Kemikaalikimara: Pärinät, tiltit ja kassan kilinä

lauantai 3. joulukuuta 2011

Pärinät, tiltit ja kassan kilinä

Kysyin yläkouluikäiseltä pojaltani, miten paljon nuorilla kuluu energiajuomia. Jotkut kuulemma juovat jopa kolme tölkkiä päivässä. Ihmettelin, että eikö sellaisesta määrästä jo tärise. "Ei tärise, vaan pärisee. Kaverilta kysytään: Päriseekö?" Tunne lienee suunnilleen sama, kuin joisi litran kahvia ja yrittäisi sen jälkeen keskittyä töihin. Hommat menevät ihan tilttiin. Yhä nuorempia pyritään saamaan tuoteryhmän kuluttajiksi.Markkinoille on tuotu Tilt 7, jota markkinoidaan ala-asteikäisille.
"Valmistaja ei usko, että juoma lisäisi tuotteiden kulutusta tai nuorentaisi juojien ikää, koska lapset ostavat energiajuomia jo nyt.
Kauppiaat kertovat, että jo alle 10-vuotiaat ostavat energiajuomia. Nyt voi ainakin valita lapselle sopivan energiajuoman. Tarkoitus ei ole koukuttaa lapsia kofeiiniin", sanoo Foody Allenin toimitusjohtaja Aki Wahlman"
Pistämätöntä logiikkaa. Tarkoitus ei ole koukuttaa lapsia kofeiiniin ja energiajuomiin?  Miksi sitten moinen kyseenalainen tuote lanseerataan markkinoille?

Sipoolaisia kauppiaita asia ei kiinnosta - toisin kuin espoolaisia

Sipoon kunta lähetti kesällä kymmenille kaupoille vetoomuksen, jossa vaadittiin energiajuomien myynnin kieltämistä alle 15-vuotiaille. Sipoossa nuorisotoimi alkoi huolestua siitä, että jo alakouluikäisillä juomien lipittely on lähes trendi.
 – Epäilemme, etteivät vanhemmat ole aina edes tietoisia tämän trendin laajuudesta. On aivan arkinen juttu nähdä jopa 8-vuotiaita puolen litran pullot käsissään. Sama asia on huomattu nuorisotaloilla, kouluissa ja seurakunnissa, kertovat nuoriso-ohjaaja Maria Järvinen ja erityisnuorisotyöntekijä Johanna Ijäs.
Aloite lässähti pahasti. Kauppoja asia ei kiinnosta, sillä myynti on sallittua. Ongelmana ei suinkaan ole lain puute, vaan asenne. Espoossa Lippajärven ja Järvenperän alueella vanhemmat esittivät viime keväänä koulujen lähellä oleville kaupoille samanlaisen pyynnön. Auroran koulun vanhemmat lähestyivät lähikauppiasta kirjeellä. Järvenperän koulun vanhempainyhdistys piti keskustelutuokion toisen kauppiaan kanssa. Kumpikin kauppa päätti olla myymästä energiajuomia alle 15-vuotiaille. Yläkoulussa näkyy nykyisin energiajuomia huomattavasti vähemmän ja meno on rauhoittunut -  alkaen ihan siitä, että vessassa ramppaaminen tunneilla on vähentynyt. Aiemmin osa oppilaista oli energiajuomien takia jo aamupäivällä levottomia - siis siinä pärinätilassa. Opiskele siinä sitten keskittyneesti. Palautteen sain koulun opettajilta, jotka näkevät tilanteen päivittäin ja jotka ovat todella tyytyväisiä kauppojen tekemästä ratkaisuun. Kysyin myyntikiellon vaikutusta myös kaupan kassalla. Oppilaat ovat hyväksyneet kiellon ilman suurempia mutinoita, eivätkä edes yritä ostaa energiajuomia.

Sipoolaisten kauppiaiden "hälläväliä - asia ei kuulu meille" -asenne on käsittämätön.  Onko energiajuomista saatava tulo niin tärkeä kaupoille, että asiakkaiden toiveista ei kannata välittää?  Kouluikäisten perheet on merkittävä asiakasryhmä. Kyse on nuorista huolehtimisesta ja koulutyöskentelyn edistämisestä.
Vanhempien tulee opastaa energiajuomien suhteen ja kieltää jälkipolven kauppareissut. Osalla toimii, osalla ei. Vanhempienkin tulee herätä asiaa, sillä jälkikasvumme kertoo juovansa energiajuomia väsymykseensä. Lapsi tarvitsee unta, ei energiajuomia. Tietävätkö vanhemmat, että osa lapsista korvaa lounaan energiajuomilla? Koulu tekee parhaansa, mutta ei pysty estämään juomien hankitaa. Ulkovalvojina toimivat opettajat eivät voi, eivätkä itse asiassa saa lähteä koulun alueelta kaupalle, sillä heillä vastuu tapahtumista koulun alueella. Huoltajien ja koulun lisäksi myös kauppa voi tehdä oman osansa nuortemme hyvinvoinnin edistämisessä.


Kyseessä on näin yksinkertainen juttu - ovelle ja kassoille oheinen kyltti  ja kouluilla meno rauhoittuu. Kiitokset K-Market Raviolin Jussi Vaittiselle

Adressi toimitettavaksi keskusliikkeille

Kolme herttoniemelästä äitiä sai tarpeekseen pärinöistä ja kauppojen välinpitämättömyydestä. He perustivat adressin, jolla pyritään vaikuttamaan enegiajuomien myyntiin alaikäisille. Asia koskettaa monia koululaisten perheitä ja kouluja. Täällä voi ottaa kantaa asiaan. Jos kauppa ei asiaa ymmärrä, on parempi, mitä useampi sen heille kertoo. 
Energiajuomista mediassa
   Lue myös

    5 kommenttia :

    Prinsessa Paskavarvas kirjoitti...

    Kävin allekirjoittamassa ja tätä aihetta seuranneena niin tuolla adressin puolella keskustelu oli jotenkin tutun tasoista.

    Itsekkin ammattikoulussa opiskellessani tuli muutaman otteeseen energiajuomia juotua ja väite, että sama olo syntyy kahvilla, tuntuu aika kovalta väitteeltä. Eläissäni en ole niin pahoja keskittymisongelmia saanut kahdesta kupista kahvia, mitä sain kahdesta energiajuomasta. Yötöissäkin aikoinaan energiajuomat itseasiassa pahensivat eivätkä helpottaneet oloa.

    Ihminen saa energiaa riittävästä unesta, liikunnasta ja terveelisestä sekä riittävästä ruokavaliosta. Piste. Ei siihen mitään poppakonsteja tarvita.

    Salattu Minä kirjoitti...

    Asun yliopiston kupeessa ja lähellä on myös ylä- ja ala-asteet. Ei ole yksi tai kaksi kertaa kun lähikaupassa on pikkunatiaisia energiajuomaostoksilla. Parhaat kuulema käyvät ensimmäiset ostamassa ennen kahdeksaa ja koulun alkua. Pitävät rinkiä pihalla energiajuomia juoden. Monesti on kassajonossa keskustelut tyyliä: "Et sitte kerro äitille, kun en sais ostaa." Pistää miettimään, miten vanhemmat voivat seurata sitä juovatko pilttinsä energiajuomia vai eivät.

    Anonyymi kirjoitti...

    Täällä sivuilla tulee käytyä muutama kerta vuodessa katsomassa mistä nyt russutetaan :) Tiedättekös allergiaiset, että minullakin on allergioita, enemmän tai vähemmän. Silti silittelen kissoja, juon maitoa, värjään hiuksiani, käytän kosteusvoidetta ja jopa villaisia alusvaatteita - vaikka vähän kutittaakin :) Ei pidä lopettaa elämistä, ja eiköhän se maalaisjärki sano milloin pitää himmailla. Muistakaa että tämän blogin kirjoittajaa tekee tätä leipänsä etteen, ja sensaatiohan se aina myy parhaiten, niinkuin iltapäivälehdet ja seiska! Mukavaa alkavaa talvea kaikille täältä esplanadilta.

    t: Halonen

    Kemikaalikimara kirjoitti...

    Kiitos kommenteista.
    Haloselle pitää täsmentää, että en tee tätä leipäni eteen. Työni on ihan eri juttu. Kukaan ei maksa minulle mitään tämän blogin kirjoittamisesta. En myöskään saa korvausta Iltalehden blogiin kirjoittamisesta. Ennen Iltalehteen lupautumistani tehtiin selväksi, että Iltalehti vastaa omista jutuistaan, minä omistani.
    Sensaation sijaan tervettä järkeä.

    Tiina Susanna kirjoitti...

    Hah, myydäänkö kakaroille kahvia ja kolajuomia kuitenki.

    Minä juon ES:ää silloin tällöin, koska en pidä kahvista. Eikä minulle tule mitään piristymista kummempia oireita.

    Tietty, hysteerikkojen lumeoireet ovat asia erikseen

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails