Kemikaalikimara: Vapaa-ajan asunnoissa törsätään energiaa

tiistai 30. maaliskuuta 2010

Vapaa-ajan asunnoissa törsätään energiaa

Ihan äskettäin julkaisiin Kemia-lehdessä kolumnini energian säästämisestä. Käypä lukemassa ja jatka sitten tästä. Ympäristöminiseriön sivuilla on tuore tiedote vapaa-ajan asumisen ekotehokkuudesta.  Ei hyvältä näytä, sillä mökkien sähkönkulutus kasvaa nopeammin kuin kotitalouksien sähkönkulutus keskimäärin. Jos kehitysura jatkuu samanlaisena, mökkien päästöt puolitoistakertaistuvat vuoteen 2025 mennessä. Mäkkeilyn ekotehokkuutta,  sähkönkulutusta ja päästöjä, on mahdollista pienentää noin viidenneksellä, kerrotaan tutkimushankkeen loppuraportissa.

En ihmettele kehitystä lainkaan. Mökeissä pidetään lämmöt päällä jatkuvasti, vaikka rakennuksessa ei edes olla ja sähkömittarit raksuttavat. Työtehoseuran VAPET-tutkimuksessa annettaan mökkeilyn energian käytön tehostamiseksi tällaisia konsteja:
Vapaa-ajan asuntojen rakentamiseen ja vanhojen asuntojen peruskorjaukseen tarvitaan uusia ekotehokkaita ja vähemmän energiaa kuluttavia vaihtoehtoja lämmityksen sekä vesi- ja jätehuollon osalta. Esimerkiksi sähkönkulutusta alentavan, tasaiseen sähkönkäyttöön perustuvan vakioteholämmityksen mahdollisuudet, edut ja soveltuvuus muiden laitteiden kannalta mökkien talviajan kuivana pitoon tulisi selvittää. Mökkien turhan ympärivuotisen lämmityksen vähentämiseksi tarvitaan pakkaskestävä, osa-aikaisen käytön tarpeisiin räätälöity vesihuoltojärjestelmä, jonka avulla mökki voidaan jättää kylmäksi tai hyvin vähäiselle lämmitykselle käytön väliajoiksi. Pakkaskestävä vesihuoltojärjestelmä voi sisältää erilaisia mukavuustasoja "huussitasosta" kylpyhuonetasoon.
Energiaa säästyy, kun ei lämmitetä turhaan.  Ja oikeasti, näitä tyhjennettäviä putkistoja sekä sulanapitoratkaisuja on jo olemassa. Teollisuuden puolella arkea, vaan ilmeisesti uusi asia rakentajille.

Lue myös

4 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Protestoin - myös tv:n iltauutisten - otsikointia tässä asiassa. Mökit ovat perinteisesti kesäasuttavia. Pitäisi puhua vapaa-ajan asunnoista; on mökkikin sellainen, mutta ei mikään "talvipalatsi", kuten uutisissa nähtiin. Aihe on tärkeä tietenkin. Mutta mökki on mökki ja perinteisillä kesämökeillä ei juurikaan energiaa törsätä, ei aina ole sähköjäkään! :)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Aiheellinen kommentti. Vaihdan otsikon, sillä ne perinteiset talvet kylmänä pidettävät mökit eivät tosiaan ole energiasyöppöjä. Talvipalatsit ovat asia erikseen, kuten toivottavasti tästä postuaksestani tuli ilmi. Kiitos kommentista.

Miriam kirjoitti...

Ja kyllä varmaan on, ainakin ennen, tajuttu tyhjennettävien putkien tarpeellisuus. Isoisäni teki talonsa itse (oman isänsä kanssa (?) silloin joskus ja siellä on, edelleen, tyhjennettävät putket. KAIKKI putket saa tyhjiksi, kunhan valuttaa :D

Ja sehän käy järkeen. Kun harvemmilla mökeillä tulee käytyä talvella: Joko on kamala ilma, räntää loskaa, vettä ylhäältä, alhaalta ja sivulta... tai on kamala ilma, niin paljon lunta, ettei 5 m lähemmäs kuitenkaan pääse.. Tarvitsee auran ;)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Jotenkin tuntuu välillä siltä, kuin vanhat opit unohdettaisiin ihan kokonaan ja aletaan keksiä pyörää uudestaan, kuten niitä tyhjentyviä putkia tai vaikka kunnon räystäitä.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails