Kemikaalikimara: Hikisiä lämpömittarilukemia

torstai 29. heinäkuuta 2010

Hikisiä lämpömittarilukemia

Tänään taitaa olla yksi kesän kuumimmista päivistä. Laitetaan ihan sen kunniaksi tämä lämpömittarikuva sekä linkki talvisiin kuviin, jotka laitoin näytille jo toukokuussa. Kuka muistaa viime talven lumikinokset? Toisaalta eikös juuri silloin ollut lähes yhtä kova hiki, kun piti kolata ja nostella lunta pään yläpuolelle yltäviin kasoihin?

Hiki sisältä pääasiassa vettä ja suoloja sekä pieniä määriä virtsa-ainetta eli ureaa, fosfaatteja, proteiineja ja maitohappoa eli laktaattia. Puhdas hiki ei haise. Esimerkiksi saunan jälkeen on usein jälkihiki, joka haihtuu ja kuivuu ilman aromeja. Hien haju syntyy ihon bakteeritoiminnan tuloksena. 
Urea on humektantti eli se sitoo ihoon vettä. Niinpä sitä on lisätty moniin voitesiin. Vaan eipä kalliiden voidepurkkien kyljessä lue virtsa-aine vaan urea tai karbamidi. Suurina määrinä urea liuottaa kertatiinia, jolloin se käy esimerkiksi jalkapohjien pehmentämiseen.Voiteiden urealla ei ole mitään tekemistä virtsan kanssa. Urea valmistetaan keinotekoisesti.
Näillä helteillä hiki virtaa ja saakin virrata, sillä hikoilu on elimistön tärkein lämmönsäätelyjärjestelmä. Jos on paita märkänä, voi vain todeta, että termostaatti toimii. Hyvä niin.
Lue myös

3 kommenttia :

Ana kirjoitti...

Olenkin ihmetellyt, miten iho pysyy kunnossa, kun hikoilun takia ei voi laittaa edes kosteusvoidetta moneen viikkoon. (Tai VOI laittaa, mutta mikä järki siinä on, kun sen hikoilee heti pois...) Vaan kas, se olikin tuo humektantti-kaveri joka taitaa pitää ihon kunnossa.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Sitä ureaa pukkaa ihon läpi ihan senkin takia, että se on yksi väylä poistaa kuona-aineita. Toisaalta se pitää ihoa kunnossa. Eipä sitä muuten voiteisiin laitettaisi.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Anja

Minulla on mielessä aihe-ehdotus. Olisi kiinnostava kuulla mikroaaltouunin vaaroista mikäli siinä nyt vaaroja on. Hesarissa oli taannoin artikkeli, jossa suositeltiin ainakin äidinmaidon lämmittämistä vesihauteessa. Olen lämmittänyt kaikki vauvani ruuat vesihauteessa. Muuttaako mikrolla lämmittäninen ruoan koostumusta ja muodostuuko mahdollisesti vaarallisia yhdisteitä? Nettihän on pullollaan ties minkälaisia juttuja mikron vaaroista, mutta ovatko ne ihan humpuukia?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails