Kemikaalikimara: Oliiviöljymaistiaiset

maanantai 30. tammikuuta 2012

Oliiviöljymaistiaiset

Olen varsin huono kaupoissa kiertelijä. Viihdyn parhaiten joko ruokakaupoissa tai vanhojen tavaroiden liikkeissä.  Östermalmin kauppahalli Tukholmassa on ehdoton suosikkini. Sinne on helppo mennä ja hallissa on mainioita mahdollisuuksia syödä - mitä sitten haluaakaan maistellä. Elämyksiä kaikille aisteille.
"I Östermalms Saluhall är det lätt att varva ner."  
Just det. Suosittelen tavanomaisten ostoskiertelyjen sijaan poikkeamista Östermalmille.
Viimeisimmän Kuluttaja-lehden ruokaöljytestistä muistin taannoisen visiittini ja ottamani valokuvat vuodelta 2010. Kamera ei ollut tuolloin messissä, joten näppäsin kännykällä. Kyseessä on oliiviöljymaistiaiset. Katsokaa, miten kauniisti öljyt olivat tarjolla.Vasemmanpuolisin oli miedoin ja väriltään keltaisin, oikeanpuolisin voimakkain. Keskellä siitä väliltä.


Maistelin kaikkia neljää öljyä ja ostin yhden pullon kotiin tuliaisiksi. Merkkejä en enää muista ja se ostamani pullo on loppunut jo ajat sitten. Maistelu ei varmasti tapahtunut oikeaoppisesti. Siihen löytyy ohjeet sivustolta Kreetan maku. Ensin tarkastellaan öljyn väriä ja tuoksua.
"Maista sitten. Ensin kielen kärki: onko makeutta ja pähkinämäisiä makuja? Makeus on tässä kitkeryyden poissaoloa ja johtuu estereistä. Vai suolaisia aavistuksia? Ovatko maut kasvikunnan makuja. Elleivät, löysit makuvirheen!
Anna öljyn levitä kaikkialle suuhun, mutta älä vedä vielä ilmaa suuonteloon: tunnistatko happamuutta? Toivottavasti löydät myös kirpeyttä ja karvautta, sillä kumpaakin pitää olla extra-neitsytöljyissä, samoin kuin ruohoa. Virheitä ei saa olla, ei siis muita kuin kasvikunnan tuoreita makuja. Kirpeys johtuu polyfenoleista, suuri määrä on tässä toivottu ominaisuus. Jos tunnet hedelmäisiä vivahteita, arvioi mitä hedelmää se muistuttaa ja kuinka voimakas hedelmän osuus on. Entä virheet? Kuinka suureksi arvioit?
Vedä nyt ilmaa hampaiden välistä voimakkaasti: jos pippurisuutta on, löydät sen varmasti. Se on yksi hyvän ja maukkaan oliiviöljyn merkki, se kertoo tuoreudesta.
Hengitä ulos nenän kautta. Paina maku mieleesi. Alkumaku, keskellä, lopussa. Mikä jäi mieleen?
Rasvahapot saavat meidät yskimään. Juuri niin, yskiminen on tässä myönteistä palautetta. On jopa sanonta, että on olemassa yhden, kahden ja kolmen yskän öljyä. Mitä enemmän yskittäää sitä terveempiä ollaan..!
On myös hyvä muistaa, että aivan tuoreet öljyt ovat voimakkaan makuisia, maku tasaantuu muutamassa kuukaudessa."
Östermalmin kauppahallin maisteltavista öljyistä kaikkein voimakkain, pippurisin ja voimakkaimman makuinen oli palkittu öljy. Se ei maistunut lainkaan sellaiselta kuin oli tottunut.  Kuluttajalehden testissä kallein ekstaneitsytoliiviöljy sai kitkeränä huonoimmat arvostelut. Testin öljyssä voi tietysti olla jotain vikaa, epämiellyttävä ei-kasvikunnan maku.

Oheisesta pätkästä voi katsoa, miten oliiviöljyä tehdään modernilla ja vanhanaikaisella tekniikalla.Sen verran aihe jäi kaivelemaan, että taidan maistella tällä hetkellä kotona olevat öljyt. Taidan hankkia hieman erilaisia öljyjä ja alkaa hieman hifistellä. Onko sinulla öljysuosikkeja? Mitä tahansa öljyä, ei tarvitse olla oliiviöljyä.

Lue myös

3 kommenttia :

Reijo Laatikainen kirjoitti...

Ei ole vielä löytynyt sitä parasta oliiviöljyä Suomesta. Erään peltikanisterin toin Kreetalta kerran ja se oli kyllä ylivoimaisen hyvää. Mutta tosi on, että eri merkkien välillä on isot makuerot.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Jos löydät Reijo hyvän merkin, vinkkaa ihmeessä. Peltikanisteri on hyvä vaihtoehto. Ihmetyttää kirkkaisiin muovipulloihin pakatut öljyt.

Anonyymi kirjoitti...

onko ongelma pelkästään kirkkaudessa vai myös muovissa?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails