Kemikaalikimara: Nopeasti tappava ruoka - EHEC

maanantai 6. kesäkuuta 2011

Nopeasti tappava ruoka - EHEC

Ravinteikkaan, monipuolisen ja maukkaan ruoan ystävänä sivuan kirjoituksissani monesti päivittäisiä syömisiä. Lukijoita kiinnostaa erityisesti lisäaineet. Viimeisimmässä Kunto & Terveys -lehdessä on kirjoittamani artikkeli aiheesta.
Olen ollut mukana tekemässä kahta keittokirjaa, joiden peruslähtökohtana on käyttää monipuolisesti raaka-aineita ja antaa vinkkejä kotiruoan valmistamiseen. Ravinteikas ruoka kunniaan!
Tästä huolimatta olen välillä ihmetellyt etenkin lisäaineita koskevaa keskustelua, jossa on käytetty muun muassa ilmaisuja: "hermomyrkky", "roska" ja"sonta". Ylen Silminnäkäijä-ohjelmassa lisäaineita verrattiin lannoitteisiin ja räjähteisiin. Antti Heikkilä on pelotellut lisäaineiden aiheuttamilla aivovaurioilla ja nimennyt lisäaineet hitaiksi tappajiksi. En edelleenkään ole vähäravinteisen lisäaineilla höystetyn ruoan kannattaja. Toivon keskusteluun jotain suhteellisuutta.

Suureksi huolenaiheeksi on noussut EHEC-bakteeri. Bakteerin aiheuttamaan ruokamyrkytykseen on sairastunut satoja ja kuollut 22 ihmistä - nopea tappaja siis. Media ja muut populistit ovat kuitenkin käyttäneet hyperlatiivisanastonsa loppuun jo ajat sitten ihan muissa asioissa. Myrkkykurkku ei ole mitään, sillä ruokahan on jo ennestään ollut median mukaan aivovaurion aiheuttavaa ja tappavaa. Kouluruokakin on leimattu syömäkelvottomaksi. Nyt on liikkeellä elintarvikkeita, joissa oikeasti piilee suuri riski. Lisä- ja vierasaineiden ohella olen Kemikaalikimara-kirjassa käsitellyt myös ruokamyrkytyksiä.
"Bakteerit tuottavat toksiineja eli myrkkyjä, jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksen - hirvittävän olotilan, ripulia ja oksententelua ja pahimillaan hermostollisia oireita. Bakteeritoksiinit ovatkin sangen ikäviä luonnontuotteita. Kolibakteereja esiintyy ihmisten ja eläinten suolistossa. Osa niistä on normaalissa elinympäristössään isännälleen hyödyllisiä, mutta osa tautia aiheuttavia. EHEC-bakteerista (Enterohemorraaginen Escheria coli) on viime vuosina tullut yleinen ruokamyrkytysten aiheuttaja. Elintarvikkeesta löytyvä EHEC-bakteeri on joutunut ruokaan ulosteesta - tavalla tai toisella. Taudin voi saada esimerkiksi huonosti kypsytetystä lihasta, pastöroimattomasta maidosta, lantavedellä kastelluista vihanneksista tai tartuntana toiselta ihmiseltä."
Kemikaalikimara, 2008, sivu 81.
Teksti jatkuu muilla vatsaa kouristavilla mikrobeilla. Seuraavalla sivulla siteeraan Hesarista poimimaani artikkelia, jossa kerrotaan, miten saksalaiset pelkäävät kaikkien aikojen vatsatautiaaltoa. Artikkelin ilmestymisvuonna 2007 huolena oli norovirus. Sangen mielenkiintoinen kohta artikkelissa on tämä:
" Runsas vuosi sitten (eli vuonna 2006) Saksassa tehtiin kyselytutkimus, jonka mukaan peräti 13 prosenttia sakslaisista ei pese käsiään wc-käynnin jälkeen. Samaisen tutkimuksen mukaan 26 prosenttia ei pese käsiään ennen elintarvikkeiden käsittelyä. "
Aika uskomatonta, vai mitä? Luulisi, että ruokamyrkytykset ja veriripulit laittaisi pesemään käsiä?
Toivon todella, että EHEC bakteerin lähde saadaan selvitettyä pian. Viimeisin epäilys on saksalaiset luomuidut.

Lue täältä lisää asiaa EHEC:stä ja miten elintarvikkeiden kanssa pitää toimia. Hygienian kanssa kannattaa olla tarkkana erityisesti kesä- ja grilliaikaan.
Lue myös

2 kommenttia :

Ari Makela kirjoitti...

22 kuollutta, satoja sairastuneita. Myönnän seuranneeni keskustelua enimmäkseen otsikkotasolla, mutta 22 kuollutta, joista lähes kaikki Saksassa.

Veikkaan, että Saksassa kuolee pelkästään liikenneonnettomuuksissa päivittäin enemmän ihmisiä.

Käytännössä ihmiset eivät taida näin harvinaisessa ongelmassa oppia kuin kantapään kautta.

Paula kirjoitti...

Olen samaa mieltä lisäaineiden kauhistelun kanssa, että suhteellisuudentaju on mennyt. Ylipäätään ravinnosta ei osata puhua kovinkaan neutraalisti.
On jotenkin tekopyhää, että ensin syödään vähähiilihydraattista luomurypsipossua ja sitten juodaan palanpainikkeeksi pullo punaviiniä, kun punaviinihän on niin terveellistä.
Alkoholista puhuttaessa helposti leimautuu nipottajaksi, mutta kansanterveyden ja -talouden nimissä toivoisin, että lisäainekammon sijaan kansan valtaisi alkoholi-kammo.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails