Kemikaalikimara: Tappavan myrkyllinen - parhaimmillaan nuorena

sunnuntai 23. elokuuta 2009

Tappavan myrkyllinen - parhaimmillaan nuorena

Täydensin tätä juttua, sillä sienien kanssa on sekoiltu uudemman kerran.

Lehdissä julkaistavat aiempien juttujen oikaisuja ei yleensä huomaa - paitsi jos niissä on kuva.

Oikaisu myrkkysienestä

Sunnutaina (23.8.2009) silmiini osui kuvallinen korjaus edellispäivän artikkeliin sienipaikoista. Kuvassa on oikein soma valkoinen sieni, jonka alla teksti: Valkoinen kärpässieni on tappavan myrkyllinen. (Viereinen kuva on Miika Silfverbergin ottama, ei Hesarissa julkaistu.)
Lauantaina 22. elokuuta sivulla A3 sienipaikoista kertovan kirjoituksen kuvassa oli valkoinen kärpässieni. Se ei ole parhaimmillaan nuorena, kuten kuvatekstissä luki vaan se on aina tappavan myrkyllinen.
Kirjoitin äskettäin sienireissustani kertovassa postauksessani myös valkoisista sienistä ja siententuntija Railista, joka potkaisee aina valkoiset kärpässienet nurin, jotta kukaan ei vahingossakaan kerää niitä. Valkoinen kärpässieni on erityisen myrkyllinen ja vaarallinen, koska sen voi helposti sotkea herkkusieneen.

Oikaisu ruokasienestä

Valitettavien sienimyrkytystapausten jälkeen Helsingin Sanomat julkaisi perjantaina 28.8.2009 jutun maahanmuuttajien sienestysretkestä. Henkilöt samoilivat metsässä keräten heidän mielestään syötäviä sieniä kehnonlaisin tuloksin. Koriin poimittiin muun muassa pulkkosieni ja kangaskärpässieni - ei kuitenkaan tappavan myrkyllisiä sieniä. Jutussa mainittiin kerätyistä sienistä syötäväksi kelpaamattomiksi pulkkosieni, haisuhapero, lakritsarousku ja sillihapero. Seuraavana päivänä jutun tekstiä oikaistiin näin:
Toisin kuin perjantaina 28. elokuuta sivulla A13 kerrottiin, sillihapero on hyvä ruokasieni.
Suosittelen Helsingin Sanomille käytännöksi, että tekstin tarkistaa joku, joka edes hiukan tietää asiasta. Lisäksi toimitukseen voi hankkia lähdeteokseksi Suomen sienioppaan. Sienijuttuja varmasti kirjoitetaan jatkossakin - vai pitäisikö harkita sittenkin....

Sieniin voi myös tutustua esimerkiksi Luontonetissä. Sivuston ovat laatineet Raija Tuomainen ja Jorma Jalasto. Sienet voi lajitella nimen, ryhmien tai vaikkapa syötävyyden mukaan - kätevää.
Myrkytystietokeskuksen sivuilta löytyy tietoa, millaisia oireita myrkylliset sienet aiheuttavat.
Sienet, Myrkytystietokeskus, 04.04.2007

Lue myös:
KEHU 32. Raija Tuomainen on tehnyt ison työn sienisivustonsa kanssa. Hienoa työtä kirjallisuuslähteineen.

Kuva: Miika Silfverberg, Flickr, lisensoitu Creative Commons lisenssillä

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Vaarallisten sienien lisäksi on myös kurjia sieniä.
nim. sappitattirisoton tehnyt

Kemikaalikimara kirjoitti...

Totta. Sappitattirisotto ei varmaankaan saanut suurta suosiota. Haperoissa on vähän samantapainen riski. Osa on kitkeriä.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails