Kemikaalikimara: Asbestia ilmassa

maanantai 28. marraskuuta 2011

Asbestia ilmassa


Työpaikoilla moni hengittää syöpää aiheuttavaa asbestia tietämättään. Ohjelmassa käydään työmailla tarkistamassa, onko asbestikartoitukset tehty ja miten hitaasti erään arkistorakennuksen asbestiremontti eteni ja miten surkeasti tieto riskistä liikkui - siis 2000 luvulla.
Katso toimittaja Tero Koskisen työstämä asbestia koskeva MOT-ohjelma Varoitus, asbestia ilmassa, joka poistuu  Areenalta 5.12.2011 klo 20.00. 

Workmen drill holes with compressed-air drill for blasting asbestos ore in the Bell Company's open-pit mine at Thetford-Mines, Québec, Canada. / Trous effectués au moyen d'une perceuse à air comprimé pour le dynamitage de minerai d'amiante dans la mine...
Kuva. Asbestinporausta Kanadassa vuonna 1944


Viimeksi kirjoitin blogiin hiusväreistä ja nyt asbestista. Voitte varmaan kuvitella, millainen asioiden sekamelska minulla oli kirjaa tehdessäni. Olen kirjoittanut asbestista ennenkin, joten lainaan osan tekstistäni:
Asbestia käytettiin laajamittaisesti eristemateriaalina vesi- ja lämpöjohdoissa sekä ilmanvaihtokanavissa aina 1990-luvulle asti. Asbestin ja asbestipitoisten tuotteiden valmistus ja maahantuonti kiellettiin 1.1.1993 alkaen ja myyminen sekä käyttöönottaminen 1.1.1994 lähtien. Asbestia saattaa siis löytyä tuon ajan tasoitteista, liimoista, rakennuslevyistä ja muovitapeteista. Kylpyhuoneessa asbestia saattaa olla laattojen saumauksissa ja kiinnityslaastissa tai muovimaton liimassa, mikä on syytä ottaa huomioon remonttia suunnitellessa. Asbestista ei ole haittaa silloin, kun se on ehjänä paikallaan. Ongelmallinen se on vasta kun rakenteita puretaan tai kun materiaalit kuluvat ja rikkoutuvat, jolloin asbestia pääsee pölisemään hengitysilmaan. Asbestihiukkasten määrälle ei tiedetä olevan turvallista rajaa, joten asbestin määrän ilmassa tulee olla mahdollisimman alhainen.  Asbestia sisältävän materiaalin määrä ja korjaustarve tulee kartoittaa ennen kiinteistön korjaus- ja purkutöiden aloittamista. Asbestipurkutyötä saavat tehdä ainoastaan luvan saaneet yritykset, joiden työntekijät on koulutettu kyseiseen tehtävään. 
Vaikka asbestin haitat tunnistettiin jo vuosikymmeniä sitten, sen synkkä tarina ei vieläkään ole lopussa. Suomessa on todettu 2000-luvulla vuosittain noin 100 asbestoositapausta, jotka johtuvat pitkälti vuosikymmenten takaisesta työperäisestä asbestialtistuksesta. Maailmassa tuotetaan edelleen vuosittain asbestia yli kaksi miljoonaa tonnia. Sitä käytetään varsinkin kehitysmaissa.
Kemikaalikimara, sivu 54
Nämä ovat niitä kovin ikäviä asioita ihmiskunnan innovaatioissa. Tuote on sinänsä mainio, mutta vaikutukset kauheat. Silti asbestia valmistetaan yhä.
 
Lue myös

1 kommentti :

Anonyymi kirjoitti...

Elävästä arkistosta löytyy myös seuraava pätkä 70-luvulta suomalaisesta Paakkilan kylästä, jossa asbestia aikanaan louhittiin. Työntekijöillä on kyllä ollut melkoiset olot tuolla louhoksella ja tehtaalla.

Jotenkin riipii noiden ihmisten nöyryys, joka loppukommenteista tulee esiin. Eräskin sairastunut mies toteaa, että "omaa syytähän se kaiketi on, että on tultu sinne mentyä töihin."

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/paakkilan_asbestikyla_48764.html#media=48766

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails