Kemikaalikimara: Hiusväriallergioita lähes epidemioiksi asti

perjantai 16. maaliskuuta 2012

Hiusväriallergioita lähes epidemioiksi asti

Pohjois-Karjalasta kajahtaa tiukkaa asiaa hiusten värjäyksestä. Pohjois-Karjalan keskussairaalassa hoidetaan kuukausittain hiusväreistä oireilevia henkilöitä, joilla on sitkeää ihottumaa sekä myös äkillisiä jopa hengenvaarallisia reaktioita. Tämän blogin lukijoille asia ei ole uusi, niin monta kertaa olen aiheesta kirjoittanut, mutta pitää näköjään kirjoittaa lisää.

Tummaa väriä on vaikea saada aikaiseksi. Niinpä käytössä on aineita, jotka on jo vuosikymmeniä sitten todettu superherkistäjiksi. Epäilyjä on allergioiden lisäksi myös muista sairauksista.
"Allergiaa aiheuttavat eniten tummat, hapettavat kestovärit ja niissä esiintyvät fenyleenidiamiinit, joita EU ei ole saanut vielä kiellettyä hiusväreissä. Käyttöluvan piti päättyä jo vuonna 2004. Susitaipaleen mukaan määräaikaa on jatkettu todennnäköisesti lobbauksen takia, sillä korvaavia tuotteita ei ole saatu kehitettyä. Kemikaalit imeytyvät elimistöön ja saattavat aiheuttaa vakaviakin sairauksia.
- On tullut esille epäilyjä eläinkokeissa ja jopa ihmisillä tehdyissä epidemiologisissa tutkimuksissakin, että ne aiheuttavat syöpävaaraa, jopa leukemiaa, ylilääkäri Päivikki Susitaival sanoo."
Hiusväriallergioiden epidemiat johtuvat useasta syystä. Hiusten värjääminen on todella suosittua. Sitä tekevät teinit, nuoret aikuiset, keski-ikäiset ja vanhat. Nuoret haluavat vaihtelua, keski-ikäiset ja vanhat usein peittelevät harmaita hiuksiaan.

Hiusvärikaupassa liikkuvat isot rahat. Koska kelvollisia vaihtoehtoja herkistäville väreille ei ole, tuotteet pidetään markkinoilla vaikka väkisin,  lobbaamalla ja kuluttajan turvallisuutta riskeeraamalla. Olen useammankin kerran kirjoittanut viherpesusta. Kirjoitin samasta aiheesta myös Kuluttajavirastoon. Tein kaksi ilmoitusta  hiusvärejä koskevasta viherpesusta ja kuluttajien harhaanjohtamisesta. Parin kuukauden hiljaisuuden jälkeen soitin perään. Kuluttajavirasto saa ilmoituksia vuodessa lähes 10 000 ja ilmoitukseni on mennyt jonnekin kategoria N:ään, siis omalla skaallani. Ö-mappi on hylätty ja A-kategoria välittömiä toimenpiteitä vaativa. Yhteyshenkilö keskusteli välillä asiaa käsittelevän lakimiehenkin kanssa. Kerroin, että viherpesu on riski sekä kuluttajille että myös kampaajille. Näin asia todetaan artikkelissa .
"Kotivärjäykset ovat yrittäjän mukaan varsinainen ongelma.
- Olen huolestunut kotiväreistä. Ihmiset saattavat sanoa, että heillä oli jo hiuspohja auki, kun laittoivat vielä kerran siihen värin. Purkeissa oleva teksti voi olla huijausta, vaikka niissä kuinka lukee "sävyteshampoo" tai "hoitava", niin useimmiten se on silti kestoväri, kampaajamestari Sikke Kukkonen toteaa. "
Kuluttajaviraston henkilö ymmärsi asian ja kehotti minua lähettämään jatkossakin ilmoituksia.
Kuluttajavirasto - I'll be back!

2 kommenttia :

E kirjoitti...

Minä en kerta kaikkiaan ymmärrä, miksi hiuksia pitää värjätä, kun värit ovat tuollaisia myrkkyjä? Kukahan tästä onnistuisi nostamaan niin ison haloon, että ihmiset kuuntelisivat ja ottaisivat onkeensa? Tuonne YLEn uutiseenkin oli joku käynyt kommentoimassa, että "Pakkohan niitä on värjätä!" Kuka pakottaa? Jos joku pakottaa, niin sellaisten ihmisten vaikutuspiiristä pitää hakeutua pois.

En ymmärrä, en ymmärrä, enkä vieläkään ymmärrä.

Tiia kirjoitti...

Yksi mun parhaimmista päätöksistäni on kyllä ollut lopettaa hiusten värjääminen. Kemikaalikuorma pieneni, rahaa säästyy ja kaiken lisäksi oma värinikään ei ole se legendaarinen maantienharmaa vaan vivahteikas punaiseen taittava vaaleanruskea. Juuri niin luonnollinen kuin oma hiusväri olla ja voi - ei ole värikypärää ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails