Kemikaalikimara: Piparkakkuja lapsille - ja oikeastaan kaikille muillekin

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Piparkakkuja lapsille - ja oikeastaan kaikille muillekin

Joka vuosi puhutaan piparkakkujen ja korvapuustien kumariinista, varsinkin ennen joulua. Kumariini on maksalle haitallinen aine, jota on cassiakanelissa, siinä jota yleisimmin pipareihin laitetaan. Aitokanelissa kumariinia on vähemmän, mutta kaupoissa myytävä on erittäin suurella todennäköisyydellä cassiakanelia.

Eviran sivuilta löytyvän tiedon mukaan Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on antanut kumariinin siedettävän päiväsaannin rajaksi 0,1 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa eli 50 kiloisella ihmisellä 5 mg kumariinia, joka vastaa noin 1 tl kanelia. Pikkulapset painavat paljon vähemmän, joten heidän ei kannata syödä useita kanelilla maustettuja tuotteita päivittäin. Pipariaikaan ei tarvitse murehtia kanelista, kun tekee piparit ilman kanelia. Tässä teille oiva ohje, mureita ja maukkaita - ja ilman kumariinia.  Myönnetään, en ole näitä itse kehittänyt, vaan kaivanut netistä. Kyseessä ovat perinteiset Kukkolan piparkakut. Jos ja kun leivon pikkuleipiä kerran vuodessa, en yritäkään tehdä terveysversioita. Olkoon sokeria ja vehnäjauhoja.

Facebook-kaverillani on heikkous. Hän on aika tarkka siitä, mitä syö. Joulun alla tahtoo pipareita kulua siihen malliin, että viime vuonna hän esitti huolensa kumariinin saannista. Ehdotin Kukkolan pipareita hieman nihkeällä vastaanotolla. Nehän pitää leipoa itse. Niinpä pakkasin huolella muutaman piparkakun ja laitoin menemään postitse maistiaisia kertomatta asiasta pihaustakaan. Sain inboxiini oheisen viestin:
"KIITOSKIITOSKIITOS! Postimies soitti kerran, avasin oven ja sain paketin. Siellä oli maailman parhaita pipareita! Ooh. Nyt täytyy kaivaa se resepti esiin ja tähdätä niiden leipomiseen. Ne maistuvat aivan oikeilta ja ovat herrrkullisia. "

Kukkolan piparkakut

3         kananmunaa
4½ dl  sokeria
400 g  voita
1 dl     siirappia
5 tl      kardemummaa
5 tl      soodaa
3 dl     perunajauhoja
9 dl     vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita sulatettu voi, siirappi ja kaardemumma  munasokerivaahtoon. Siivilöi ja sekoita perunajahot, vehnäjauhot ja sooda taikinaan. Anna taikinan levätä 1-2 h. Kauli taikina ja painele sydämiä, tähtiä, lintuja, kissoja tai muita suosikkihahmojasi.
Paista uunin keskitasolla 200 asteisessa uunissa 6-8 minuuttia (riippuen uunista). Vahdi tarkasti, sillä piparit palavat herkästi.

Koska kaikki eivät voi syödä gluteenin takia vehnäjauhoja, kokeilin tehdä gluteenittoman version, joka onnistui mainiosti
Kukkolan gluteenittomat piparkakut

Sama ohje kuin edellä, mutta korvaa 9 dl vehnäjauhoja noin 7 dl Jyttejauhoja. Hyviä tuli näistäkin. 

4 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Aitokanelia on jo onneksi hyvin saatavilla eko- ja luontaistuotekaupoista. Ja on mielestäni paljon paremman makuista kuin cassiakaneli. Lapseni päiväkodissa tarjottiin kanelia aina aamupuuron kanssa. Tämä käytäntö on jo toivottavasti historiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on Maaseudun Tulevaisuuden vuonna 1971 julkaisema "Piparkakkukirja eli Isoäidin nuoruusmuistot". Siinä on piparkakkuohje nimeltään Ukkolan piparkakut, jonka reseptissä on samat aineet kuin Kukkolan piparkakuissa. Ohjeen alla luki: Lahnanen, Juva, Viitasaari; Vanha resepti. "Otin tämän mukaan miehelään mennessäni", mainitsi ohjeen lähettäjä.

Anonyymi kirjoitti...

Piparkakkukirjassa on myös Kukkolan piparkakkujen ohje, siis sama kuin blogissa on mainittu. Ohje on Isojoelta, Polvijärveltä (merkinnällä "Isoäidiltä").

Kemikaalikimara kirjoitti...

Oi, kiitos historiapläjäyksestä!

Hyvän ohjeen on ottanut mukaansa miehelään. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails