommassa vesassa on kolme valaisinta ja pikkuvessassa kaksi. Siispä ostin pari pakkausta energiansäästölamppuja. Niistä jäisi vielä kolme lamppua varastoon tuleviin tarkoituksiin. Vaan eipä mennyt ihan nappiin tämä hankinta. Vaihdoin lamput torstaina ja lauantaina havaitsin yhden pimentyneen. Parin tunnin päästä sammui toinen ja maanantaina kolmas. Näin saatiin vauhdilla lisää ongelmajätettä. Kyseessä olivat siis lamput, joille luvataan käyttöikää peräti 8 000 tuntia. Kolmella ensimmäisellä ei päästy edes sataan, vaikka olisi valaissut vessoja yötä päivää. Lamput lisäksi syttyvät niin hitaasti, että asiat ehtii toimittamaan ennen kuin valo on kirkastunut. Lamppuja täytyykin pitää päällä koko ajan, joten energian säästön kanssa on vähän niin ja näin.  Ainoa hyvä asia on se, että valon sävy on varsin miellyttävä, siis sitten, kun se jaksaa ilmestyä. Suivaantuneena laitan teillekin tiedoksi lamppujen merkin - Pro Light, jonka nimesin tänään uudelleen - Pimeys tuli
  • Energian säästäminen
  • Vihreä energia
  • Vähennä hiilidioksidipäästöjä
  • Käytä 80 % vähemmän energiaa
  • Ilmainen lamppu! Osta 3, saat 4

Vihertävänkirjava paketti korulauseineen ei paljon auta, jos laatu on tätä. Mikään ekoteko ostokseni ei ollut. Sitä paitsi ei ole olemassa ilmasia lamppuja, kuten ei ole ilmasia lounaitakaan. Kuka maksaa ne muutamassa päivässä kolme rikki mennyttä?  En minä ainakaan. Palautan lamput ostopaikkaan, sillä tuotteen pitää kestää pidempään. Vaan olisiko pitänyt kellojen soida, kun kyseiset lamput olivat tarjouksessa? Laatuvaatimukset koskevat myös tarjoustuotteita. 
Asiaan kuin asiaan pitäisi näköjään ensin kaivaa testitulokset. Kuluttaja-lehti on testannut energiansäästölamppuja vuonna 2009. Pro Light - Pimeys tuli- lamppuja testissä ei tosin ole mukana.
Kertokaapa kokemuksianne eri lamppumerkistä, mitkä ovat hyviä, minkä kanssa on ollut ongelmia. 
Lue myös

18 kommenttia :

Linda kirjoitti...

Meillä on ollut ihan Ikeasta ostettuja energiansäästölamppuja ja hyvin ovat toimineet :)

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on ollut käytössä Megaman-lamput, hyvin ovat pelittäneet vuosikausia, ei ole vielä yhtäkään tarvinnut vaihtaa. Vanhin taitaa olla viitisen vuotta iältään.

-Santtu

Stazzy kirjoitti...

Muistelisin, että jokin saksalainen kuluttajataho teki taannoin vertailututkimuksen, jossa todettiin, että muutamat energiansäästölamput käyttivät pitkässä juoksussa (anteeksi svetisismini) jopa enemmän energiaa kuin hehkulamput. Olisiko ollut tämä tutkimus.

Itsellä on noin kolme vuotta takaperin hankittuja Ikean lamppuja jotka toimivat vieläkin.

Nina kirjoitti...

Minä olen vähän änkyrä näissä lamppuasioissa. Pitkään ostin energiansäästölamppuja, mutta nyt viimeksi ostin ison kasan hehkulamppuja ja tästä eteenpäin aion käyttää vain niitä, niin pitkään kuin niitä vain saa ostettua!

Kemikaalikimara kirjoitti...

Energiansäästö on hyvä juttu, mutta huonolaatuiset lamput eivät. Jos kalliit lamput kestävät vain muutaman tunnin, niin silloin ne ovat liian aikaisin markkinoilla.

Paula kirjoitti...

Energiansäästölampuissa mua eniten ärsyttää se, että ne ovat ongelmajätettä ja että autottomana minulla ei ole järkevää mahdollisuutta hankkiutua niistä eroon.
Toinen on tuo hidas syttymisaika ja olohuoneen lampun huono valaistusteho,jolla ikää on tosin vuosi. Enpä muista merkkiä, pitänee tarkistaa.

Liisa kirjoitti...

Myös meillä on Ikean energiansäästölamppuja. Hyvin ovat toimineet ja syttyvätkin melko nopsaan.

VilleVee kirjoitti...

Ite käytän Viva-Liten lamppuja. Ne syttyvät nopeasti ja ovat erittäin tehokkaita. Lisäksi värintoisto-ominaisuudet ovat hyvät ja värilämpötila sopiva. Hinta on tietysti kova, mutta selvää säästöä hehkulamppuihin verrattuna. Mikä parasta: lampuilla on vuoden takuu.

Huomatkaa, että Viva-Litet ovat päivänvalolamppuja! Valo ei ole keltaista, vaan vastaa enemmän auringon valoa. Ulkoa katsottuna valo näyttää siniseltä.

Tehokkaalla Viva-Litellä riittää yksi lamppu sellaiseenkin huoneeseen, johon hehkulamppukaudella olisi tarvittu kolme lamppua. Tämä etu on tietysti monissa muissakin energiansäästölampuissa. Nämä siis alentavat myös valaisinkustannuksia.

Rhia kirjoitti...

Minä olen ollut koko energiansäästölamppujen osalta hivenen skeptinen. Tutkimuksia en ole lukenut mutta en ole vakuuttunut energiansäästöstä lainkaan. Omistan tasan yhden energiansäästölampun jonka jouduin ottamaan pois käytöstä siksi että sen valon on liian himmeä ja sen kunnolliseen syttymiseen menee liian kauan aikaa. Ostin sen silloin kun energiansäästölamput olivat kohtalaisen uusi juttu. Tuolla se nyt makaa käyttämättömänä kaapissa.
Muutenkin käytämme kotona valoja (etenkin näin kesäaikaan) sen verran vähän että energiansäästölampun tuoma energiansäästö on vähän niin ja näin. Kotonamme huomattavasti enemmän energiaa kuluttavat tietokoneet, sauna ja jääkaappipakastin.

Oblastek kirjoitti...

Pimeys tuli. Ostin IKE:asta 2,15WE 27
PRO light lamppua. Toinen on toiminut nyt kolme viikkoa mutta nyt otin toisen myös käyttöön lukulampuksi. Se ei syttynyt kertaakaan, eli ihan pimeys tuli. Taidan siirtyä takaisin vanhoihin lamppuihin.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Pimeys on masentavaa. Monella tavalla.

Anonyymi kirjoitti...

Alle vuoden kesti pro light lamppu jonka piti kestää 8000h. kesti varmaan joku 1000h?

Kemikaalikimara kirjoitti...

No just...

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaapa Pro light -kokemus tutulta! Lasikuvut tipahtelee lampuista itsestään ja harvaa saa edes paikalleen ennen hajoamista.

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäinen ProLight kesti kuukauden ja toinen melkein kaksi. viitsinköhän niitä kahta jäljellä olevaa edes kokeilla. On se lamppujen vaihto plafondeihin sen verran ikävää hommaa...
Onko joku saanuyt näistä rahansa takaisin? Omani osti Citymarketista.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Ostin myös ProLightit Citymarketista. Vein lopulta kaikki kahdeksan simahtanutta lamppua takaisin liikkeeseen ja sain rahat takaisin. Suosittelen tekemään saman ja mainitsemaan vielä, että Cittarin myymien lamppujen huonosta laadusta on jo juttua netissäkin. Maine leviää...

Anonyymi kirjoitti...

Kuukauden kesti Prolightit jA hitaasti syttyvät. Kyllä oli fiaskoja, sama 4 kappaleen paketti kuin kuvassa yllä.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, kaivoin jouluna koristeiden mukana samaisen paketin kellarista, tuskin puolta vuotta vanha.

Kolme lamppua antoi sekunnin auringonkirkasta valoa, kunnes poksahtivat.

Kiitos Kiina.

Vien Cittariin takaisin, katellaan, mitä sanovat. Tuskin tippuu rahaa takaisin, ei kuittia enää löydy.

Pimeys kuitenkin riipii.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails