Kemikaalikimara: Nuppi kirjavaksi luonnonkosmetiikalla

sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Nuppi kirjavaksi luonnonkosmetiikalla

Sain jo jokin aika sitten postia lukijaltani, joka haluaa jakaa kokemuksensa kosmetiikan aiheuttamista oireista.  Tekstissä mainittua "Totuus kosmetiikasta" - sivustoa ei enää ole olemassa, mutta Natural Wellness-tuotesarjaa on  myynnissä. Annan puheenvuoron lukijalleni:
"Ostin setin Natural Wellness tuotteita "Totuus kosmetiikan sivulta".   En ole aiemmin käyttänyt luonnonkosmetiikka, enkä saanut myöskään allergisia reaktioita mistään muistakaan tuotteista.
Olen lukenut Kemikaalicocktail-blogia aika intensiivisesti vuoden verran. Tullut siihen tulokseen, että on olemassa pahikset ja hyvikset myös kosmetiikassa. Lukemaani sekä totuus kosmetiikan sivustoa lukiessani tulin siihen tulokseen, että siirryn kertaheitolla luonnonkosmetiikan käyttäjäksi. Totuus kosmetiikka sivuilla käydään läpi tuotteiden ainesosat, vakutetaan niiden olevan turvallisisa. Tästä linkistä löydät arvostelut. http://www.totuuskosmetiikasta.com/kosmetiikan-tuotearvostelut/

Tyhmyyttäni luotin arvosteluihin, en ottanut tarpeeksi selvää mahdollisista allergiaa aiheuttavista aineista, en osannut edes varautua mihinkään reaktioon vaikka tiedän, että tuotteet pitäisi aina testata ennen käyttöä esim. käsivarren ihoon.

Settiin kuului seuraavat tuotteet.


Natural Wellness tutustumiskampanjan tuotetepaketti sisältää:
- Syväkosteuttavan Seerumin
- Herkän Ihon Kasvovoiteen
- Vitalisoiva Silmänympärysvoiteen
- Kosteuttavan Huuliseerumin
- Hoitavan Käsivoiteen
Lisäksi tilasin :
Pantenoli- Allatoni puhdistusemulsion sekä kasvoveden.
Ensimmäisena ja toisena käyttöpäivänä huomasin poskieni vähän nipistelevän tuotteiden käytön jälkeen. En huolestunut tästä sillä samanlaista nipistelyä olen tuntenut aiemminkin muiden tuotteiden kohdalla, mutta nipistely on  mennyt aina ohi parin käyttöpäivän jälkeen. Nyt kävi kuitenkin niin, että kahden käyttöpäivän jälkeen eli aamulla herättyäni ihmettelin kasvojeni outoa tuntemusta. Ihan kuin kasvojeni ympärillä olisi ollut ylimääräinen" läskigeeli".
Peili kertoi sitten karun totuuden. Silmäni olivat syvällä kuopassa, koska silmänympärykseni olivat turvonneen, samoin poskipääni olivat turvoksissa, ihoni punahelakkainen. Kutinaa ei tässä vaiheessa vielä ollut vaan kutina iski seuraavan päivänä. Turvotus jatkui samanlaisena vielä toiseanakin päivänä, kolmentena päivänä se alkoi hellittämään ja neljäntenä päivänä oli enää poskipääni turvoksissa. Ihoni kihelmöinti jatkui vielä turvotuksen laskemisen jälkeen päivän.

Näiden tuotteiden valmistaja on kotimainan Valanni. Olen ollut heihin yhteyksissä ja sain tuotehyvitykseksi kasvoseerumin ja - voiteen Idel Choice sarjasta. Arvata voi, etten taida uskaltaa niitä edes käyttää.


Liitän mukaan pari kuvaa. Ekassa olen ihan "normaalitilassa" toinen kuva on otettu turvotuspäivänä nro 2. Se ei ole kovin hyvä ,mutta jos siitä saisi edes vähän osviittaa. Kuvan ottohetkellä olin ollut hereillä pari tuntia ja mm. yrittänyt saada turvotusta pois silmieni ympäriltä kylmillä kurkkuviipaleilla. :D  "





Luonnollinen voi herkistää

Lukija sai varsin selkeitä oireita kertaheitolla tehdystä kosmetiikan vaihdosta. Yliherkkyysoireita voi saada siis myös luonnonkosmetiikasta, vaikka monesti annetaan kuva, että se on käyttäjälle täysin haitatonta ja turvallista. Ihon voi saada kirjavaksi luonnon aineillakin, ei siis tarvita keinotekoisia herkistäjiä.
"”Luonnollisuus” ei ole synonyymi haitattomuuden kanssa. Esimerkiksi luonnon mehiläisvaha (CERA ALBA) ja lampaanvillasta peräisin oleva lanoliini (LANOLIN) voivat olla ärsyttäviä. Kasviuutteet voivat sisältää kymmeniä eri aineita ja luonnontuotteita sisältävät valmisteet saattavat olla allergian kannalta hankalampia kuin puhtaat synteettiset yhdisteet. Voiteissa käytettävä erilaiset mykerökukkaiskasvit saattavat aiheuttaa kosketusallergiaa, jota tutkitaan lapputesteillä.
Testiaineena käytettävä Compositae-mix-niminen seos sisältää seuraavat aineet:
  • pietaryrtin (TANACETUM VULGARE),
  • arnikin (ARNICA MONTANA),
  • reunuspäivänkakkaran (CHRYSANTEMUM PARTHENIUM),
  • siankärsämön (ACHILLEA MILLEFOLIUM) ja
  • kamomillasaunion (CHAMOMILLA RECUTITA) tai
  • jalosauramon (ANTHEMIS NOBILIS) uutteita.
Kukkaketo ihollasi – kirjaimellisesti."
Kemikaalikimara sivu 142
SFS järjesti hiljattain kampanjan meikittömästä päivästä, jolla kiinnitettiin huomiota kosmetiikan ympäristöystävällisyyteen. Kampanjatekstissä mainitaan: "Kansainvälinen ympäristöpäivä jatkuu ympäristöystävällisen kauneuden päivällä: haastamme kaikki kosmetiikan käyttäjät tulemaan meikittöminä töihin maanantaina 6.6.2011. Miksikö? Koska ympäristölle ystävällinen kosmetiikka on ystävällistä myös iholle." Väite tarkoittaa muun muassa sitä, että biohajoavat tuotteet eivät voisi aiheuttaa allergiaa, mikä ei suinkaan pidä paikkansa. Ympäristöystävällisyys ei ole synonyymi turvallisuuden kanssa, eivätkä kaikki luonnontuotteet ole kaikille sopivia. SFS:nkin kaltainen organisaatio on sotkenut termit ja asiat keskenään, mikä on kyllä varsin hämmästyttävää. Ympäristön kannalta parempien vaihtoehtojen valinta on enemmän kuin suotavaa. Sen vain pitäisi tapahtua realiteetit huomioiden.

Lue myös

3 kommenttia :

Antti Lehmuskoski kirjoitti...

Hei,
Olemme iloisia, että meikittömän päivä kampanja on huomattu laajasti. Tosin kampanjan järjestäjä oli Joutsenmerkintä (eli Pohjoismainen ympäristömerkintä), ei tällä kertaa SFS. Joutsenmerkin Suomen sihteeristö toimii nykyään energia- ja materiaalitehokkuuteen erikoistuneen Motivan organisaatiossa.

Joutsenmerkin kriteerit laaditaan aina tuoteryhmäkohtaisesti yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa. Kriteerin tarkoituksena on saada aikaan ympäristöhyötyä, kun valmistajat hakevat tuotteillensa Joutsenmerkin käyttöoikeuden ja kuluttajat valitsevat merkillä varustettuja tuotteita.

Pitää paikkansa, että useissa Joutsenmerkinnän kriteereissä asetetaan vaatimuksia kemikaalien hajoavuudelle. Joutsenmerkintä ei kuitenkaan nosta yhtä asiaa ylitse muiden, vaan kriteerit asetetaan arvioiden tuoteryhmän tuotteiden kokonaisympäristövaikutus. Toimivuus käyttötarkoituksessa ja turvallisuus ovat kaikissa tuoteryhmissä ympäristövaikutuksen lisäksi keskeisiä.

Kosmetiikan kriteereissä raaka-aineiden ympäristöominaisuuksien rajoitetaan terveydelle haitallisten raaka-aineiden käyttöä. Sillä, mistä raaka-aine on peräisin, ei ole merkitystä. Myös ns. luonnonaineet voivat olla ympäristölle ja terveydelle haitallisia. Joutsenmerkki ei väitä, että ympäristöystävällisyys olisi synonyymi turvallisuudelle. Ympäristöä ja terveysvaikutuksia koskevat vaatimukset on asetettu kriteereissä erikseen.

Tiedostamme myös että ympäristöystävällisyys ja turvallisuus eivät ole synonyymejä. Joutsenmerkki asettaa kosmetiikan osalta tiukkoja vaatimuksia molempiin näistä teemoista. Miksi sitten sanomme, että ympäristölle ystävällinen kosmetiikka on ystävällistä myös iholle? Siksi, että tiedämme Joutsenmerkityn kosmetiikan olevan molempia.
Joutsenmerkin kosmetiikan kriteereihin voi perehtyä kotisivuillamme: http://ymparistomerkki.fi/files/2213/090fi2_1_kosmetiikka.pdf
Ja hieman kevyemmän tausta-artikkelin aiheesta löytää osoitteesta: http://www.ymparistomerkki.fi/files/1991/tausta-artikkeli_kosmetiikka_181109.pdf

Kutsumme kaikki kemikaaleista kiinnostuneet keskustelemaan vaikkapa kahvikupin ääreen Joutsenmerkinnästä, sen kriteereistä ja viestinnästämme!

Tervetuloa!

Ystävällisin terveisin,
Yksikön päällikkö Sinikka Karppelin
Markkinointikoordinaattori Antti Lehmuskoski
Joutsenmerkki – Pohjoismainen ympäristömerkki

johanna kirjoitti...

Minun suuri ärsytyksen aiheeni on ollut jo pitkään "luonnonkosmetiikka on turvallista" -slogan, e mm.simerkiksi blogit, joissa hehkutetaan erilaisia vauvan iholle sudittavia luonnonkosmetiikkaöljyjä ja voiteita, ja mainostetaan niitä turvallisina verrattuna esimerkiksi apteekista saataviin. Varsinkin vauvat ovat hyvin herkkiä, ja luonnonkosmetiikka allergiaan ja atopiaan taipuvaisen vauvan iholla voi olla katastrofi, enkä itse uskaltaisi ikinä lähteä testaamaan luonnonkosmetiikkatuotteita pienen lapsen iholle.

Vaikka Joutsenmerkin kampanjan tarkoitus onkin ollut hyvä ja se on ollut laajalti noteerattu, esimerkiksi sanamuodosta "Joutsenmerkityt kosmetiikkatuotteet ovat ympäristön kannalta parhaiden joukossa, ja siten turvallisia myös käyttäjilleen" saa helposti väärän käsityksen. Siksi ko. kampanja tökkäsi itselläni vähän vastaan, mutta kaikkiahan ei toki voi miellyttää. Arvostan kuitenkin suuresti mitä tahansa yritystä tai kampanjaa tietoisuuden lisäämiseksi ja paremman kosmetiikkaturvallisuuden puolesta puhumiseksi!

Anja, osaatko muuten sanoa, mikä ero on synteettisillä bentsyylibentsoaatilla ja bentsyylisalisylaatilla verrattuna luonnosta saataviin? Olen törmännyt toistuvasti väitteeseen, että synteettiset muodot ovat kosmetiikassa hyvin haitallisia, mutta luonnosta saatavat muodot eivät. Olen kemikaaliummikko, mutta kiinnostunut, mistä moinen!

Tiia kirjoitti...

Hei, osuin tänne googlen kautta, etsin tietoa luonnonkosmetiikasta. Totta on että moni luonnonkosmetiikka tuote sisältää allergisoivia ainesosia, mutta myös yhtä moni, ellei useampikin, tuote sisältää vain ainesosia, jotka on hyväksi iholle/hiuksille. Siksi ihmettelenkin tätä täystyrmäystä, jonka sinulle kirjoittanut ihminen teki.
Itse suosin sellaista tuotetta, joka on myös mahdollisimman luontoystävällinen. Tällä hetkellä kokeilussa on URTEKRAM merkki, mm.pullot on kierrätettäviä ja tuotteita ei testata eläimillä.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails