Kemikaalikimara: Elohopeaa ja energiansäästöä

perjantai 8. tammikuuta 2010

Elohopeaa ja energiansäästöä

Sattui silmiin Uuden Suomen artikkeli "Kiinalaistehtaassa joukkomyrkytys elohopeasta". Yli 150 työntekijää on saanut elohopeamyrkytyksen, joka ilmenee päänsärkynä, hiustenlähtönä, nivelsärkyinä  ja vapinana. Tehtaan sähkö- ja valolaitteita valmistavilla tuotantolinjoilla käytetään nestemäistä elohopeaa.
Kumpi on ekologisempi ratkaisu käyttää hehkulamppuja, joissa ei ole elohopeaa vai energiansäästölamppuja, joiden valmistuksessa on vakavia terveys- ja ympäristöhaittoja? Ekologisuus on sangen usein hyvin vaikeasti määritettävissä oleva asia. On helppo sanoa, että energiaa pitää säästää, mutta miten se pitää toteuttaa? Lämpimissä maissa on järjetöntä lämmittää lampuilla ja viilentää ilmastoinnilla. Vaan entä Suomessa - etenkin nyt, kun ulkona on parikymmentä astetta pakkasta?
Entä miten voidaan vertailla suuremman energiankäytön haittoja verrattuna satojen ihmisten terveyteen? Elohopeamyrkytyksiä on sattunut aikaisemmin. Kiinassa työsuojelu on todella heikossa kantimissa. Halvalla tuotettua, kyseenalaisin menetelmin. Suuri osa niistä lampuista tuodaan länsimaihin - meille.

Lue myös

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Muistaakseni Eu:n toimesta kuumemittaritkin kielletään vaarallisen elohopean vuoksi. Ja millainen kohu käytiin aikoinaan hampaiden amalgaamipaikoista. Silti asuntoihin pitää ympäristöystävällisyyden vuoksi vaihtaa energiansäästölamput. Yhdestä "päästä" otetaan ja toiseen "päähän" lisätään vielä enemmän.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hyvä pointti Anonyymi. Ihmiskunta toimii välillä uskomattoman epäloogisesti.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails