Kemikaalikimara: Krapulatiedon lyhyt oppimäärä

tiistai 29. syyskuuta 2009

Krapulatiedon lyhyt oppimäärä

Perjantaina 26.9. minulle soitti radio Novasta Jaana Ahtiainen, joka teki parin minuutin haastattelun viikonloppuun liittyvistä asioista, kuten siivouksesta, ruoanlaitosta ja meikkaamisesta ennen lähtöä hippaamaan - viikonloppu kun oli tulossa.  Haastattelu kesti noin pari minuuttia, joten syväluotauksiin asiassa ei päästy.  Jälkeenpäin tuli hippaamisesta mieleen krapula. Huomautus: kirjoitan krapulasta -  en krapulassa.

Aldous Huxleyn futuristisessa teoksessa Uljas uusi maailma käytettiin päätä sekoittavana aineena soma-nimistä ainetta. Vaikutus on suunnilleen sama kuin alkoholilla, ajatusten turtuminen ja suuremmalla määrällä soma-uni. Alkoholiin verrattuna somalla oli ylivertainen ominaisuus, siitä ei tullut krapulaa. Krapulassahan on kyse on yhden kemiallisen aineen liikakäytöstä aiheutuva oireyhtymä, jossa päätä särkee, vatsassa kiertää, hikoiluttaa, masentaa ja kyrsii. Ei ole somaa, kun ei ole somaa.

Perusasiat krapulasta
  • Krapula on keskushermostoperäistä, pienoismalli alkoholistin vierotusoireista.
  • Etanoli sotkee ja hidastaa hermoston toimintaa (puhe, koordinaatio, estojen häviäminen), aivot ja elimistö haraa vastaan laittamalla kropan ylikierroksille. Kun alkoholi on poistunut, hermoston ärsytys ja ylikierrokset jäävät jäljelle (vapina, särky, pahoinvointi, hikoilu) - eli krapula.
  • Krapulamorkkis voi tulla vaikka ei töpeksisi, sillä etanoli alentaa mielialaa kohentavan serotoniinin määrää elimistössä.
  • Humalatila vaikuttaa myös testosteronin määrään sekä muuhun hormonitoimintaan.
  • Krapulassa ei kannata kuntoilla tai saunoa rankasti. Esimerkikiksi sydämen rytmihäiriökohtauksia hoidetaan eniten viikonloppuisin.
  • Krapulaan ei pääsääntöisesti vaikuta se, mitä juo. Jos juo montaa lajia sekaisin, juo myös paljon etanolia.
  • Punaviinien väriaineet ja valkoviinien säilöntäaineena käytettävät rikkiyhdisteet aiheuttavat krapulaa muistuttavaa päänsärkyä.
  • Kannattaa muistaa veden juonti, vaikka krapula ei johdukaan vesipulasta.
  • Loivennus ei kannata. Humalan pidennys ei poista krapulaa.
  • Krapulan ehkäisyyn on muutama konsti, tietenkin juoda vähemmän, syödä hyvin juomisen yhteydessä, huolehtia verensokerista.
  • Odotettavissa olevaa krapulapäänsärkyä voi helpottaa ottamalla ennen nukkumaanmenoa tulehduskipulääkkeen, ei kuitenkaan parasetamolia. Särkylääkkeitä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi usein, sillä ne lisäävät merkittävästi mahahaavan riskiä.
Lääkettä itse aiheutettuun päänsärkyyn

Parisenkymmentä vuotta sitten markkinoille yritettiin tuoda Prodol-merkkistä lääkettä - itse aiheutettuun päänsärkyyn. Lääkemainonnan etiikkaa valvola lautakunta ei kuitenkaan pitänyt alkoholin ja lääkkeen yhdistämisestä, vaikka lautakunnalle koitettiinkin kertoa, että itseaiheutettu päänsärky voi tulla muustakin kuin alkoholista, kuten tupakasta tai telkkarin tuijottelusta. Listalle voisi lisätä myös liian auringonottamisen ja valvomisen. Mutta ei auttanut, itse aiheutettua päänsärkyä ei enää saanut käyttää mainoksissa. Slogan on kuitenkin jäänyt elämään kieleen. Toista on alla olevan Jomo-lääkkeen mainoksen kanssa, jossa ei edes yritetty käyttää kiertoilmaisuja.


JOMO on uusittu lääke krapulapäänsärkyyn. Krapula menee ohi aikanaan. Parhaiten reippaalla liikunnalla raittiissa ilmassa ja terveellisellä ravinnolla. Krapulalle tyypillistä päänsärkyä lievittää uusittu JOMO. Aikuisille 1 tabletti korkeintaan kolmesti päivässä. 
En kyllä itse kehottaisi krapulaista reippaaseen liikuntaan, vaan pikemminkin varovaiseen, jos on vähääkään taipumusta esimerkiksi rytmihäiriöihin. JOMO lääke poistettin aikanaan markkinoilta, koska siinä oli kahta vaikuttavaa ainetta. Nykyisin särkylääkkeissä saa olla vain yhtä vaikuttavaa ainetta. Sama kohtalo koitui särkylääkkeiden klassikolle Hota-pulverille.

Krapulatiedon pidempi kurssi

Krapulatiedon pidempään kurssiin sisältyvät lähteinä käytetyt artikkelit.
Lue myös:
Sata kehua

KEHU 55. Kehut kaikille reippaille koululaisille.

6 kommenttia :

kte kirjoitti...

Eikös myös se auta, että ennen nukkumaan menoa (tai miksi ei jo aiemminkin) juo paljon vettä? Joku selitti, että alkoholi kuivattaa elimistöä, joten vastapainoksi pitää saada vettä. Eikö joillakin esim. punaviini tuo pahemman krapulan (tai ainakin päänsäryn) kuin jokin toinen alkoholi? Tuleekohan luomuviineistä tai -siidereistä tms. niin kovaa krapulaa kuin tavallisista? Ja kuulemma maitoa ei kannata juoda ennen alkoholin nauttimista, koska se kiihdyttää alkoholin nousemista päähän.. tai sitten joidenkin mielestä kannattaa juoda maitoa ennen juomista!

Loppukehu kävi postaukseen aika hyvin! :)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Veden juonti kannattaa aina. On ylipäänsä viisasta juoda joka toinen lasillinen vettä. :)
Tuossa Tiede-lehden artikkelissa sanotaan kuitenkin nesteen poistumisesta näin:
"Tutuimpia juopottelun jälkeisiä tuntemuksia ovat kova jano ja paha maku suussa. Reino Ylikahri ryhmineen havaitsi, että ryypiskely lisää virtsan eritystä mutta tilanne tasaantuu laskuhumalassa. Alkoholi ei merkittävästi heilauta elimistön elektrolyytti- ja vesitasapainoa, eivätkä pienet muutokset korreloi krapulan voimakkuuteen. – Krapulan syynä ei ole vesipula, Eriksson alleviivaa."
Samainen artikkeli kertoo, että krapulan päätekijä on alkoholi, mutta viineissä saattaa olla päänsärkyä aiheuttavia aineita, kuten sulfiitteja. Päänsärky kuin päänsärky. Taidan lisätä nämä perustietolistalle.
Maidon vaikutuksesta minulla ei ole tietoa. Pitänee penkoa.

Loppukehuilla ei ole välttämättä mitään tekemistä varsinaisen jutun kanssa, mutta hyvinpä tosiaan osui tällä kertaa, vaikka en asiaa alunperin niin ajatellut. Alakoululaisia mietin. :)

kte kirjoitti...

Tulipas muuten vielä mieleen, että myös se neljään-viiteen (tai pitempään) asti kukkuminen jo pelkästään voi tuoda aamulla krapulaisen olon, vaikkei alkoholia olisi nauttinutkaan!

Monet ovat sanoneet, että marjaviineistä ei krapulaa (ainakaan samassa mittakaavassa) tule, ja itsellänikin tämä pitää paikkansa. (En kyllä paljoa edes juo, mutta tältä on ainakin vaikuttanut.) Luomuviineistä ei ole omakohtaisia kokemuksia, mutta luulisi, ettei niistäkään niin kauheaa jysäriä ainakaan tule.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Minulla on tullut krapulainen olo pelkästä valvomisesta ja tupakansavusta.
Ystäväni voi nauttia vain tiettyjä viinimerkkejä, ilmeisesti parkkihappojen takia.

Anonyymi kirjoitti...

Alkoholi, kuten tee ja kahvi, on diureettinen aine. Eli vaikka krapula ei johdu vesipulasta, niin vettä tosiaan kannattaa juoda.

Diureeteistahan keskusteltiin vuosituhannen alussa, kun lentomatkustajien laskimoveritulpat (DVT) olivat framilla.

cecilia kirjoitti...

Tuo on ikävä vaiva. Itse harvoin otan enää lasillistakaan. Kerran oli lähellä, ettei pitänyt tilata lääkkeet kotiinkuljetuksella, oli niin huono olo ja mitään ei löytynyt kotoa. Voi olla, että varmuuden vuoksi tulisi taas täydentää kuitenkin lääkevarastoa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails