Kemikaalikimara: Parabeeniton kosmetiikka

torstai 19. syyskuuta 2013

Parabeeniton kosmetiikka

Kirjoitukseni luonnonkosmetiikasta sai aikaan varmaan lukijaennätyksen. Epäilin aluksi, että aihe herättää lähinnä ärtymystä. Puututaanhan kirjoituksessa ekologisuuteen pyrkivien toimintaan käytetyistä mainospuheisiin, termeihin ja lupauksiin.
Referoin kirjoituksissani Tanskan ympäristöministeriön sivuja. Sivuilta ei esimerkiksi löydy viitettä siitä, että Tanskassa suositeltaisiin luonnonkosmetiikkaa raskaana oleville. Sen sijaan sieltä löytyy tekstiä parabeenien välttämisestä. Eräs kommentoija huomauttikin aivan oikein, että luonnonkosmetiikka ei sisällä parabeeneja toisin kuin moni normikosmetiikan tuote.

"Parabeenit
Parabeenit ovat kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa käytettäviä säilöntäaineita, jotka estävät tehokkaasti bakteerien ja sienten kasvua. Ne ovat sallittuja käytettäväksi myös elintarvikkeissa. Parabeenit aiheuttavat hyvin harvoin ihon ärsytystä tai allergiaa, joten niitä käytetään yleisesti sampoissa, hammastahnoissa, voiteissa, deodoranteissa ja muussa kosmetiikassa. Parabeenien haitallisuudesta on keskusteltu pitkään, sillä eläinkokeissa niillä on todettu olevan lievä hormonaalinen vaikutus. Maaliskuussa 2011 Tanska kielsi propyyli- ja butyyliparabeenin käytön tuotteissa, jotka on tarkoitettu alle kolmevuotiaille lapsille. EU:n kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitea (SCCS) on suositellut riskiarvionsa perusteella propyyli- ja butyyliparabeenien enimmäispitoisuuden laskemista kosmetiikassa 0,19 %:iin. Euroopan komissio valmistelee asetusta parabeenirajoitusten päivityksestä, joka valmistunee vuonna 2013."
Kemikaalikimara lapsiperheille, s. 103

Tanskalaiset sanovat parabeenien välttämisestä tarkalleen ottaen näin:
"Gode råd om parabener
Efter det nationale forbud trådte i kraft i marts 2011 burde der ikke kunne findes baby- og småbørnsprodukter i butikkerne med de fire parabener. Hvis du vil være særlig forsigtig, så vælg Svanemærket kosmetik til dit barn, det må nemlig slet ikke indeholde nogen af parabenerne.
Som gravid og ammende bør man overveje sin samlede udsættelse for kemikalier, herunder solcreme og andre plejeprodukter. I den forbindelse anbefaler Miljøstyrelsen, at man som gravid og ammende vælger Svanemærket kosmetik og i øvrigt begrænser det generelle forbrug af kosmetiske produkter under sin graviditet. Kan man ikke finde en svanemærket variant, kan man forsøge, at undgå propylparaben, bytulparaben, isopropylparaben og isobutylparaben, hvis man vil være ekstra forsigtig."
Raskaanaolevien ja imettävien kannattaa käyttää kosmetiikkaa mahdollisimman vähän ja valita joutsenmerkittyä kosmetiikkaa, sillä se ei sisällä parabeenejä. Sama pätee myös lapsiin. Jos ei löydy joutsenmerkittyä tuotetta, voi käyttää muita tuotteita, jotka eivät sisällä kyseisiä aineita.

Sekä normi- että luonnonkosmetiikasta löytyy kelvollisia tuotteita ja toisaalta ainesosia, joita ei suositella. Normikosmetiikan säilöntäaineet ja hajusteet ovat tällaisia. Luonnonkosmetiikka ei sisällä parabeenjä, mutta sisältää monesti tuoksuja ja eteerisiä öljyjä, joita ei suositella pienille lapsille tai raskaanaoleville. Se, myydäänkö tuotetta apteekissa tai onko tuote luonnonkosmetiikkaa, ei automaattisesti ratkaise tuotteen sopivuutta lapsille tai odottaville.

Lue myös

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails