Kemikaalikimara: Älä tuhoa mökkiä

maanantai 8. kesäkuuta 2009

Älä tuhoa mökkiä

Nestekaasu on tosi vaarallinen aine. Tässä pari esimerkkiä tosielämästä, mitä sen kanssa voi tapahtua.

Kaasuvuoto tuhosi kesämökin

Kesämökin omistaja oli tullut perjantaina mökilleen. Hän yritti laittaa kaasujääkaappia päälle, mutta ei saanut kaappia syttymään. Lattialla ollut jääkaappi oli pieni, matala, siirrettävä matkajääkaappi ja se oli kytketty letkulla 11 kg:n kaasupulloon. Kun kaappi ei toistuvista yrityksistä huolimatta syttynyt, mies nosti sitä, tarkoituksenaan siirtää se toiseen asentoon, jotta sitä olisi helpompi laittaa päälle. Tässä yhteydessä hän oli myös nostanut kaasupullon tuolille. Hänellä oli käsitys, että näin kaasu saattaisi paremmin valua jääkaapille. Jääkaapin siirtäminen aiheutti sen, että kaasupullo kaatui tuolilta lattialle ja kaasua alkoi vuotaa runsaasti kovalla paineella huoneeseen. Mies huomasi tämän, ja poistui välittömästi ulos mökistä. Mökin sisällä oli kynttilöitä palamassa. Ne sytyttivät kaasun, ja syttyneen tulipalon seurauksena noin 35 m2 suuruinen mökki tuhoutui täysin. Henkilövahinkoja ei sattunut. Palokunnan tehtäväksi jäi rajoittaa paloa ja varmistaa sen sammuminen.

Onnettomuuden syy: Jääkaappia oli edellisen kerran käytetty edellisellä viikolla ja silloin se oli syttynyt normaalisti. Mökillä ei ollut sähköliitäntää. Todennäköisesti jääkaapin siirtäminen aiheutti sen, että pulloon kiinnitetty kaasuletku veti kaasupullon lattialle. Pulloon oli kiinnitetty sivuventtiilisäädin. Todennäköisesti tämä säädin on osunut lattiaan niin, että säätimen ja pullon välinen liitos on alkanut vuotaa.
Ohje: Kaasupullossa on korkea paine niin, että pulloa ei tarvitse nostaa korkeammalle tuolin
tai pöydän päälle, jotta kaasu tulisi ulos pullosta.Matkailuauto syttyi tuleen

Kalaporukan käytössä ollut matkailuauto oli pysäköity lähelle joenvartta. Yksi miehistä oli laittanut perunat kiehumaan kaasuliedelle. Tämän jälkeen hän lähti hakemaan muita joenvarrelta syömään. Muutaman minuutin kulutta kun he palasivat auton luokse, he huomasivat, että auton sisällä oli syttynyt tulipalo ja että auto oli ilmiliekeissä. Matkailuauto tuhoutui tulipalossa täysin. Auto oli kaksi vuotta vanha. Henkilövahinkoja ei sattunut.

Onnettomuuden syy: Koska auto oli näin uusi, on hyvin todennäköistä, ettei kaasulaitteessa tai kaasuasennuksissa olisi ollut vuotoja. On todennäköisempää, että kaasulieden välittömään läheisyyteen on jäänyt jotain palavaa materiaalia, johon kattilan alta liekit olisivat koskettaneet. Koska mies ei ollut jatkuvasti paikan päällä auton välittömässä läheisyydessä, oli tuli saanut rauhassa levitä.

Lähde: Tukes-julkaisu 2/2008, Toimialan onnettomuudet

gas


Mainiot ohjeet nestekaasun käytölle

Nestekaasuonnettomuudet ovat onneksi harvinaisia. Nestekaasun aiheuttamia tulipaloja on tullut Tukesin eli Turvatekniikan Keskuksen tietoon 5-10 kpl vuosittain.,Jälki on usein pahaa. Mökki tuhoutuu kokonaan tai riittämättömän ilman saannin takia asuntovaunussa majailevat menehtyvät häkään. Tukes on laatinut mainiot ohjeet nestekaasun käytölle, asennuksille sekä huolloille. Jos mökillä on nestekaasulaitteita, ohjeisiin on hyvä perehtyä, pätee myös grillaajille. Tärkeää on huolehtia laitteiden kunnosta, vaihtaa haurastuneet letkut sekä varmistaa, että liitokset pitävät. Jos mökillä on ikivanhoja vekottimia, hella tai jääkaappi, jossa kaasun virtaus ei liekin sammuessa pysähdy, laite on syytä vaihtaa. Uusissa laitteissa on liekinvarmistimet, jotka pysäyttävät kaasun virtauksen laitteelle, jos poltin sammuu.

Käytti nestekaasua sitten mökillä, veneessä, asuntovaunussa tai vain kotona grillatessa kannattaa tutustua näin ohjeisiin.
Muuta luettavaa:
Kuva 1: Tukes, Käytä nestekaasua oikein- opas
Kuva 2: stefo, Flickr, lisensoitu Creative Commons-lisenssillä

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails