Kemikaalikimara: Mitä jos lamppusi sanoo poks?

tiistai 24. marraskuuta 2009

Mitä jos lamppusi sanoo poks?

Green ArtValoa marraskuun pimeyteen ja lampputietoa lukijoille. Vastaan jo ajat sitten saamaani kysymykseen, mitä tehdä energiansäästölampun rikkoutuessa. Energiansäästölamput ovat pieniä loistelamppuja ja sisältävät  siten pienen määrän elohopeaa. Käytetty lamppu tulee toimittaa ongelmajätekeräykseen. Mutta entä sitten, jos lamppu paukahtaa rikki? Minne ne elohopeat joutuvat?
Asiasta on tehty oiva yhteenveto Lampputieto-sivustolla, josta lainaan lampun rikkoutumista koskevan asian tähän. Sivustolla kannattaa käydä tutustumassa muutenkin, sillä asiaa löytyy muun muassa lamppuvalinnoista ja  energiansäästöstä.
Energiansäästölamput sisältävät pieniä määriä elohopeaa, joten lampun rikkoutuessa kannattaa noudattaa varovaisuutta. Kylmässä uudessa lampussa elohopea on joko pienten elohopeapisaroiden muodossa, kiinteänä amalgaamina tai elohopea-rautapisaroina. Kun lamppu sytytetään, elohopea höyrystyy ja täyttää lampun höyryllä. Kun lamppu kylmenee sammuttamisen jälkeen, elohopea palaa pisaroiksi tai kiinteämpään muotoon lasin sisäpinnalle.
Yksittäisen kylmän lampun rikkoutuminen ei aiheuta terveyshaittaa. Kun kylmä lamppu särkyy, elohopea säilyy lasin pintaan tarttuneina pisaroina, amalgaamina tai elohopea/rautakerroksena lasipalasissa, mutta ei leviä huoneeseen elohopeahöyrynä.

Suosi umpinaisia valaisimia esimerkiksi lastenhuoneissa
Kuuman lampun rikkoontuessa myrkyllistä elohopeahöyryä vapautuu huoneilmaan. Vakavampi terveyshaitta aiheutuu kuitenkin vasta jatkuvammasta altistumisesta elohopeahöyrylle. Kuuman lampun rikkoutumisen ehkäisemiseksi on kuitenkin järkevää käyttää umpinaisia valaisimia sellaisissa käyttötiloissa, joissa lampun rikkoutuminen on todennäköisempää, esimerkiksi lasten huoneissa.
Ehjästä lampusta ei pääse elohopeaa huoneilmaan.
Toimi näin kylmän lampun rikkoutuessa:
  • Kerää lasinsirut ja muut osat esimerkiksi jäykällä paperilla tai pahvilla ja laita jätteet kannelliseen lasi- tai muovipurkkiin.
  • Pyyhi sen jälkeen lattia pienellä märällä rätillä. Laita myös rätti purkkiin.
  • Sulje purkki ja merkitse kirjoittamalla purkkiin esimerkiksi ”voi sisältää energiansäästölampusta peräisin olevaa elohopeaa”.
  • Vie purkki ongelmajätteen keräyspisteeseen.
  • Älä käytä pölynimuria.
Pölynimuri voi levittää elohopeapölyä ja elohopeapisarat voivat jopa höyrystyä. Näin elohopea siirtyy hengitysilmaan. Keskuspölynimuria voi käyttää, koska siitä poistoilma menee ulos. Jos keskuspölynimuria käytetään, pitää säiliö tyhjentää ja viedä ongelmajätekeräykseen.
Pisaramuodossa, amalgaamina tai elohopea/rauta-yhdisteenä elohopea ei imeydy merkittävässä määrin ihon läpi. Käsien kautta suuhun joutuva elohopea imeytyy vain hieman, ja terveysriski on pieni. Käsien pesu on suositeltavaa.

Toimi näin lämpimän lampun rikkoutuessa:
  • Päällä olevan, kuuman lampun rikkoutuessa myrkyllistä elohopeahöyryä vapautuu pieniä määriä huoneilmaan. Sulje ovet huoneeseen jossa lamppu on mennyt rikki.
  • Tuuleta huone esimerkiksi avaamalla ikkuna ja poistu huoneesta.
  • Eurooppalainen lamppualan järjestö (ELC) suosittelee, että huonetta tuuletetaan 20-30 minuuttia.
  • Kun lampun rikkoutuneet osat ovat viilentyneet voit toimia samalla tavalla kuin kylmän lampun rikkouduttua.

Lue myös
Sata kehua
KEHU 74. Näin pimeän aikaan tarvitaan paitsi valoa myös heijastimia. Kehut kaikille, jotka käyttävät heijasinta. Hommatkaa läheisillenne sellaiset ja käyttäkää itsekin.

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails