Kemikaalikimara: Kotitalousopettajat, pyykinhuuhteluaine ja tarpeeton mötikkä

tiistai 29. marraskuuta 2011

Kotitalousopettajat, pyykinhuuhteluaine ja tarpeeton mötikkä

Huuhteluaineet tarpeettomia

Käyn silloin tällöin puhumassa kemikaaleihin liittyvistä asioista, välillä hyvinkin tiedostavalle yleisölle. Olen suureksi ilokseni saanut useampaankin kertaan puhua peruskoulun ja lukion kemianopettajien täydennyskoulutustilaisuuksissa Helsingin Yliopistossa. Parisen vuotta sitten minua pyydettiin puhumaan ja keskustelemaan Helsingin Työväenopiston kotitalousopettajien kanssa. Esitin noin kymmenelle opettajalle kysymyksen: Kuinka moni käyttää pyykinhuuhteluainetta? Yksikään käsi ei noussut, eikä tietenkään omanikaan, koska moisen kysymyksen kerran esitin. Kun kysyin, miksi ette, sain lakonisen vastauksen: Miksi pitäisi? Kertoo aika paljon aineen tarpeellisuudesta.
Jokin aika sitten osallistuin Vihreän Sivistysliiton tilaisuuteen, jossa julkistettiin Kemikaalit kulutuksessa -kirja. Esitin tilaisuudessa pyynnön, että julkisuudessa tuotaisiin paremmin esille, mitä kaikkea emme tarvitse. Kaupat kun ovat väärällään aivan tarpeettomia tuotteita. Kerroin esimerkkinä kotitalousopettajien suhtautumisen huuhteluaineisiin. Lieneekö mennyt viesti perille, sillä nyt on Uusi Mustakin kirjoittanut asiasta. Hyvä!
Olen itse kirjoittanut huuhteluaineista täällä blogïssani, sekä tietty Kemikaalikimara-kirjassa.
Ne, jotka nyt sitten pähkäilevät, mitä tehdä vanhalle huuhteluainepurkille, niin käyttäkää loppuun pyykissä, jossa kaipaatte pehmeyttä. Esimerkiksi pyyhkeiden imukykyä ei kannata huuhteluaineella tärvätä, eikä hengittäviä tekstiilejä aineilla tukkia tai haurastuttaa elastaania.  En kyllä enää muista, mitä itse tein huuhteluainepullolle, joka oli tullut jostain kylkiäisenä. Siellä se raukka nökötti kaapissa muutaman vuoden. Taisi korkki kuivua kiinni.


Vessanraikastimet samaa sarjaa
Bonuksena tarpeettomista aineista mainittakoon vessanraikasteet - suihkutettavat ja myös ne pöntön reunaan ripustettavat. Ihan tarpeetonta kemikaalikuormaa. Jos sellainen mötikkä putoaa WC-altaaseen ja vedetään viemäriin, voi tulla asiaa putkimiehelle. Viemärin avaamiseen joudutaan irrottamaan koko pönttö. Että jättäkää moiset hyllyyn. Ilman vessanraikastintakin paikan voi pitää siistinä, mistä tuli mieleeni oheisten kuvien "ladies room". Siivousvälineet olivat paikalla, mutta mitenkähän niitä oli käytetty? Tuossa vessassa raikastin olisi lähinnä koominen - ja mihin sen edes kiinnittäisi? Kuvat ovat Pohjois-Vietnamista Kiinan vastaiselta raja-asemalta. Ihmettelin vessaa kovasti, sillä muut tilat olivat aivan kelvolliset ja siistit. Rajaa ei muuten ylitetty, kunhan käytiin pyörähtämässä. Lasken tämän nähtävyydeksi, vaikka olinkin työmatkalla. Muita juttuja reissulta voit lukea täältä
 

Pakko laittaa tämä kuva samalta reissulta päivää aikaisemmin. Matkalla pihan perälle minulle ojennettiin hattu, sillä tihkutti vettä. Menisikö tämä päivän asu teemaan?

Lue myös

5 kommenttia :

Marika kirjoitti...

Vessanraikastajien tarpeellisuus on aina jaksanut ihmetyttää. Ei meidän vessassa haise, siellä siivotaan. Onko niillä pöntön reunalla keikkuvilla mötiköillä tarkoitus pidentää siivousväliä vai? Ylipäätään nämä kaikki telkkarissa mainostetut ilmanraikastajat ovat epäilyttäviä. Miksi kämppä haisee siltä, että raikastinta tarvitaan? Toki omassakin kodissa tuntuu joskus olevan tunkkaista, mutta ikkunan avaamisella siitä selviää.

Se on muuten erikoista, miten useimmat ihmiset mieltävät puhtauden tuoksuksi sen kemikaalihajun, mikä leijuu kauppojen pesuainehyllyjen välissä.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Marika: En tosiaan ymmärrä niitä mötiköitä. Ehkä ajatus on että ei pinty niin helposti.
Pitkälti kyse taitaa olla siitä, että niin helposti uskotaan, että kotona tarvitaan kaikenlaista, vaikka todellisuudessa pärjää hirvittävän vähällä.

siivousfriikki kirjoitti...

Mieheni kutsui erästä pari vuotta sitten paljon mainostettua raikastinmallia 'kakkasurffariksi' ;)

Vietnamissa en ole käynyt, mutta Kiinassa useammankin kerran. Niiden matkojen jälkeen, oppii arvostamaan omaa vessaa, jossa on muutakin kuin reikä lattiassa. Ja sitä raikastinta ei todellakaan tarvita. Eikä Keski-Euroopassa suosittua wc-raikastinspraypulloa.

Anonyymi kirjoitti...

Eksyin tähän vanhaan kirjoitukseen ja heti alussa koin ärsytystä. Työväenopistolta EI tule kotitalousopettajia, ainoastaan yliopistosta heitä valmistuu.
T. Tuleva kotitalousopettaja

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kyseessä oli yliopistolta valmistuneet kotitalousopettajat, jotka pitävät kursseja työväenopistolla.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails