Kemikaalikimara: Energiaa säästämään

tiistai 23. maaliskuuta 2010

Energiaa säästämään

Energiaa pitää säästää vaikka väkisin. Rakennusmääräyksien muuttuessa alkaa siis uusien eristyspaksuuksien aika. Aika näyttää, onko uusista määräyksistä enemmän hyötyä vai haittaa. Energian säästämiseksi on nimittäin muitakin konsteja, joita ei ehkä ole tullut ajateltua.
Suunnitelmissamme on jossain vaiheessa pystyttää saareen lomarakennus pienen saunamökin kaveriksi. Keskustelu mökkitoimittajien kanssa vain ei oikein luonnistu.
Heidän mukaansa rakennuksesta pitää tehdä talvilämmin, vaikka emme edes käy siellä talvella. Ja totta kai varustelu tiski- ja pyykinpesukoneineen pitää olla sama kuin kotona. Miten niin totta kai?
Tietenkin talossa pitää olla peruslämpö päällä, etteivät vesiputket jäädy. Miten niin tietenkin? 
Säälistä huvilakauppiasta kohtaan en viitsinyt tuoda esiin, että täällä kylmässä pohjolassa on iät ja ajat rakennettu teollisuuslaitoksia ulos pakkasten armoille. Putket saadaan kyllä pysymään sulina ilman, että ne kapseloidaan lämmitetyn talon sisälle. Putket on mahdollista rakentaa siten, että ne voidaan tarvittaessa tyhjentää. Näin toimitaan esimerkiksi lääketeollisuudessa, jossa putkistojen huolellinen tyhjeneminen on ensiarvoisen tärkeää esimerkiksi pesujen yhteydessä. Vaan kuka kertoisi nämä asiat talorakentajille?

Kesämökit ovat kautta aikojen olleet talvet kylmillään. Huvilatoimittajien mielestä on kuitenkin fiksua pitää lämpöjä päällä silloin, kun ei mökissä ei asuta. Kuljen tässäkin asiassa vastavirtaan, en aio laittaa mökkiini lähestulkoon puolen metrin eristyspaksuuksia ja napsauttaa lämmitystä päälle silloin, kun pihakalusteet ja grilli nostetaan varastoon syysmyrskyjen alta ja talon ovet suljetaan kuukauksiksi.
Energiatuhlariksi en ryhdy.

Kolumni on julkaistu Kemia -lehdessä 2/2010


Lue myös

3 kommenttia :

Ekoluksuskerrostalohuoneistosta haaveileva kirjoitti...

Mökkeilyn lisäksi on mielenkiintoista, että samalla kun taloista rakennetaan eristämällä ns. passiivitaloja tai nollaenergiataloja, niin kerrostaloissa ilmanvaihto enenevässä määrin suoritetaan koneellisesti ja joka asuntoon on saatava oma sauna, pyykkikoneineen. Eli minkä lämmityksessä säästää, sen kuluttaa monikymmenkertaisesti muilla tavoin.
Saunatonta uutta asuntoa, jossa siis olisi taloyhtiössä hyvät yhteiset sauna- ja pyykkitilat yms. ei kerta kaikkiaan ole tarjolla.
Toisaalta en kyllä ihmettele, että sitä omaa saunaa halutaan, kun taloyhtiön saunat ovat niin ankeita yhden suihkun kapistuksia rikkinäisine laatotuksineen, sen sijaan että ne olisivat oikeita kotikylpylöitä jossa asukkailla olisi mahdollisuus säilöä omia kylpytarvikkeita lukituissa kaapeissa ja joita voisi tarvittaessa varata illanviettoon.
Itse muutenkin haluaisin ennemmin sen vaatehuoneen kuin oman saunan.

Pellon pientareella kirjoitti...

Asiaa! Hiukan huolestuttaa, että pitäisikö minun raiskata tämä vanha 30-luvun hirsitalo remontissa, jos tulen hakemaan jotain isompaa rakennuslupaa tms. En aio. Rikon sitten lakia.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Ekoluksuskerrostalohuoneistosta haaveileva: Onpa sinulla hauska nikki. Olen samaa mieltä kanssasi saunoista. Sivusin taannoin asiaa tässä kolumnissani:

http://kemikaalikimara.blogspot.com/2009/05/energiakeskustelua-energiaa-saastamatta.html

Miksi ei käytetä tilaa ja varoja viihtyisiin yhteissaunoihin ja jätetän ne huoneistokohtaisen koppisaunat pois. Sauna on kallista varastotilaa.

Pellon pientareella: En oikeasti ymmärrä nykyistä suuntausta, joka johtuu ihan vain siitä, että talotehtaat eivät viitsi suunnitella ratkaisuja ja rakenteita siten, että talon voi pitää kylmillään.
Uudet määräykset koskevat uusia taloja. Ei sinun tarvitse raiskata taloasi, mutta lisäosan suhteen voi olla toiset vaatimukset.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails