Kemikaalikimara: Uudenvuoden rätinää ja pauketta

maanantai 28. joulukuuta 2009

Uudenvuoden rätinää ja pauketta

Taas on tullut aika, jolloin kannetaan kassikaupalla raketteja ja paukkuja kaupasta. Kymmenisen vuotta sitten paukuttelulle ei ollut aikarajoituksia ja raketteja pystyi ostamaan jo ennnen joulua. Niinpä pauke alkoi jo joulunpyhinä. Nyt myynti saa alkaa vasta joulun jälkeen ja ilotulitteita saa ampua vain uudenvuodenyönä kello 18-02 välisenä aikana - ellei sitten alueella ole tiukempia määräyksiä.
Uuden lain mukaan ilotulitteita ei saa luovuttaa alaikäisille lainkaan. Saa nähdä, miten hyvin määräystä noudatetaan. Poliisi ilmoittanut puuttuvansa tiukasti asiaan, alaikäisiltä otetaan ilotulitteet pois. Myös vanhempia opastetaan:
Ilotulitteet ovat lapsille tärkeä juttu, mutta vanhempien pitäisi muistaa katsoa lastensa perään ja valvoa sitä omaa toimintaansa siten, että lapset ei joudu vaaraan. Ja sitten vanhemmat ihan oikeasti ymmärtäisivät, ettei ole fiksua yrittää miellyttää lapsiaan siten, että antaa heille ilotulitteita.
Vuoden turhake

Suomen Luonto -lehti valitsi ilotulitteet vuoden 2009 turhakkeeksi perusteluina muun muassa rahan tuhlaus, äänekäs häirintä, tapaturmat, eläinten säikkyminen, roskaantuminen, ilman saastuminen sekä lapsityövoiman käyttö ilotulitteiden valmistuksessa. Näiden mukaan voi pohtia, miten paljon rahaa taivaalle syytää. Järkevintä on jättää ilotulitteet kauppaan ja käydä katsomassa vaikka oman kaupungin järjestämä ilotulitus, jos sellainen järjestetään.

Suojalasit pakolliset

Tämä vuonna on ensimmäsistä kertaa voimassa suojalasien käyttöpakko ilotulitteita lähetettäessä. Suojalasien käyttöpakko voi vaikuttaa mahdollisen käyttäjän silmävahingon sattuessa vakuutusyhtiön maksamiin korvauksiin. Jos suojalaseja ei ole käytetty, korvauksen saaminen ei ole varmaa. Silmätapaturman sattuessa raha lienee kuitenkin vähäisin murhe. Yleisönkin on syytä käyttää suojalaseja.

Tuunaa itsesi - älä paukkuja!

Etenkin nuorilla miehillä on hinku viritellä raketteja mojovammiksi. Tuttavapiirissa sattui tapaus, jossa äidiltä tultiin kysymään, mistä löytyisi sopiva "putkilo". Kun selviteltiin putkilon käyttötarkoitusta, vastaukseksi tuli sinko. Pojat suunnittelivat sitovansa raketteja yhteen ja ampuvansa ne olkapäältä. Onneksi kysyivät aikuiselta, eivätkä löytäneet putkea itse. Ties mitä olisi sattunut. Silmävammoja sattui vuonna 2008 lähes 50, joista puolet alaikäisille.  Kaikki täysin turhia ja vältettävissä, jos vain turvallisuusohjeita olisi noudatettu.

Älä siis tuunaa raketteja vaan itsesi. Ilotulitusinfon FB-sivustolla voit tuunata kuvasi. Katso millainen ilotulittaja olet ja mikä on todennäköisyytesi posahtaa. Tuunattu kuvani vastaa todellisuutta: lämpimät vaatteet, hanskat, kaulaliina, pipo ja suojalasit. En ammu raketteja, vaan katselen muiden puuhia. Siitä huolimatta posahdusprosenttini on peräti 10 %.  Katsojankin on syytä olla tarkkana, sillä raketit voivat lähteä ennalta arvaamattomaan suuntaan.

Tässä yksi varoittava esimerkki oikeasta posahduksesta, kun raketti on ammuttu kädestä. Löysin Youtubesta, kun hain ilotulitusaiheisia videoita.
Turvatekniikan keskuksen videokilpailun 2009 voittaja, jossa annetaan selkeät ohjeet ilotulitteiden käyttöön.
Turvallista Uuttavuotta!Ilotulitusraketit ovat hienoja, niistä voi iloita vaikka näin:Steppitulitteet

Katsokaapa tämä noin kolmen minuutin Youtube -pätkä, jossa Fred Astaire steppaa ja paukuttelee "kiinalaisia". Jotenkin nämä vanhat pätkät ovat kiehtovia.

Lue myös

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails