Kemikaalikimara: Olivia-lehti vaarantaa lukijoidensa terveyden

lauantai 15. marraskuuta 2014

Olivia-lehti vaarantaa lukijoidensa terveyden

Juuri kun olemme päässeet tekemästä viranomaisille ilmoituksen hiusvärien harhaanjohtavasta markkinoinnista ja viranomaiset muistuttaneet yrityksiä mainonnan pelisäännöistä, rävähtää Olivia-lehdessä alalla vallitseva kulttuuri kasvoille oikein kunnolla.


Joulukuun Olivia-lehdessä  on valittu "Kauneuden valopilkut 2014", vuoden kymmenen parasta kauneustuotetta. Ensimmäisenä listalla on Wellan Koleston Perfect Innosense -hiusväri, josta jo olen täällä ennenkin kirjoittanut - tosin aika tavalla eri tyyliin kuin mitä Olivia tuotetta hehkuttaa.
1. HIUSVÄRI ALLERGISILLE

Hiusväriallergia ei ole leikin asia. Pahimmillaan se saattaa viedä teho-osastolle. Wellan Innosense on ensimmäinen kampaamovärisarja, jossa ei ole yhtä hiusväriallergioiden suurinta aiheuttajaa eli PPD:tä (parafenyleenidi). Jos olet joskus etelän auringon alla tatuoittanut itsesi mustalla hennalla, kannattaa siirtyä PPD:ttömään hiusväriin. Samaa ainetta sisältävä tatuointi nimittäin kasvattaa riskiä herkistyä hiusvärille vielä vuosien päästä. Nyt odottelemme vain milloin sama teknologia tulee kotiväreihin. 
Wellan Koleston Perfect Innosense nienomaan EI SOVI ALLERGISELLE

En olisi uskonut, että hiusvärikohun jälkeen julkaistaan näin tökerö ja virheitä täynnä oleva kirjoitus. Otsikossa luvataan, että tuote sopii allergisille. No ei tasan tarkkaan sovi, mikä myös lukee pienellä präntillä tuotteen mainoksissa ja pakkauksessa ja näkee, jos kaivaa suurennuslasin esiin.

*Vaikka allergian kehittymisen riski on vähäisempi hiuksia värjätessä on olemassa vakavan allergisen reaktion riski. Tee aina herkkyystesti 48 tuntia ennen jokaista värjäyskertaa. Noudata turvallisuusohjeita tarkasti ja tutustu www.wella.com/innosense -sivustoon. Älä värjää hiuksia, jos olet joskus herkistynyt hiusväreille. Koleston Perfect Innosense -tuotesarjan Pure Natural-, Rich Natural- ja Deep Brown -sävyt sisältävät ME+.

Innosense on hapettava kestoväri, jossa käytetään uutta ME+-värimolekyyliä, joka korvaa parafenyleenidiamiinin PPD ja paratolueenidiamiinin PTD. Uusi molekyyli on PPD-johdannainen, joka ei ole aivan niin herkistävä kuin PPD ja PTD.
PPD-allerginen ei voi käyttää PPD-johdannaista, eikä siis myöskään Koleston Perfect Innosensea. Toimittaja ei ole myöskään vaivautunut tarkistamaan PPD:n oikeaa nimeä joka on parafenyleenidiamiini - ei parafenyleenidi. Pieni seikka, mutta kuvastaa tarkkuutta, jolla työtä tehdään. 

Väripalettia ei saada aikaiseksi vain yhdellä molekyylillä ja Innosense tuotesarja sisältääkin myös muun muassa seuraavia aineita: 1‐hydroxyethyl 4,5‐diamino pyrazole sulphate, resorcinol, 4-amino-2-hydroksitoluene, 1-napthol ja 4-aminophenol.  Kaikki edellä mainitut ovat voimakkaita herkistäjiä. Innosense on allergiariskin aiheuttava väri.

Olivia-lehden kirjoituksessa väitetään myös, että tuotetta voi käyttää, jos on joskus ottanut mustan hennatatuoinnin. Tällaisissa tilapäisissä tatuoinneissa väriaineena on juuri se pahamainenen PPD.  Innosensen uusi molekyyli on PPD-johdannainen, joka ei siis sovi. Pieleen meni siis tämäkin. Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksen sivulla sanotaan mustista hennatatuoinneista näin:

"Ihokosketusallergia on pysyvä, joten mustasta hennatatuoinnista parafenyleenidiamiiniallergian saanut henkilö voi jatkossa saada allergista ihottumaa mm. kestohiusvärien parafenyleenidiamiinista tai sen johdannaisista. Tämän vuoksi hiusten värjäämistä hapettavilla hiusväreillä ei suositella henkilöille, jotka ovat joskus ottaneet mustan hennatatuoinnin ja saaneet siitä oireita."
Tämä tarkoittaa, että ei millään hapettavalla hiusvärillä - ei millään."Elä vaarallisemmin"

Olivia-lehti on tehnyt ihan omia tulkintoja ja jatkaa samalla linjalla vielä lehden Facebook-sivuilla, joissa asiasta on käyty vilkasta keskustelua. 
Olivia lehti : "Emme väitä sen olevan allergiaa aiheuttamaton väri, emmekä sano sitä viattomaksi. Kerromme, että siinä ei ole ppd:tä. Se on hyvä uutinen monelle mustan hennatatuoinnut ottaneelle."
Reaktiot Facebooksissa artikkelista ovat varsin suorasukaisia - ja aivan aiheesta:

Johanna Ahlberg; "WTF! Kuka on tälläinen toimittaja joka kirjoittaa tälläistä soopaa. Pienellä vaivalla, googlettamalla olis löytynyt tieti tämän "Viattoman" hiusvärin harhaanjohtavasta markkinoinnista. TÄMÄ ON HENGENVAARALLINEN VALE!"
Katja Kålheim: "Tämä on todella törkeää ja vahingollista mainostamista tuotteesta joka voi olla PPD allergiselle hengenvaarallinen käyttää. Myös muotilehdilä ja "kevyemmällä journalistiikalla" on vastuu siitä että kirjoitetaan totuuden mukaisesti"
Olivia-lehti pahoitteli otsikoa, jossa on vedetty mutkat suoriksi. Tarkalleen ottaen ei suinkaan suoriksi vaan 180 astetta pieleen. Lehden Facebook-sivun bannerikuvassa on teksti "Elä vaarallisemmin". Lehti toteuttaa slogania ihan käytännössä.

Ainoa asia, joka Olivian jutussa on oikein: "Hiusväriallergia ei ole leikin asia. Pahimmillaan se saattaa viedä teho-osastolle." Miksi sitten sekä tuotteita valmistavat yritykset että kauneustoimittajat pelleilevät asian kanssa? Vaadin Olivia-lehdeltä oikaisua asiaan - näyttävää sellaista.
Perimmäinen syypää tähän on Wellan harrastama markkinointi, joka on niin hämärää, että edes heidän omat edustajansa ovat puhuneet tuotteesta virheellisesti. Artikkelissa viitataan, että teknologia on tulossa kotiväreihinkin. Voimme siis odottaa puppugeneraattorin tuotoksia silläkin suunnalla.

Viranomaiset Tukes ja KKV hoi! Tiukemmat otteet tähän touhuun, kiitos.

Lue myös

13 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

No olisihan se nyt voinut taas vähän paremminkin mennä..

Virve Vee / Ostolakossa.com kirjoitti...

Kiitos tästä loistavasta postauksesta! Tämä on asia, joka kosmetiikan kemiaa tarkemmin ymmärtämättömältä menee helposti ohi ja lopputuloksena on juurikin sinnepäin hutkittua journalismia, joka kuten totesitkin voi olla jopa vaaratilanteita pahimmillaan aiheuttavaa.

Jenni kirjoitti...

Eikö tässä joku vuosi sitten pari ihmistä kuollutkin hiusten kotivärin aiheuttamaan allergiseen reaktioon Briteissä ja Australiassa.

Kemikaalikimara kirjoitti...

@Anniina, no olisi tosiaan voinut paremmin mennä. Harhaanjohtava markkinointi on niin syvällä alalla, että sitä on vaikea saada kitkettyä. Kun tähän yhdistyy toimittajien tietämättättömyys asioista ja hutaisten tehdyt jutut, lopputulos on tämä.

@VirveVee Juuri noin. Sitä tuntee välillä itsensä voimattomaksi, vaikka täällä on jo vuosia asiasta paasannut. :)
Itse asiassa lopullinen kimmoke aloittaa blogin pitäminen, oli toimittaja, joka tenttasi minulta ihmiselle haitallisimpia aineita. Kun sanoin kosmetiikan osalta hiusvärit, vastaus ei selvästikään miellyttänyt. Hänellä oli värjätyt hiukset. Suositteli myöhemmin eräässä kirjoituksessaan viherpestyä tuotetta ja silloin päätin, että pakko alkaa tehdä jotain.

@Jenni Onneksi tuollaiset tapaukset ovat tosi, tosi harvinaisia, mutta niitä tapahtuu. Hiusväriallergiat on tunnettu jo vuosikymmeniä sitten.

Anonyymi kirjoitti...

Ja sitten ihmetellään miksi Suomeen on tullut liikaa byrokratiaa ja valvovia viranomaisia...

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta voisi tehdä kantelun myös JSN:lle.

Kemikaalikimara kirjoitti...

@Anonyymi 1. Byrokratiaa on liikaa. Valvontaa tulee olla sellaisissa asioissa joissa on kuluttajalle riski. Kosmetiikan suhteen hiusvärit menevät kärjessä.

@Anonyymi 2. Niin voisi ja itse asiassa pitäisi. Tosin Olivia on jo luvannut tehdä oikaisun, joten lopputulos olisi varmaan vapauttava. Julkisuus itsessään ohjaa tarkempaan kirjoittamiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Hei kaikki! Tämä sama keskustelu on käyty jo Olivian omilla sivuilla ja olemme kommentoineet asiaa siellä. Meiltä toimittajilta ei osteta mainontaa, vaan tämä on toimitettu juttu. Suhtaudumme asiaan äärimmäisen vakavasti ja olemme jo keskustelleet otsikon oikaisusta seuraavassa lehdessä, koska se johtaa harhaan. Itse jutussa toteamme vain, että on kehitetty väri, jossa ei ole PPD:tä. Emme sano sen sopivan jo allergisen reaktion saaneelle. Ja olemme sitä mieltä, että on hienoa, kun kyseiselle ainesosalle yritetään löytää vaihtoehtoja. /Olivian kauneustuottaja

Kemikaalikimara kirjoitti...

@Olivia, Kiitos. Jäämme odottamaan oikaisua.

Annakreeta / Kopallinen inspiraatiota kirjoitti...

Miten tuollaista kehdataan kirjoittaa!! Ihan sama mistä kirjoitus on toimitettu Oliviaan, joku sen on säveltänyt ja kysynpä vaan miten kukaan kehtaa!?

Ann kirjoitti...

Julkisen sanan neuvostoon valitus. Suosittelen.

Kemikaalikimara kirjoitti...

@Ann JSN:n ohjeissa sanotaan näin:
"Jos kantelu kohdistuu jutussa olleeseen asiavirheeseen, pitää tiedotusvälineeltä ennen kantelua pyytää virheen korjausta ja liittää korjauspyyntö ja siihen mahdollisesti tullut vastaus kanteluun. "

http://www.jsn.fi/kantelun_ohjeet/

Jos tieotusväline on korjannut virheensä, JNS:n päätös on aikaisemmissa tapauksissa vapauttava.
Olivia on luvannut oikaista asian seuraavassa numerossa, joten nyt jään odottamaan oikaisua.

Rhia kirjoitti...

Aikamoista ihmisten terveydellä kikkailua.
Ihmiset luottavat painettuun sanaan. Mitä sitten kun painettu sana puhuu puppua? Kuka on vastuussa? Ja vaikka joku vastuuseen pistettäisiinkin niin se ei enää tuo menetettyä terveyttä takaisin kenellekään.
Puistattaa!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails