Kemikaalikimara: Maria Jungner, Elastinen ja Energinen

tiistai 13. huhtikuuta 2010

Maria Jungner, Elastinen ja Energinen

Tiesitkö, että Elastinen ei jättänyt kouluaikoina koskaan kouluruokaa väliin ja että Maria Junger on ollut energiajuomakoukussa? Nämä ja paljon muutta ruokailuun liittyvää asiaa kuultiin Järvenperän koulussa Energinen-kouluruokakampanjan aloitustilaisuudessa, jossa teemana oli kouluruokailun tärkeys. Kampanja lähti liikkeelle koulun rehtorin Sisko Savolaisen sekä koulun keittiön huolesta kouluruokailun vähäisyydestä, josta kirjoitin aiemmin postauksessa Elämää lihiksellä ja karkilla - tai syömättä mitään? Maria Jungner ja Elastinen toimivat Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman SRE:n puhemiehinä ja jotka suureksi iloksemme saimme koulullemme vieraiksi avaamaan kampanjaa. 

Ennen aloistustilaisuutta käytiin tietysti syömässä.  Koululounaalla Sisko, Maria ja Salla sekä alemmassa kuvassa Laura, Eeva, Elastinen ja SRE:n Marja Innanen.Kampanjasta on mainio juttu  Ruokatiedon- sivuilla Syö kouluruoka ja säästä taskurahasi.  Käykääpä lukaisemassa. Jutussa viitataan valokuvattuihin annoksiin: Yhdellä lautasella oli kaksi näkkileipää ja kännykkä, muutamilla lautasilla oli pieni peruna ja lähinnä tahralta näyttävä läikkä kastiketta. Annoset näyttävät tältä, kovin jää niukaksi osalla ateriointi, vaikka lounaalla kävisikin:
Kampanjaan liittyy luokkien välinen kilpailu, jossa aktiivisimmin syömässä käynyt luokka palkitaan leffalipuilla. Nyt erilaisilla keskustelupalstoilla ja jopa radiokanavilla käydään keskustelua siitä, pitääkö lapsia lahjoa leffalipuilla syömään ja että rahaa tuhlataan ruuan sijaan elokuvalippuihin. Voi hyvää päivää sentään! Koko kampanjalla halutaan  herättää keskustelua ruokakulttuurin rapistumisesta, nuorten jaksamisesta, karkin, pullien, lihisten, energiajuomien ja muiden kasvavasta kulutuksesta. Parin viikon kampanjasta, jossa oppilaita kannustetaan syömään koululounasta yhdessä, nostetaan hot topikiksi muutama elokuvalippu, jotka  kustantaa vanhempainyhdistys - EI siis Espoon kaupunki tai Järvenperän koulu. 
       Syökää yhdessä, niin koti- kuin kouluruokaa!

Lue myös

4 kommenttia :

Maria kirjoitti...

Hehe, tunnistan kyllä omani tuosta uvasta, se oli valitettavan usein juuri tuo ykinäinen peruna ja läikkä kastiketta... Ei sitä tehnyt mieli syödä edes sen vertaa, muttei kehdannut olla ottamattakaan. Jälkeenpäin kyllä hävettää tuokin. :D Mutta ne perunat vaan oli tosi hirveitä. x) Onneks vanhemmiten oppi sentään salaattia ja leipää syömään edes sen verran, ettei nyt ihan pyörtynyt tai kokenut pakottavaa tarvetta hakea sitä berliininmunkkia ruokatunnilla.

Lapsia opetetaan yleisesti tekemään oikein tai muuten vaan hyvin käyttämällä lahjontaa apuna. Imho se on ihan näppärä kasvatuskeino ;> Kisailusta valittavat sitten kai mieluummin kannustavat nuorta käymään siellä munkki- ja limsaosastolla? Tuskinpa vain.

Ana kirjoitti...

KAMALUUS!! Onko nuo lautaset totta? Eihän tommosella ikinä kasva aikuiseksi. Ehtii kuolla nälkään ennen sitä...

Anonyymi kirjoitti...

Ala- ja yläasteella kouluruoka oli tosi hyvää, se tehtiin oman koulun keittiössä alusta alkaen. Yläasteen loppupuolella aloin vegaaniksi ja sain silloinkin kunnollista ja maistuvaa ruokaa. Lukioon muutin toiselle paikkakunnalle ja nyt olen siellä. En saa siellä vegaanista ruokaa, joten päivittäinen ruokani on näkkäri ilman päällystä ja salaattia. Eli aina se syömättömyys ei ole syöjän vika, vaan kouluruoasta päättävien tahojen.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Lautaskuvat ovat tosi havainnollisia. En kyllä itse pärjäisi päivää parilla näkkärillä.

Vanhempainyhdistyksen tarkoitus ei ole palkita oppilaita syömisestä. Kyseessähän on parin viikon kampanja, jossa aktiivisimmin syömässä käynyt luokka saa ne leffaliput. Yritämme saada ruokalaan niitä, jotka eivät siellä yleensä käy. Joukossa on sellaisia, joilla käymättömyyden syynä on se, että kaveritkaan eivät käy. Nyt heidän ei tarvitse selitellä kamuille mitään, vaan voivat sanoa, että keräävät luokalle leimoja. Jospa näin saataisiin asenteita hieman muokattua.
En edes yritä väittää, että kouluruoka on joka päivä herkkua. Kukapa sitä pitää kaikista ruokalajeista ja rahaa ruuan laittamiseen on valitettavan vähän. Sen sijaan, jos kategorisesti väitetään, että kouluruoka on aina paskaa, on asenteissakin korjaamista. Huomionarvoista on myös se, että edes koululla tarjottu juhlalounas ei vetänyt syöjiä normaalia enempää.
Ainakin ko. kampanjaan kuuluvalla koululla on aina tarjolla myös kasvisvaihtoehto. Vegaanius on vielä paljon tiukempi ruokavalio. Riippuu ihan ruokalan emännästä, miten moinen ruokavalio huomioidaan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails