Kemikaalikimara: Kolmen päivän kemikaaliuutiset

lauantai 8. toukokuuta 2010

Kolmen päivän kemikaaliuutiset

Tein kolmen päivän otoksen kemikaaleja koskevasta uutisoinnista ja artikkeleista. Lehtikatsaus koskee keskiviikon, torstain ja perjantain  Helsingin Sanomia.

Keskiviikko 5.5.2010

KOTIMAA
Metanoli tappoi kolme Keuruulla
Kolme ihmistä, 32- ja 36-vuotiaat naiset ja 61-vuotias mies,  kuoli Keuruun haapavedellä juotuaan metanolia sisältävää lasinpesunestettä. Metanoli aiheuttaa Suomessa noin 40 kuolemaa vuodessa. 
Tähän asiaan on hankala vaikuttaa, jos kerran pääkallomerkkiä lasinpesunestepullon kyljessä ei noteerata.


ULKOMAAT
Afgaanityttöjä pyörtyi taas kaasuiskussa
Kabulissa yli kaksikymmentä tyttöä pyörtyi tiistaina kaasuiskussa Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Sairaalaan vietiin 22 tyttöä ja kolme opettajaa, kun he olivat menettäneen yhtäkkiä tajuntansa. Kaikki pääsi kuitenkin kotiin saman päivän aikana. Talebanit vastustavat tyttöjen koulutusta, mutta kiistävät syyllistyneensä toistuviin kaasuiskuihin.
Vetää sanattomaksi. Naisten pelko lienee kovin suuri.
Salaliitot karkasivat poliitikkojen hallinnasta
Salaliittoteorioita käsittelevässä artikkelissa on kuva entisestä KGB-agentista Aleksndr Litvinekosta, joka kuoli poloniummyrkytykseen 2006 Lontoossa. Teko oli salamurha, joka ei ole vieläkään selvinnyt. Venäjä on kieltäytynyt luovuttamasta murhasta epäillyn.
Polonium on varsinainen supermyrkky. Suurin sallittu altistus poloniumille nautittuna on vain 6,8 x 10-12 grammaa eli 0,000 000 000 012 grammaa. Kuka edes uskaltaa käsitellä moista ainetta myrkyttääkseen jonkun toisen?
"Lintu numero 1" pääsee pian jatkamaan matkaa pohjoiseen
Meksinkonlahdella räjähti Deepwater Horizon -öljynporauslautta  ja mereen pulppuaa öljyä. Pelätyn ympäristökatastrofin sijaan amerikkalset lehdet keskittyivät uutisoimaan ensin merestä pelastetun öljyisen suulan hoitoa. Asiantuntijat pelkäävät, että suulan tarina jää pian surullisten uutisten jalkoihin.  Fort Jacksonin klinikalla varaudutaan ottamaan vastaan satoja öljyn sotkemia lintuja.
Katastrofi on valtava. Saman tapaista voi sattua täälläkin, vaikka meillä ei öljynporauslauttoja olekaan. Suomenlahdella kulkee jatkuvasti suuria öljylaivoja.

TALOUS
Chempolis aloitti bioetanolin tuotannon
Selluprosessin jalostusmenetelmien kehittäjänä tunnettu Chempolis Oy on aloittanut bioetanolin tuotannon biojalostamossaan Oulussa. Chempoliksen menetelmällä voidaan tuottaa biopolttoaineita ei-puuperäisten kasvien biomassasta, joka ei sovellu ruuantuotantoon. Tällaisia raaka-aineita ovat esimerkiksi ruokokasvit ja viljan oljet. Yhtiö aikoo kaupata kolmannen sukupolven biojalostustekniikkaansa muun muassa Kiinan markkinoille.

URHEILU
Korisliigan pelaaja kärähti dopingista
Suomen koripalloliitto on langettanut Lappeenrannan NMKY:n entiselle amerikkalaispelaajalle Matthew Gibsonille kahden vuoden toimintakiellon. Gibsonin näytteestä löytyi nandrolonin aineenvaihduntatuotetta. Nandroloni luokitellaan anabolisiin steroideihin. Kärähtäminen tapahtui ottelun Kauhajoen Karhu - Lappeenrannan NMKY jälkeen.
Gibson olisi voinut miettiä asiaa hieman pidemmälle. Ei tule Kauhajoen Karhut pariin vuoteen vastaan
Dopingtestistä kieltäytynyt kestävyysjuoksija lopetti uransa
Toinen uutinen dopingista. Itävältalainen kestävyysjuoksija Eva Maria Gradwohl kieltäytyi harjoituskauden dopingtestistä ja ilmoitti sen jälkeen lopettavansa uransa. Gradwohl on kiistelly hiihtovalmentajan Walter Mayerin elinkumppani. Wieniläinen laboratorio on nimennyt Mayerin yhdeksi päätekijöistä veridopingjupakassa, jossa on ollut mukana kolmisenkymmentä urheilijaa. 
Gradwohl perusteli kieltäytymistään nettisivuillaan: "En hallunnut siistää ystävien kanssa suunnittelmaani venematkaa. Halusin vain nauttia lomastani ja vapaa-ajastani, mutta se ei ole mahdollista huippu-urheilijalle."

Torstai 6.5.2010


KOTIMAA
Omassa autossa tupakointi pysyy edelleen sallittuna
Eduskunta joutuu rukkaamaan tupakkalakiesitystä lievemmäksi. Yksityisautoissa tupakointi on sallittua jatkossakin, sillä lakiesitys tupakointikiellon laajentamisesta ei tältä osin mene läpi eduskunnassa. Omassa autossa sauhuttelu on niin syvällä yksityiselämässä, että laki pitäisi säätää perustuslain säätämisjärjestyksesä. Tupakkatuotteille on kuitenkin tulossa jonkilainen esilläpitokielto. Tupakkatuotteita ei lain tiukennuksen jälkeen saisi myydä alle 18-vuotiaille ja tupakointikielto laajenee muun muassa ulkoilmakonsertteihin ja hotellihuoneisiin.
ULKOMAAT
Meksikonlahden öljy saavutti USA:n rannikon
Meksikonlahden öljyvuoto saavutti keskiviikkona ensi kertaa rannan asumattomilla Chandeleursaarilla Yhdysvaltain edustalla. Saarilla asuu useita uhanlaisia lintulajeja. Luonnonsuojeluviranomaiset näkivät Lousianan rannikkovesillä merikilpikonnan uivan paksussa öljyssä. BP yrittää tukkia vuotoja. Öljyä yriteään myös polttaa.
 RUOKA
Konvehteja käsin - ja vähän koneellakin
Suomeen on perustettu viiden vuoden aikana parikymmentä suklaapuotia. Joka toisessa suklaaherkut tehdään itse, joka toiseen ne tuodaan eurooppalaisista tehtaista.
Konvehtien tekeminen on yksinkertaista. Sulatetaan kermaa ja suklaata kattilassa. Lisätään joukkoon vähän voita ja ehkä mausteita. kaadetaan massa pellille ja annetaan vetäytyä pari päivää. Leikataan näteiksi pikku paloiksi ja kuorrutetaan suklaalla. Ja voilà: konvehti on valmis!
Paitsi että kuorrutesuklaa on temperoitava, jotta konvehdin pinta kiiltelisi eikä harmaantuisi täplikkääksi. Temperoinnissa sulkaa lämmitetääne ensin yli 50-asteiseksi, sitten lämpötila lasketaan 29 asteeseen ja nostetaan nopeasti 31 asteeseen. Jokaisella suklaalla on oma temperointilämpötilansa. Konvehdit säilyvät vain pari viikosta kuukauteen. Jääkaappiin niitä ei saa laittaa, ettei kuorrutus harmaannu. Paras lämpötila on 16-18 astetta.
Artikkelissa kerrotaan Porvoolaisesta konventimaakaraista Peter Wasterlundista. Mukana on myös pieni suklaasanasto
Lääkkeestä tuli makea nautinto
Maailman vanhin samalla reseptillä tehty likööri Chartreuse on vuodelta 1764. Kyseessä on vihreä yrttijuoma. Liköörin raaka-aineeksi kelpaa melkein mikä vain, yrktit, marjat, hedelmät, kahvi, kaakao, mantelit, hunaja, kananmunat, kak Kun juomassa on yli 100 grammaa sokeria ja alkoholia vähintään 15 prosenttia, sitä saa kutsua likööriksi. 
Liköörin vaatima vähintään 100 grammaa sokeria on määrä litrassa.Perjantai 7.5.2010
Karlssonin pilapiirros
Karlssonin pilapiirroksessa sihteeri tuo Elintarviketeollisuusliiton pomolle kännykkää sanoen:"Lonka kyselee, millä ihmeellä sovintoesitystä vielä voisi parantaa." "No yleensä, me lisäämme aromivahvennetta E631, stabilointiainetta E450 ja nostatusainetta E576."
KOTIMAA
Mies kuoli viinaan, pojalle aivovaurio - äiti käräjille
Nainen odotti 35 tuntia ennen kuin kutsui apua sammuneelle miehelleen ja pojalleen, jolloin mies kuoli ja poika sai vaikean aivovaurion. Miehet olivat ottaneet alkoholin lisäksi lääkkeitä. Nainen joutuu tapahtuman johdosta käräjille. Syyttäjän mielestä naisen olisi pitänyt oireitten vaativan apua. Mies ja poika makasivat lähes liikkumattomina paikallaan maanantai-illasta keskiviikkoaamuun heinäkuussa 2008. Poika ei reagoinut edes sohvalta putoamiseen.
Vallilan kaasuräjähdyksen syy vielä epäselvä
Maakaasua oli vuotanut maanalaiseen kaivantoon ja räjähtänyt. Räjähdyshetkellä Sturenkatua pitkin kohti Hämeentietä ajanut Harri Niemi kertoi kaivonkannen nousseen hänen autonsa edessä useamman  metrin korkeuteen. Niemi ehti ajaa alta pois ennen kuin kansi putosi takaisin katuun. Yhteen autoon tuli pintavaurio. Henkilövahinkoja ei aiheutunut.Kaasu oli peräisin vuotaneesta Gasumin kaasuputkesta 
Black Sea Spill

ULKOMAAT
Öljyä alkoi huuhtoutua Lousianan saarille
Viranomaisten mukaan öljyä oli Chandeleur-saarilla kaikkialla. Saarilta oli löytynyt öljyn tahrimia lintuja, mutta ei muita eläimiä. Lokkien ja pelikaanien pesimisaika on parhaillaan, ja pelkona on, että ne ruokkivat poikasiaan öljyisillä kaloilla.
Öljytuhoa yritettiin jälleen torstaina rajoittaa. Merenpohjasta pulppuavaa öljyä keräämään oli määrä laske valtava, sadan tonnin säiliö. Öljy-yhtiö BP varoitti kuitenkin jo etukäteen, että voimakkaat merivirrat ja paine syvässä vedessä tekevät työstä erittäin vaikeaa. Jos säiliö saataisiin laskettua merenpohjaan, se vähentäisi jonkin verran mereen pääsevää öljyä.
Olipas paljon uutisia kolmen päivän aikana ja pääsääntöisesti ikäviä.
Viikon viisaus
Mikä on lause, joka horjuttaa koko länsimaisen yhteiskuntajärjestelmän perustuksia?
Viikon viisaus löytyy sarjakuvasta Wulffmorgenthaler.
Lue myös
Kuva: http://www.flickr.com/photos/19378856@N04/ / CC BY 2.0  (Kaukasus, 2007)

4 kommenttia :

Rhia kirjoitti...

Venäjällä ja entisen Neuvostoliiton alueella tuo ihmisten myrkyttäminen tuntuu olevan kovin yleistä. Ainakin uutisista päätellen. Toiset selviytyvät ja toiset eivät. Uhreina on kaikenlaisia ihmisiä poliitikoista misseihin ja rikollisiin.
Tuoreessa muistissa on vielä Ukrainan presidentti Yuschenkon murhayritys myrkyttämällä. Silloin tällöin uutisiin nousee myös nuoria kauniita naisia joista kilpailijat yrittävät päästä eroon myrkyttämällä tai tuhoamalla heidän kasvonsa.

opiskelija kirjoitti...

Jotenkin outoa, että tupakoinnin kieltämisen yksityisautossa katsotaan loukkaavan yksilönvapautta. Entäs sen lapsen oikeudet joka joutuu hengittämään savua autossa? Itsekin tupakoijan lapsena ja tupakan savua lapsuuteni hengittäneenä olisin toivottanut lain tervetulleeksi. Itselleen ihmiset tehkööt mitä lystäävät, mutta lapsen keuhkoja ei tarvitsisi pilata! Anteeksi avautuminen, taidan olla vähän räjähdysaltis tämän aiheen kanssa!

Kemikaalikimara kirjoitti...

Rhia, taitaa olla noin. Enpä ole koskeen tullut ajatelleeksi.

Opiskelija: Minusta autossa ei pitäisi tupakoida lainkaan, oli siellä lapsia tai ei, mutta en tiedä, miten vaikea asia se on kiletää lainsäädännöllisesti. Valvonta ainakin on hankalaa. Toivoisi, että ihmisillä olisi itsellä älliä sen verran.

Vähän samantapainen asia tulee vastaan, kun pohditaan, pitääkö alkoholistiäidit laittaa pakkohoitoon. Kumpi on tärkeämpi, lapsen terveys vai äidin oikeus määrätä tekemisistään.

Rhia kirjoitti...

Tuo autossa tupakoinnin kieltäminen on vähän kinkkinen juttu. Toisaalta haluaisi huolehtia lasten terveydestä mutta auttaako tuon kieltäminen lasten terveyteen loppujen lopuksi yhtään mitään? Edelleen on nimittäin ihmisiä jotka tupakoivat kotonaan sisällä ja huomattavasti pidempään lapset altistuvat savulle siellä kuin lyhyen automatkan aikana.

Itse en polta, enkä ole koskaan polttanutkaan. En kestä tupakansavua juuri lainkaan. Silti olen vähän sitä vastaan että autossa tupakointi kiellettäisiin. Siitä kun ei ole enää pitkä matka siihen että tupakointi kielletään myös yksityiskodeissa. Ja kun tupakanpoltto on kielletty on siitä enää lyhyt harppaus siihen että aletaan kieltää ihmisiltä muutakin. Kielletään sitten mieluummin tupakan valmistus ja myynti jos oikeasti halutaan vaikuttaa ihmisten terveyteen. Ai niin joo, sori, eihän sitä voidakaan tehdä koska se tuo valtiolle niin paljon verorahoja....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails