Kemikaalikimara: Neljä sairaalassa syötyään valkoista kärpässientä

keskiviikko 26. elokuuta 2009

Neljä sairaalassa syötyään valkoista kärpässientä

Tällaista postausta en haluaisi kirjoittaa. Silmille nimittäin hyppäsi tänään todella hätkähdyttävä uutinen. Neljä ihmistä on sairaalahoidossa syötyään valkoista kärpässientä. Valkoisen kärpässienen sotkee helposti herkkusieneen, minkä takia itse jätän herkkusienet ja niitä muistuttavat sienet kokonaan poimimatta. Herkkusieniä ostan kaupasta, sillä seuraukset virheellisestä tunnistamisesta ovat karmivat.
Kirjoitin Helsingin sanomista ja valkoisesta kärpässienestä jokin aika sitten. Lue postaukseni aiheesta. En tiedä, onko Helsingin Sanomien hiljattain julkaisemalla kuvalla virheellisine kuvateksteineen osuutta asiaan. Asia varmasti selvitetään. Mutta oli lehdissä millaisia kuvia tahansa, sienestäjän on tunnettava poimimansa ruokasienet sekä myös osata varoa myrkkysieniä. Tieto on etsittävä luotettavasta lähteestä.
Neljä ihmistä on sairastunut hengenvaarallisesti syötyään valkoista kärpässientä, kertoo Helsingin Sanomat. Sairastuneet ovat eri puolilta Etelä-Suomea.
Helsingin Sanomien mukaan kaksi potilasta on tuotu tehohoitoon Helsinkiin HUS:n Kirurgiseen sairaalaan. Lehden mukaan myös kolmas jouduttaneen tuomaan samaan paikkaan. Yksi voi selvitä tavallisella sairaalahoidolla. Potilaat ovat hengenvaarassa.
Sienimyrkytyksen saaneita hoidetaan albumiinidialyysillä. Jos se ei auta, on edessä maksansiirto.
Valkoinen kärpässieni sekoitetaan joskus metsäherkkusieniin. Asiantuntijat kehottavatkin jättämään kaikki valkoiset sienet metsään.

"Valkokärpässienellä herkuttelu vei neljä sairaalaan hengenvaarassa - Hoitona ehkä maksansiirto", Aamulehti, 26.8.2009

Todella ikävä juttu.

Lue myös:

4 kommenttia :

MahaTar kirjoitti...

Ah, nyt on toimittajalla hyvä ja huonot housussa. Näitä vaarallisia lapsuksia ei saisi ikinä sattua. Korjauksia kun harvemmin huomataan jostain lehden pikkupalstankulmasta.

Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

-Massu

Anja kirjoitti...

Toivotaan tosiaan parasta.
Toisaalta, ei ole tiedossa, johtuvatko myrkytykset Hesarin jutusta vai eivät. Voihan olla, että myrkkysieniä poimineet henkilöt eivät ole edes lukeneet kyseistä lehteä. Mutta toimittajilla on toki vastuu sen suhteen, mitä lehteen laittavat. Virhe mikä virhe.

elisa kirjoitti...

Tuosta asiasta liikkuu jo kaiken maailman "hauskoja" juttuja netissä. http://crap.teurasporsaat.org/archive/7136.png

Anja kirjoitti...

Elisa, juttuja liikkuu ja liikenne on ollut kovaa tähänkin blogiin sunnuntaisen kirjoitukseni takia. Jutussa kerroin Hesarin mokasta. Myrkytyksistä ei tuolloin ollut mitään tietoa. Hesarin virheellä ja myrkytyksillä ei välttämättä ole yhteyttä, mutta se selvinnee aikanaan.

Välillä tuntuu siltä, että kaikesta halutaan tehdä myrkkyä, mutta niistä oikeista myrkyistä ja todellisista vaaroista ei piitata. Helsingin Sanomatkin teki muistaakseni pari vuotta sitten koko sivun jutun jäätelön lisäaineista. Kuinka moni on niihin kuollut tai niiden takia joutunut maksansiirtoon?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails