Kemikaalikimara: Asbesti - ajan kysymys

maanantai 29. kesäkuuta 2009

Asbesti - ajan kysymys

Muistatte varmaan hiljattaisen postaukseni Nokian metsistä löytyneistä asbestilevyistä. Kaivoin Youtubesta oheisen pari ja puoli minuuttia kestävän pätkän, jossa kerrotaan asbestista, ihmeellisen erinomaisesta aineesta. Tottahan siinä puhutaan, asbesti on ominaisuuksiltaan lähes lyömätöntä. Se on kestävä, sähköä johtamaton, palamaton, akustisesti hyvä ja lisäksi vielä halpa - kaikenkaikkiaan loistava rakennusmateriaali. Tai oli siihen asti, kun havaittiin sen haitallisuus työntekijöille. Pienimmät asbestikuidut pääsevät keuhkoissa syvälle aiheuttaen asbestoosia, sidekudoksen kasvua ja myöhemmässä vaiheessa keuhkosyöpää.

Asbestin käyttö kiellettiin kokonaan vuonna 1994, mutta vanhemmista rakennuksista sitä löytyy. Ainetta on käytetty paitsi eristysmateriaalina, myös seinä- ja kattolevyissä sekä laasteissa. Nykyisin asbestille voi altistua, kun rakennuksia saneerataan. Ennen vuotta 1920 rakennetuissa taloissa asbestia ei ole, ellei rakennukseen ole tehty myöhemmin remonttia. Asbesti on erityisti korjausrakentamisen työsuojelullinen ongelma, mutta vanhaan taloon remonttia suunnittelevankin on hyvä pitää asia mielessä. Ennen purkutöitä on varmistuttava, ettei rakenteissa ole asbestia. Joskus on syytä tehdä asbestikartoitus. Asbestipurkua saavat tehdä vain siihen luvan saaneet yritykset.

Asbesti on malliesimerkki siitä, miten alun perin hyvä juttu osoittautuu ihan joksikin muuksi. Videopätkän lopussa on hieno teksti "Asbestos - a Matter of Time". Eipä tainneet tekijät aavistaa, miten osuva lausahdus on. Asbestoosin kehittyminen kun vie aikaa vuosikymmeniä.

Lue myös:
Sata kehua

KEHU 3. Kävimme sunnuntaina Hvitträskissä ihailemassa maisemia ja söimme lounaan. Kuha oli kerrassaan mainiota ja tarjoilu sujui mukavia jutellen.

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails