Kemikaalikimara: Energiakeskustelua energiaa säästämättä

tiistai 12. toukokuuta 2009

Energiakeskustelua energiaa säästämättä

Hehkulamppudirektiivi kuohuttaa tunteita. EU:n päättäjät perustelevat päätöstä sähkönkulutuksen kokonaissäästöillä Euroopan mittakaavassa. Lamppuvalmistajat piirtävät tasealueen yhden lampun ympärille kertoen energiansäästölampun säästävän 80 % vastaavaan hehkulamppuun verrattuna. Suomalainen sähkölämmitteisessä talossa asuva insinööri laskee omat säästönsä huomioiden lamppujen hukkalämmön, säteilyn, sisätilan ilmavirtaukset sekä vuodenajat valoisuuksineen. Kaikki saavat eri tuloksen ja keskustelua riittää.

Maaliskuun lopulla sammutettiin valot tunniksi eri puolilla maapalloa. Tapahtuma kiinnitti huomiota oleelliseen asiaan tarpeettomaan sähkönkulutukseen. Pidän valosta, varsinkin pimeinä talven iltoina, mutta onko tarpeen valaista jokainen takapihan puska? Miksi talojen ulkoseinien
valaisemiseen käytetään miljoonia kilowatteja? Hienolta näyttää, mutta onko se tarpeellista? Kysymys ei ole turvallisuudesta, kuten esimerkiksi katuvalojen kohdalla. Nekin tosin voisi sammuttaa päiväsaikaan. Kummastuttaa myös ihmisten hinku hiihtää kesällä sisällä ja uida lämmitetyssä altaassa talvella ulkona. Espoossa suunnitellaan ensimmäistä, Helsingissä järki sentään voitti ja allashankkeesta luovuttiin.

EU:n lainsäädäntömyllystä on putkahtanut asetus, jossa määrätään rajat laitteiden valmiustilan sähkönkulutukselle. Miksi ei määrätä suoraan, että laitteiden on sammuttava kokonaan, jos ne ovat yli puoli tuntia valmiustilassa? Miksi televisio saa kuluttaa vuorokaudessa sähköä 20 tuntia,
jos sitä katsotaan vain neljä tuntia? Kysymyshän on pitkälti ihmisen laiskuudesta, takapuolta ei saada irti sohvasta. Entäpä suomalainen erikoisuus heti valmis kiuas, jota pahimmillaan pidetään viikossa päällä lähes 170 tuntia ja hyödynnetään vain muutama tunti.
Suomssa on arviolta 1,7 miljoonaa saunaa. Ehdotan tutkimusta, miten monessa asunnossa sauna toimii varastona. Sauna vesieristeineen ja kaakeleineen on tarpeettoman kallis tila patjojen, monojen, talvivaatteiden ja työkalujen säilyttämiseen. Tarvitaanko jokaisessa asunnossa ylipäänsä omaa saunaa? Vai joko tämä alkaa olla vihtahousumaista juttua suomalaiselle pyhästä asiasta?

Kolumni on julkaistu Kemia-lehdessä 3/2009, Artikkeli pdf-muodossa

2 kommenttia :

*P* kirjoitti...

Totta helvetissä täytyy joka asunnossa olla oma sauna. Meillä saunotaan vähintään viitenä päivänä viikossa. Pienen saunan lämmittämiseen menee loppujen lopuksi suhteellisen vähän sähköä.

Tuhlaamme sähköä myös kuivausrummulla ja isolla pakastimella. Toisaalta meillä ei ole telkkaria, eikä mikään laite ole koskaan valmiustilassa - päinvastoin, töpselikin otetaan pois seinästä kun laitetta ei käytetä.

Onkohan kukaan laskenut, miten paljon sähköä menee hukkaan siinä, että toimistotyöntekijät pääsääntöisesti eivät sammuta tietokoneitaan yöksi? Töissä ollaan 8 h, ja 16 h kone on muuten vaan päällä.

*P*

Kemikaalikimara kirjoitti...

Saunominen on mukavaa, enkä itse luopuisi saunasta. Mutta tunnen useita, jotka eivät välitä saunomisesta. Eräs tuttu valitti surkeaa kerrostalosaunaansa, jossa kosteus leviää koko asuntoon ja kuumentaa kämpän epämukavaksi. Sauna on nykyisin käyttämättömänä. Saunojen käyttö varastoina lienee varsin yleistä.

Tietokoneiden sammutus on asia, johon tosiaan kannattaisi kiinnittää huomiota. Itse sammutan koneen töistä lähtiessäni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails