Kemikaalikimara: Suomen sieniopas

lauantai 29. elokuuta 2009

Suomen sieniopas

Tämä postaus oli valmiina jo viime keskiviikkona, mutta kärpässienitragedian takia julkaiseminen juuri tuolloin ei olisi ollut kovinkaan tahdikasta. Lukekaa muuten uudelleen kirjoitukseni "Tappavan myrkyllinen - parhaimmillaan nuorena". Juttuun on nimittäin tullut jatkoa. Helsingin Sanomien toimituksessa kokataan varsinaista sienisalaattia...

Osallistuin muutama vuosi sitten retkelle, jossa luonto-opas kuljetti meitä pitkin metsiä kertoen niin sammaleista, pöllöistä kuin puu- ja kalalajeista. Maasta löytyneen kävynjäännösten perusteella opas tiesi, mikä lintu kuusessa oli vieraillut. Ihailtavaa tietoutta.
Retki oli loppukesästä ja tietenkin puhuttiin myös sienistä. Oppaalla oli yksi kirjasuositus ylitse muiden: Suomen sieniopas, jossa suuri lajivalikoima sekä tarkat ja asiantuntevat lajikuvaukset. Kirja on tehty yhteistyössä Kasvimuseon kanssa ja tekijöinä ovat Suomen parhaat sieniasiantuntijat Pertti Salo, Tuomo Niemelä ja Ulla Salo. Pakkohan opus oli hommata, kun kerran ammattilainen suosittelee. Hinta tosin oli kirpaiseva, mutta ajattelin, että enpä tämän jälkeen muita sienioppaita tarvitse. Hinta on edelleenkin kova, mutta tiedoksi, että ainakin jokin aika sitten kirjaa oli myynnissä Akateemisessa kirjakaupassa noin kolmella kympillä.

Kirjassa esitellään noin 900 lajia, mukana tietysti ruokasienet mutta myös paljon muita. Kirjaa on mukava selailla, vaikka ei olisikaan menossa sienimetsään. Mikä on takapihalla puunrungossa kasvava hyhmä? Tiedätkö millainen on liuskahytykkä, vihvilänpahkapikari tai sen serkku karpalonmuumiopikari? Entä konnankorva, pikipallo tai mäntymaahikas? Valokuvat ja kuvaukset ovat selkeitä. Tekstissä myös kerrotaan, mitkä sienet muistuttavat toisiaan. Mitkä ovat matkijasieniä. Oiva opas sienifriikeille. Menkää metsään!

Lue myös:
Sata kehua

KEHU 37. Sienistä herkullisimpia ovat muun muassa kanttarellit ja korvasienet. Erityiskehut ukonsienelle, joka voissa paistettuna on suurta herkkua. Ukonsientä en ole päässyt maistamaan vuosikausiin. Kun joskus vielä löytäisi...

2 kommenttia :

Taviokuurna kirjoitti...

Yhdyn täysin oppaan suosittelijoihin! Tämä on oikeastaan ensimmäinen oikea sienikirja Suomessa, sillä tässä esitellään sienikuntaa kokonaisuutena. Kuten taannoin (lokakuussa 2007) asiaa luonnehdin: "Sama tilanne kuin jos tähän mennessä kaikki lintukirjat olisivat esitelleet vain ne lajit, joita saa metsästää, ja nyt olisi ilmestynyt ensimmäinen myös tiaiset ja kerttuset sisältävä lintuopas"!

Anja kirjoitti...

Taviokuurna: Näinhän se on, joskin sienestäjiä kiinnostavat eniten ne "metsästettävät" lajit. Mutta niissäkin tarkka ja asiantuntevat tieto on tarpeen. Hyvät valokuvat auttavat tunnistamisessa.
Hieno kirja.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails