Kemikaalikimara: Vapun aineita

perjantai 30. huhtikuuta 2010

Vapun aineita

Hommat ovat jotenkin vaiheessa, simat sitruunoina, sokerina ja ajatuksina aivoissa. Mutta ehtiihän sitä vielä ja simaahan voi juoda milloin vain - paitsi ehkä jouluna. Vappu on suomalainen karnevaalijuhla, iloinen ja keväinen. Hikipedian mukaan vappuna on aivan pakko pitää hauskaa vaikkei mitenkään huvittaisi, sillä juhlatunnelman pilaajia odottaa useimmiten turpakäräjät.

Sima
Sima on sitruunoista ja fariinisokerista käyttämällä valmistettu vappujuoma. Simaan kuuluvat rusinat, muutama pulloa kohden. Hikipedia tosin väittää, että kyseessä on  kuivunut poronuloste, jota myydään rusinan nimellä lähikaupassasi.
Alunperin sokerin tilalla on käytetty hunajaa. Ja arvatkaapas vaan, kuka kokeilee tänä vuonna hunajasimaa? Ainakin osan sokerista aion korvata hunajalla. Simaa ei kannata tehdä ämpärissä, jossa on pidetty maustekurkkuja.  Makuyhdistelmä ei toimi. Kokeiltu on.

Helium
Heliumia käytetään vappupallojen täyttämisessä. Ennen vuotta 1973 käytettin vetyä, mikä näin jälkikäteen ajatellen oli varsin hurjaa puuhaa. Vety syttyy erittäin helposti, siis räjähtää.
Heliumia hengittämällä saa aikaan mikkihiiriäänen, joka johtuu siitä, että äänen nopeus on heliumissa paljon nopeampi kuin ilmassa. Kevyt kaasu on myös ilmaa pienenpi vastus äänihuulten värähtelylle.
Jälkimmäinen linkki sisältää myös yhtälön, jolla voi laskea, kuinka monta heliumpalloa tarvitaan yhden ihmisen nostamiseen. Vedyn tuotantolaitosta aikanaan suunnitelleena, oli ihan pakko ennen vappua laskea kuinka suuri vetypallo nostaa projektiryhmän ilmaan ja kauanko tarvittava vetymäärä veisi laitoksen tuotannosta.

Sprayserpentiini
Bongasin nettikeskustelusta OLKAA KERRANKIN IHMISIKSI VAPPUNA!! AINA TEITTIÄ SAA HÄVETÄ SILMÄT PÄÄSTÄNSÄ!! vinkin:
Testatkaa humalatilanne sanomalla; "Sprayserpentiini"
Jos menee kieli solmuun, niin juo välillä vettä :P
Nimimerkillä viime vappuna en osannut sanoa sprayserpentiini, vaan siitä tuli sprrrrsprrrsrppp
Mihinkään muuhun kyseistä tuotetta ei sitten tarvitakaan.
Sprayserpentiini ja foliopallot ovat syötyinä myrkyttömiä. Näin kertoo HUS.

Vappueväät
Vappueväistä voi tehdä taidetta tai hoitaa muonituksen hyvinkin yksinkertaisilla ainesosilla, kuten näkemäni tupsuhattuinen mies, joka dippasi munkkirinkilää sillipurkkiin huutaen: "Maistakaa tekin sillimunkkia! Sillimunkki on hyvää!" Siitä ovat superfoodit kaukana, mutta ainakin pysyy suolatasapaino kunnossa.

Krapula
Krapula, kankkunen, kanuuna, jysäri, krabbis, hangis, dagen efter, sehän tulee tietenkin liiallisesta alkoholijuomien nauttimisesta. Hikipedian mukaan myös absolutistit voivat juopotella vappuna. Ruotsalaiset ovat tehneet tähän tarkoitukseen ja yleensäkin absolutisteille oman vodkansa, jota voi raittiusihminenkin hyvällä omallatunnolla nauttia.
Lisää krapulasta voi lukea postauksesta Krapulatiedon lyhyt oppimäärä.   Vuosi sitten annoin vapun juomavinkeiksi videon. Kannattaa käydä kurkkaamassa kooste, mitä kaikkea voi tuiterissa tapahtua. Kaikki pätkän leidit eivät taida olla juovuksissa, mutta osa ainakin.

Hiihtäen Ullanlinnanmäelle
Yleisen käsityksen mukaan vappuna sataa aina räntää, mikä tietenkään ei pidä paikkansa. Monena vappuna aurinkolaseille on ollut käyttöä ja kevättakin on voinut napittaa auki, kuten vuonna 1998, jolloin lämmintä oli  niukasti alle 20 astetta. Mutta on sitä toisenlaisiakin vappuja ollut. Juttelin pari päivää sitten bussipysäkillä vanhemman herrasmiehen kanssa, joka muisteli nuoruutensa vappua vuonna 1957. He olivat viettäneet vapunaattoa Seurasaaressa ja sää oli ollut tosi kylmä. Seuraavana aamuna oli satanut lunta parikymmentä senttiä ja niinpä osa vapunpäivän juhlijoista oli suunnannut Ullanlinnanmäelle suksillä. Ilmatieteen laitos kertoo sivulla Vappujen säät päivästä näin:
1957 satoi lunta taivaan täydeltä jo aattona ja vappupäivänä. Sanomalehtileikkeen kuvan mukaan ylioppilaat hiihtivät (oikeilla suksilla siis) Ullanlinnanmäelle vappuaamuna ainakin 10-20 cm loskassa. Aamulla 1957 Helsinki valkeni lumisena eikä ollut ainuttakaan ilmapallokauppiasta näkösällä.
Niin että jos vappupäivänä ei tarvita suksia, säästä on turha valittaa. Nauttikaa kevään karnevaalijuhlasta iloisin mielin perheen ja ystävien kanssa, vaikka tämän uudemman ranskalaisen torvimusiikin tahdissa, jota muuten isäni vihasi, koska ne soittaa niin väärin.

Oikein hauskaa vappua!
Lue myös

5 kommenttia :

Ari Makela kirjoitti...

Pahoittelut hylsyn heittämisestä, mutta puolustusvoimissa on käytetty vetyä palloissa vielä paljon myöhemminkin. Itse olen ollut vuonna 1996 suomalaisessa talviyössä virittämässä kynttiläää vetypallon alle.

Hämmästyn jos tilanne on muuttunut sillä onhan vety on halvempaa ja kevyempää kuin helium ja kaiken lisäksi sitä on helppo valmistaa kenttäolosuhteissa.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Ari, olet oikeassa. Vety on paljon halvempaa ja kevyempää kuin helium.
Puolustusvoimien käyttämille aineille on toiset säännöt kuin kuluttajatuotteille. Monessa laissa on mainita, että säädöstä ei sovelleta puolustusvoimien käyttämissä tarkoituksissa.
Lähetittekö säähavaintopalloa? Veikkaan, että ihan normaalissa säiden tarkkailussakin käytetään vetypalloja.

Ari Makela kirjoitti...

Sääpalloja hyvinkin, kynttilää tarvitaan tietysti vain yöllä perinteisten pallojen, joissa ole Waisalan pahvilaatikkoa, kanssa.

Tuo tapahtui tiedustelu- ja sääkoulussa. Valmiusajalla käytettiin vain moderneja palloja.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Tällä tavalla?

http://tietokannat.mil.fi/ruk229/news.php?action=show_article&article_id=36&language=fi_FI&page_id=9

Ari Makela kirjoitti...

Juuri noin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails