Kemikaalikimara: Islannin hätä

maanantai 10. toukokuuta 2010

Islannin hätä

Tulivuori purkautui jo ajat sitten ja minä kirjoitan siitä vasta nyt. Tämä postaus on armottoman myöhässä. sillä tapahtumasta on aikaa peräti 37 vuotta. 
Toin äitini luota pahvilaatikoita, joissa on kaikenlaista sekalaista kouluaikaista tavaraa. Piirustusten joukossa oli Islannin tulivuorenpurkausta kuvaava vesivärityö, jonka tekijöinä ovat Anja N ja Ritva J. (Terveisiä Ritvalle, jos sattuu lukemaan tämän.) Piirustus on vuodelta 1973, jolloin Eldfell-tulivuori purkautui yllättäen. Kaupungin asukkaat joutuivat lähtemään kodeistaan, sillä tuhkaa oli paikoitellen jopa kahdeksan metrin paksuudelta.
Islannin suurlähetystön sivustolla tapahtumaa kuvataan näin: 
Viime vuosikymmenien väestölle traagisin tulivuoren purkaus tapahtui 1973 Vestmannasaarten Heimaeyllä. Silloin saaren 5 300 asukasta evakuoitiin yhden yön aikana mantereelle kun saaren sivusta repesi uusi laavaa sykkivä kraateri. Purkaus alkoi tammikuun 23. päivänä ja kesti aina toukokuulle. Sinä aikana tuhoutui suuri osa asumuksista laavan alle tai hautautui tuhkaan. Saaren satama onnistuttiin pelastamaan suihkuttamalla merivettä taukoamatta valuvaan laavavirtaan. Laava kyettiin ohjaamaan sataman sivulle siten, että se muodostaa nykyisin suojaavan muurin sataman laidalle.


Löysin tämän piirustuksen samoihin aikoihin, kun ihmiset valittelivat Eyjafjallajökull- tulivuoren ilmassa leijuvan tuhkan takia pitkittyneitä bussikyytejä tai harmittelivat peruuntuneita matkojaan. Kaikki on niin suhteellista. On mukava tulla kotiin, kun ei ole metritolkulla tuhkaa kotipihalla - ylipäänsä pääsee takaisin kotiinsa.

Yle Areenalta löytyy ohjelma Eldfell-tulivuoren purkaus vuonna 1973. Ohjelma kestää puolisen tuntia, kannatta katsoa vaikka alkua, niin näkee millaisesta katastrofista oli kyse. Katso myös kuvasarja kaupungista.
Journalisti.fi sivustolta löytyi pari kuvaa Elfellin tuhoista. Valokuvaaja Caj Bremer taltioi yksinäisen, valkoisen  puutarhapenkin tuhkan keskellä.
Valkoinen penkki on symboli ihmisen kulttuurille, joka rauhan ja vaurauden oloissa saa hyvinkin koristeellisia muotoja ja toteutuksia. Musta maisema muistuttaa, että luonto voi hetkessä pyyhkäistä pois ja nollata kaiken.
Lue myös

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails