Kemikaalikimara: Somepohdintaa ja superkirja-arvonta

keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Somepohdintaa ja superkirja-arvonta

Jokaisella on jotain ajatuksia, toiveita tai haaveita. Mietiskelyä siitä, miten asioiden pitäisi olla, mitä pitäisi tehdä - joko itse tai mitä toivoo muiden tekevän.  Ensimmäisen totetuttaminen pitäisi olla helppo juttu, mutta eipä se niin aina ole. Omat haaveeni ovat varsin konkreettisia ja olen niitä onnekseni saanut toteutettua. Yksi niistä oli huussi, kuvat täällä. Ajatuksissani on pyörinyt myös lasikuisti. Sellaista ei näillä näkymin ole lähitulevaisuudessa tiedossa, mutta sen sijaan mielessäni pyörii ajatus jämäikkunoista tehdystä huvimajasta. Inspistä olen saanut muun muassa kirjasta Unelmien huvimajat. (kumppanuuslinkki Bookyyn)

Sosiaalisessa mediassa voi toteuttaa itseään parhaalla katsomallaan tavalla. Tämä ja Iltalehden blogi ovat varsin mielenkiintoisia ja opettavaisia rupeamia. Pompsahdukset lukijamäärässä innostavat jatkamaan -  asiaa riittää. Twiittaus sujuu tässä sivulla, katse sivun vasempaan reunaan, kiitos. Twiittaan asioista ja artikkeleista, jotka mielestäni ovat mielenkiintoisia, mutta joista en sen isommin kirjoita blogissa.
Varsin utopistinen lienee haaveni hauskasta, rennosta ja asiallisesta sosiaalisesta mediasta. Olen lukuisat kerrat hihitellyt tietsikkani ääressä, mutta vastapainona nähnyt monen hyvän keskustelun on vääntyneen väittelyksi, jossa argumentit siirtyvät asista henkilöön. Asioista saa mielestäni vääntää vaikka kuinka rajusti, mutta henkilöistä ei. Jälkimmäinen vaan tuntuu olevan varsin yleistä. Siispä someiluun hauskuutta ja  tyyliä - särmää unohtamatta .  


Kirjoitin hiljattain kolmesta kirjauutuudesta. Nyt nämä kirjat ovat nyt tässä blogissa arvonnassa, mistä suuri kiitos kustantamoille. Kirjoilla on yhteistä se, että ne kaikki tähtäävät ympäristön ja/tai yksilön hyvinvointiin - mainioita teemoja. Marjoja ja maskaraa -kirjasta löytyy arvio täältä ja kahdesta muusta kirjoitan vähän myöhemmin.
Tähän superarvontaan voi osallistua vastaamalla kysymykseen:
Miten sosiaalisen median avulla voi mielestäsi edistää tiedonvälitystä ja keskustelua tämän blogin aihepiireistä: arjen kemikaaleista, kuluttamisesta ja ekologisuudesta  - tai vaikkapa median tavoista toimia, joka myös on täällä silloin tällöin esillä?

Jos päässäsi pyörii tyhjää - kuten minulla hyvin usein käy - laita joku muu kommentti. Esimerkiksi toive käsiteltävistä aiheista tai vaikka terveisiä. :)

Vastausohjeet:
1. Kirjoita vastauksesi tämän postauksen kommentteihin.
2. Jos olet anonyymi, keksi itsellesi nimimerkki ja kirjoita se joko viestin loppuun tai kohtaan "Nimi/url". Nimettömiä ei huomioida arvonnassa.
3. Linkkaamalla tämän kyselyn omaan blogiisi saat tupla-arvan. Mainitse asiasta tai laita blogiisi johtava linkki vastauksessasi, niin tulee varmasti huomioitua.
Osallistu arvontaan ja vinkkaa myös kaverille. Vastausaika päättyy torstai-iltana 28.04.2011 puoliltaöin. Onnea arvontaan! Seuraavat linkit ovat kumppanuuslinkkejä Bookyyn:
Vastausaika on päättynyt ja voittajat löytyvät täältä.

    46 kommenttia :

    Salattu Minä kirjoitti...

    Minulla on facebookissa hyvin eritavalla ajattelevia ihmisiä kavereina, sitä kautta huomaa paljon blogikirjoituksia ja uutisia joihin ei muuten kiinnittäisi mitään huomiota. Samoin itse olen levittänyt tietoa esimerkiksi taannoisesta Hehkulampppuhuijaus-dokumentista ja näin sen näki ehkä pari sellaistakin ihmistä jotka muuten eivät olisi sitä tullut katsoneeksi ja toivottavasti pysähtyivät ajattelemaan edes hetkiseksi.

    T: Salattu Minä

    ps. Esiinnyit eduksesi maikkarilla. Jostain syystä tulen seuranneeksi Studio55-ohjelmaa jos minulla on aikaa vaikken ehkä suoranaisesti kohderyhmään kuulukkaan. :)

    Eveliina kirjoitti...

    Niin se vaan on, että provosoiva kommentti linkin perään ja some-keskustelemiselta ei voi välttyä.
    Musta silti hienointa someissa on näkökulmien monipuolisuus ja -muotoisuus. Voi olla, että mulla oli jo mielipide, mutta voi olla ettei ollutkaan...

    PS. Mulla on jo soturikirja, joten sen arvontaan en osallistu... tai mikä ettei, ainahan sen voi pistää edelleen jakoon. Pistän myös (tietysti) linkittäen blogissa!

    Marika kirjoitti...

    Asiantuntijoiden tulisi jalkautua enemmän tavisten pariin. Suuret kuluttajamassat, jotka kauppojen hyllyjen sisältöä liikuttavat eivät koskaan saa näistä asioista tietoa, jos sitä julkaistaan vain pienilevikkisissä alan lehdissä. Sinä olet tietääkseni ainut aiheesta blogaaja, jolta löytyy kemian alan koulutus ja siten kykyä kriittiseen kirjoittamiseen.

    Ensimmäisen kommentoijan kanssa olen samaa mieltä. Petrattavaa olisi itselläkin, nykyiseltään kun en tee facebookissa juuri mitään.

    Anonyymi kirjoitti...

    bloggaan itsekin, tosin ihan harrastetasolla. olen kiinnostunut säästämisestä, kierrätyksestä, ekoilusta ja olen löytänyt sisältäni pienen hipin, joka haluaa taistella uusiutuvien luonnonvarojen puolesta sekä parantaa maailmaa.
    blogini kautta olen jakanut useita linkkejä mm. täältä kemikaalikimarasta, kemikaalicocktailista sekä hannamari rahkosen halo:sta pienimuotoiselle lukijakaartilleni.
    blogia ahkerammin jaan kuitenkin linkkejä facebookissa. lisäämällä kommenttilaatikkoon sarkastisia huomautuksia, keskustelu herää henkiin kuin itsestään. provosointi on siis hyväksi ja helpoksi huomattu keino, kunhan sen osaa tehdä oikein. - mitään tappelua en onneksi vielä ole saanut aikaiseksi.
    tähän mennessä paras keskustelu facebookissa saatiin aikaiseksi koskien orjatyövoimalla tuotettua suklaata ja ihmisoikeuksien laiminlyöntiä kaakao- ja banaaniplantaaseilla.

    Kuje kirjoitti...

    Minua häiritsee ehkä eniten some-viestinnässä se että tietoja ei (aina) tarkisteta ja se mitä uskoo henkilöityy siihen KETÄ uskoo eikä asiapohjaisesti. Some on kuitenkin loistava paikka jakaa kiinnostavia juttuja ja ajatuksia tuputtamatta niitä kellekään. Vastaanottaja voi blokata päivitykset tai klikata unfollowta jos alkaa liikaa ärsyttämään jonkun vouhotus :)

    Vihreä lintu kirjoitti...

    Hieman lyö tyhjää. Facebook ja blogit ovat tällä hetkellä ainoita sosiaalisia medioita (kesti muuten pitkään tajuta tuo some-lyhenne, toisaalta vauva 6kk ehkä vähän selittää tätä...) joita ehdin seurata. Fb:hen oma sivu blogille, ellei ole jo, ja sitten infopäivityksiä, joita voi jokainen sitten halutessaan jakaa eteenpäin. Yllättävän vähän ihmiset musta linkittelee asioita facebookiin, enemmänkin voisi.

    Iiris kirjoitti...

    Omasta mielestäni sosiaalinen media on mahdollisuus levittää noista aihepiireistä kattavaa/arkeen sopivaa tietoa - aihepiirit ovat ajankohtaisia ja tärkeitä. Tosin välillä mediassa tarttutaan epäolennaisiin yksityiskohtiin tai tehdään yksipuolisia nostoja (esim. "Tämä ruoka on pahaksi". Välillä keskustelupalstoilla/blogien kommenteissa asioita vellotaan hysteriaan asti, ja toisten pilkkuja on kiva viilata varsinkin anonyymisti.
    Linkki omaan blogiini.

    Taika kirjoitti...

    Facebook on tosiaan mielestäni hyvä väline tutustuttaa vähän kaukaisempiakin ihmisiä itselle mielenkiintoisiin juttuihin.

    Eri asia sitten kuka niitä lukee mutta ainakin itse kiitettävästi linkkailen blogeja ja artikkeleita kaverilistalaisilleni ja joskus siitä on tullut jopa positiivista palautetta!

    Itse sivustasi toteaisin sen verran että kannattaisi ehkä muuttaa blogin värimaailmaa hiukan. Tai kenties vihreää otsikkopalkkia voisi leventää tai tehdä siihen muita muutoksia niin silloin tautan aika ankara harmaus ei niin hyppäisi silmille kuten nyt.

    Blogisi on linkitetty oman blogini blogiluetteloon.

    Amelia kirjoitti...

    Iiiris sanoi mielestäni hyvin, että linkitetyt/jaetut jutut linkittyy niitä jakaneisiin henkilöihin, ja sitä kautta värittyy riippuen sitten henkilön suhtautumisesta linkittäneeseen henkilöön. (Aika hassulta tosin alkoi kuulostaa tämä ajatus, kun sen tähän kirjoitin.)

    Samoin Helmililjan tavoin itsellä ahkerimmin käytössä blogosfääri ja Facebook, ja monia seuraamiani blogeja olen "linkittänyt" Facebookin puolelle tykkäämällä niistä. Mielestäni todella tehokas tapa saada asiansa näkyville on Facebook-sivun päivittämisen kanssa. Esim. juuri aiemmin sanottu, blogille oma sivu, ja sitä sitten ahkeraan päivittelemään. :)

    ps. Tykkään blogisi asiallisesta, mutta asioihin syvällisesti paneutuvasta tyylistä paljon!

    Ulla kirjoitti...

    Olen jo jonkun aikaa seurannut blogiasi ja sulla on kyllä aina asiaa ja muutenkin kirjoittamisen taito hallussa! :)

    Blogisi on seurantalistassani linkitettynä eli kaksi arpaa.

    Kisu kirjoitti...

    Olen kiinnostunut laadukkaasta ja terveellisestä ruuasta, mutta helppoja 1-2 henkilön ohjeita en ole löytänyt. Eli niistä saa vinkata, erityisesti kasvisruokaohjeista.

    Minna Naukkarinen kirjoitti...

    Sosiaalinen media on hyvä tapa löytää ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista kuin minä. Seuraan FB:tä ja blogeja tiiviisti. Sieltä sitten valitsen minua kiinnostavat ja jaan niitä eteenpäin omalla FB:sivullani ja blogissani. Tosin blogistani on vielä vaikea sanoa, mitä siitä tulee, koska kirjoittelen, mitä huvittaa :)

    Olen töissä kemikaalien parissa, joten töissä tulee aina välillä ajatuksia, joista voi naputella omaankin blogiin.

    Kemikaalikimara-blogisi on seurannassa blogini-sivupalkissa. Lisäki teen blogistasi postauksen, kunhan pääsen huilaamaan pääsiäisen aikaan. Minullekin kaksi arpaa?

    Soturi-kirjaa olen himottanut. kahvakuula pyörii nurkissa :)

    l kirjoitti...

    leikkaa tyhjää, joten kiitän vaan kivasta ja informoivasta blogista!
    laura

    Coco kirjoitti...

    Tyhjää lyö täälläkin, varmaankin tuo iltaunisuus alkaa painaa päälle. Mutta ihana arvonta johon mielelläni osallistuisin. Kiitos blogistasi, kirjoitat tärkeistä asioista ja täältä tuntuu saavan tietoa aina asiaan kuin asiaan. Mukavaa kevään jatkoa!

    Paula kirjoitti...

    Itse olen mm fb:n kautta päätynyt lukemana montakin blogikirjoitusta, joihin en muuten olisi eksynyt. Tätä aspektia pidän hyvin tärkeänä, tiedon levittämisen tulisi olla mahdollisimman helppoa.
    Sosiaalinen media tuo kuitenkin paljon erilaisia kirjoittajia esille ja lukijan tulisikin harrastaa aktiivista mediakriittisyyttä. Kenen tahansa on helppo perustaa blogi ja perustellaa mielipiteitään joko vahvemmin tai vähän heikommin.
    Kemikaalikimarasta pidän erittäin paljon juuri asiantuntevan kirjoitusotteen sekä luotettavan ja kriittisen kirjoittajan takia. Luen myös Uutta Mustaa ja Kemikaalicocktailia, joskin pidän sivuston kirjoituksia turhankin hysteerisinä ja kirjoittajat voisivat harrastaa lähdekritiikkiä hieman ahkerammin.

    Kata kirjoitti...

    Olen seurannut blogiasi jo pitkään ja pidän kirjoitustyylistäsi. Sosiaalinen media on mielestäni hyvä kanava tiedon levittämiseen, ongelmana on joskus vain se että esim blogin/twitterin seuraajat ovat yleensä jo kiinnostuneita näistä asioista. Muiden tavoittaminen onnistuu kylläkin monesti edelleenlinkityksen kautta. Aurinkoista pääsiäisen aikaa ja kiitos arvonnan järjestämisestä! :)

    Anonyymi kirjoitti...

    Tyhjää lyö mutta kiitokset mielenkiintoisesta blogista:)
    terv.Elina

    sasa kirjoitti...

    Seurailen monia ekoiluun jne. liittyviä blogeja. Olen saanut niistä monia hyviä ideoita ja ottanut käyttöön monia uusia juttuja omaan arkeen. Some on hyvä tiedonvälityskanava, mutta kriittinen toki täytyy myös olla.

    M kirjoitti...

    Minua häiritsee mediassa juurikin mututieto ja älyttömän suuret mittasuhteet saava kouhkaaminen. Itse pidän sinun blogista, koska tiedän sinun perehtyneen asioihin. Tieteilijänä itsekin haluaisin löytää perusteltua ja syväpohdiskeltua tietoa kemikaaleista ja ekologisuudesta. Pidän siitä, että löytyy toisinajattelijoita ja syntyy keskustelua. Lisäksi mieltäni ilahduttaa suuresti jos blogi toimii keskutelun aloittajana ja näin levittää tietoa myös laajemmalle (tyyliin yhden blogin aihe voi poikia moneen muuhunkin blogiin uusia tekstejä ja näin saavuttaa enemmän ihmisiä).

    Tiia kirjoitti...

    No sitä tyhjäähän täällä nyt pyörii, mutta osallistuisin silti arvontaan. Kiitos näiden asioiden käsittelystä - ja siitä, että turha hysteria puuttuu tästä blogista.

    Marko Suomi kirjoitti...

    SoMessakin määrää laatu ja tyyli. Spämmäys ja yksipuolinen propaganda ja perusteeton itsekehu tulevat vielä nopeammin näkyväksi kuin perinteisten nettisivujen kautta. Aika äkkiä tulee piilotettua käyttäjät, jotka postittavat samoja mainosvideoita tai linkkejä yhä uudelleen.

    Ja toisaalta sellaisten ihmisten ja aiheiden seuraaminen, jotka kiinnostavat ja jotka tuottavat laadukasta ajateltavaa, on helppoa. Ja samalla voi laajasta verkostosta löytää vahingossa itseä kiinnostavaa materiaalia.

    uskon että blogi on hyvä pitää ns. tukikohtana, ja tehdä sille vaikka oma FB -sivu, johon tuo myös tekstit automaattisesti. Silloin ihmiset voivat seurata blogia ja siihen liittyvää keskustelua vapaasti niin valitessaan, eikä kaikkia kavereita tarvitse rasittaa sillä, että linkittää koko ajan omaa blogia omaan profiiliin. Toki sitäkin voi tehdä lisäksi, ja varmasti on sitten makuasia mikä on sopivaa kellekin.

    Ana kirjoitti...

    Toki kirjat kiinnostaa! Pyytämäsi kommentti: mie muistuttaisin siitä, kun kerran vinkkasin sulle, kun Sanni oli (Karkkipäivä) blogissaan kokeillut kosteusvoiteita omenalohkojen päälle, ja joku lohko ruskettui tavalliseen tapaan, joku säilyi vaaleana. Silloin kiinnostuit pohtimaan tätä voidejuttua, mutta sittemmin saatoit unohtaa. Huvittaisiko sua palata siihen?

    Kemikaalikimara kirjoitti...

    Kiitos tähänastisista vastauksista. Mainiota pohdiskelua. Teen näistä sitten taas yhteenvedon.

    Zepalle tiedoksi, että voiteet ja omenenlohkot-juttu on työn alla. En vaan ole ehtinyt sitä viimeistelemään. Siinä onkin mielenkiintoisia näkökulmia. :)

    Samma kirjoitti...

    Mä olen kovin onneton somen parissa. On mulla blogi, mutta en twiittaa tai roiku naamakirjassa. Mainitsemasi aiheet kiinnostaa, mutta jotenkin niitä tulee aina varta vasten etsittyä, harvemmin törmään ihan sattumalta. Yksi näistä etsimisistä on toki se, että readeri on täynnä aiheita käsittelevien blogien feedejä.

    Fanny kirjoitti...

    Seuraan lukuisia eri aihealueita käsitteleviä blogeja. Blogipostauksista huomaa heti, mikäli kirjoittaja suhtautuu oikeasti mielenkiinnolla käsittelemäänsä asiaan. Osallistun toisinaan blogeissa käytäviin keskusteluihin - ja olen usein yllättynyt keskustelujen hyvästä laadusta!

    Blogit ovat mielestäni todella hyvä keino herättää keskustelua ja jakaa mietteitä :) Tärkeää on mielestäni myös se, että bloginpitäjät ylläpitäisivät jonkinlaista listaa saman aihepiirin linkkivinkeistä.

    Anna / Kuvan mukainen kirjoitti...

    Aihe on tällähetkellä niin pinnalla, että aihe sinällään jo kiinnostaa ihmisiä. Mielestäni blogi Uusi musta sai itselleen hurjasti lisää tunnettuutta ja lukijoita hyville jutuilleen järjestämällä logokisan ja nyt heillä on sitten uusi tosi moderni visuaalien ilme, joka ainakin henk koht lisää mulla visuaalisen alan ihmisenä kiinnostusta blogia kohtaan. Blogin pitää näyttää kutsuvalta, niin että ihmiset viihtyy.

    Keväisin terkuin,

    Piu kirjoitti...

    Mun some-aktiivisuuteni rajoittuu bloggaamiseen. Kemikaalikimaraa olen seurannut jo kauan suurella mielenkiinnolla. Ekologis-museaalisesta elämäntavastani ja alkavan puutarhasesongin vuoksi olisi kiinnostavaa kuulla arvioita kotipuutarhan torjunta-aineista, joita on myynnissä toinen toistaan turvallisempia?

    Aini kirjoitti...

    Kun blogi alkaa saamaan suosiota, helposti keskustelun laatu kärsii. Itse olen alkanut välttää monia sivustoja vain koska kommenteissa haukutaan pataluhaksi eri mieltä olevat. Eli sensuuri-valitusten uhallakin olisin hyvin tarkkana ettei joukkoon pääse spämmi tai vihakirjoittelua. Tosin, kun kommentteja alkaa tulemaan paljon, se myös lisää työtä...
    Verrattuna kemikaalicocktail-blogiin käsittelet huomattavasti kriittisemmin kiinnostavaa aihetta. Kemikaalicocktailissa vaikuttaa usein, että kirjoittaja on jo päättänyt kantansa etukäteen, eikä osaa olla aidosti kriittinen "viherpesun" suhteen.
    Mutta toisaalta, itse oletkin alan ammattilainen ja se mielestäni näkyy.

    Mielenkiintoinen uutinen oli muuten tiede-lehdessä, jossa kerrottiin, että luomu-merkkillä varustettu tuote maistuu paremmalta, kuin ihan sama tuote ilman luomu-merkkiä...
    Aina väitetään, että luomu maistuu paremmalle, mutta onko jossain tehty todellista tutkimusta, vai johtuuko luomun parempi maku esim. yllä olevasta harhasta tai esim. lajike-eroista?
    Itse uskon, että maussa olevat erot johtuvat lähinnä lajikkeesta.

    Tuikku kirjoitti...

    Verkossa on niin paljon valinnanvaraa, että koetan keskittyä vaan kiinnostavimpiin aiheisiin kuten vaikkapa tähän blogiin. Luen vain neljää blogia aktiivisesti ja parhaimmillaan keskustelu niissä on kiivasta, muttei hyökkäävää.

    Anonyymi kirjoitti...

    Tyhjää lyö!

    Pidän blogistasi, koska käsittelet asioita asiallisesti, monipuolisesti ja kivaan sävyyn. Varsinkin tämän aihepiirin asioista on mukava saada tietoa ilman liioittelua ja hysterian lietsomista.

    sini.nen

    Halo Efekti kirjoitti...

    Bloggaan, laittelen linkkejä ja päivityksiä Facebookkiin, kommentoi Kulutusjuhlaa ja kaikkein eniten twiittaan. Koska kontakteina on ihmisiä laidasta laitaan olen ehkä pitkäaikaisten seuraajien keskuudessa joutunut kastiin "Vara-Jeesus" kun aihepiirit on enimmäkseen "tiedostavia" mutta pyrin olemaan syyllistämättä ketään ja yritän viljellä tosikkomaista huumoria sanoman edistämiseksi. En ole elintavoilta mikään fundamentalisti, vaan tavis, joten vertaisten on helppo samaistua "älynväläyksiin" :)

    sonja saukkonen kirjoitti...

    Kiitos blogista! Tosi paljon kiinnostaa ja jatkoa odottelen!

    maruska kirjoitti...

    Hyvää pääsiäistä! =)

    Athena kirjoitti...

    mukana arvonassa ;)

    Unknown kirjoitti...

    Facebook ajaa usein samanmieliset keskustelemaan keskenään, toisaalta on tärkeätä saada sellaiset facebook henkilöt jotka ovat laajalle linkittyneitä tuomaan ajatuksia ryhmästä toiseen. On hyvä miettiä statusrivin sisältöä hiukan kun linkkaa jotta lisää ihmisten reagointeja ja jutun leviämistä.

    Anonyymi kirjoitti...

    Seuraan blogiasi säännöllisesti ja tykkään asiallisesta ja perustellusta tyylistäsi kirjoittaa. Aiemmat kirjoituksesi ruoasta ja lisäaineista ovat olleet varsin mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä, joten perheenäitinä aiheen tarkastelu kiinnostaisi myös jatkossa!

    Terveisin Kaneli

    Pami kirjoitti...

    Nyt keksin!! Vähän piti miettiä, että mitäkäs tähän arvontaan laittaisi, mutta kerropas mikä on ns. kuiva-aineen kilohinta. Valitetaan kovasti esim. lihan määrässä vedestä, mutta pitääkö meidän tuottajien pitää eläimet vedettä, ettei vaan lihassa ole nestettä!? Kukaan ei natise kurkun tai tomaatin vesipitoisuudesta. Eikös kaikki elävä sisällä vettä?!! Jotenkin tämä pitäisi saada esille.

    Meillä syödään oman tilan sonnien tuottamaa lihaa ja aina tulee lihasnestettä (ei siis verta). Jotkut jopa pitää sitä paremman lihan merkkinä.

    Aikoinaan esim. kuviteltiin, ettei vasikat tarvitse vettä, nykyisin kaikille eläville pitää antaa juuri niin paljon vettä kuin ne tarvitsevat. Janossa ei saa pitää!!!

    kissu kirjoitti...

    Kirjoitin seuraavasti omaan blogiini (http://umberserendipity.blogspot.com/2011/04/arvontavinkki.html):

    Mun vastaus onkin melkein jo kirjoitettu "Eikö ketään edes hävetä" blogin kirjoituksessa http://masinoija.wordpress.com/2011/04/22/kommentoi-blogiin-ala-facebookiin/. Eli näkemykseni mukaan sosiaalisessa mediassa voi yrittää mitä vaan, mutta ei se hirveästi yleistä tiedonvälitystä edistä, jos tarkoituksena on saada tietoisuutta laajemalle suomen kansan pariin. Laajempi tiedonvälitys vaatii edelleeen perinteisiä medioita. Sosiaalisella medialla edistää vain hyvin pienen, valmiiksi valveutuneen piirin tietoisuutta. Vähitellen tietysti uudetkin ihmiset löytävät nämä aihepiirit, minä esimerkiksi myös löysin viime vuoden aikan Kemikaalikimaran ja Nooran Kemikaalicoctail blogin. Keskustelua erilaisten kuppikuntien kesken syntyy siellä sun täällä, olen samaa mieltä "Eikö ketään edes hävitä" blogin kirjoittaja "masinoija":n kanssa siitä, että keskustelu kannattaa pitää alkulähteellä. Eli jos aihe on alunperin julkaistu blogikirjoituksena, kaikki kommentit ja keskustelu olisi hyvä olla siellä eikä linkatuissa facebook/twitter statuksissa. Bloginpitäjä voi mielestäni esittää toiveen kommentoimisesta levittäessään kirjoituksensa linkkiä.

    Riksu kirjoitti...

    Hei,minulle jo pelkästään tämän blogin olemassaolo riittää asioiden esilletuomiseksi ja eteenpäinviemiseksi. Kavereille olen myös vinkannut asialinjan blogista ja kyllä -ihan vain suullisesti. Minä vain en oikein ehdi elämään netissä, joten facebookit ja twitterit ovat saaneet minun osaltani jäädä, blogia mieluusti pitäisin, jos ehtisin. Hyviä kommentteja kysymykseen on jo edellä.

    Kemikaalit, ekólogisuus ym. aihepiirin asiat ovat mielestäni erittäin tärkeitä asioita ja tehokasvihuoneella työskennellessäni tulee pohdittua monenlaista mm. ruoantuotannosta ja torjunta-aineista. PPDB -Pesticide Properties Database sivulta löytyy englanniksi tietoa yksittäisten torjunta-aineiden ominaisuuksista. Suuri huolenaiheeni on monien kemikaalien vaikutus ihmisten endokriiniseen järjestelmään eikä vain lisääntymisjuttuihin vaan myös mm. kilpirauhasen häiriöihin, josta itsellä on kokemusta reilu 30v. Ostan silti mielummin suomalaisia kuin ulkomaalaisia kasvihuonevihanneksia, jos mahdollista niin luomua.

    Anu_H kirjoitti...

    Oman huomioni esimerkiksi facebookissa kiinnittää se, jos linkkaaja on kirjoittanu linkin yhteyteen jonkinlaisen kommentin (mielellään oma näkemys, kyseenalaistavakin ehkä) jossa pohdiskelee linkin sisällön herättämiä ajatuksia. Pelkät linkkaukset ilman pohdintaa jäävät helpommin klikkaamatta, etenkin jos aihe on sellainen, ettei se muuten pyöri mielessä. Blogauksissa taas voisi auttaa, jos asia on jotenkin sidottu kirjoittajan omiin arkielämän kokemuksiin.

    Unknown kirjoitti...

    Ihmettelen maailmanmenoa sekä blogissani, että naamakirjassa. Kirjaillessa olen huomannut, että voit perustella melkein minkä hyvänsä mielipiteen netistä löytyvin argumentein. Siksi on hyvä, että on tällainenkin blogi kuin kemikaalikimara ;) joka ei ole median vietävissä..

    Itse linkkailen ohjelmia ja mielenkiintoisia blogeja useinkin. Taistelen päivittäin valintojen ristiriitaisessa viidakossa.. Enemmänkin siitä aiheesta voisi blogata, mutta kun se menee helposti saarnaamiseksi ja paatosta yritän välttää. Koetan tehdä kierrättämisestä ja ekoilusta kivaa. Mielestäni hunajalla saa enemmän kuin lätkällä ;D

    MahaTar kirjoitti...

    Tämä täätänän värkki hukkasi TAAS kommenttini!!
    Mutta:
    Miten sosiaalisen median avulla voi mielestäsi edistää tiedonvälitystä ja keskustelua tämän blogin aihepiireistä: arjen kemikaaleista, kuluttamisesta ja ekologisuudesta - tai vaikkapa median tavoista toimia, joka myös on täällä silloin tällöin esillä?

    Linkit vaan jakoon! Kun löytää jotain mielenkiintoista vaikkapa vaspuukista (FB) niin, eikun jakoon vaan. Kertaus on opintojen äiti. Hallinnoivan entiteettini tuttavapiiriin kuuluu enimmäkseen tietyn harrastuspiirin tyyppejä, ja omaani tietysti toisen. Olen linkittänyt mm. tämän Anjan blogin omani sivupalkin tähtijoukossa, joita seuraan vakituisesti. Samoin luulisin Anjan olevan vastaanottavainen toiveiden suhteen, ihan kuten Entisten Nuorten Sävellahjankin! Toivetta vaan rustaamaan, että mistä haluaisit seuraavan kerran Anjan kirjoittavan. Sen jälkeen vaan tieto jakoon twiittwiitterillä, vaspuukissa (FB) tai linkkaamalla blogissa, jos sellainen on olemassa.
    Oma blogini on sen verran outo, että siellä nyt voisi tietty käsitellä vaikka vinyylilevyjä ja porsliinilautasia samassa kirjoituksessa...

    -Massu

    Anonyymi kirjoitti...

    Blogien ja erityisesti siellä käytävien keskustelujen kautta kautta voi saada laajemman näkökulman käsiteltäviin aiheisiin, kuin esimerkiksi lehdistä. Silloin ei ole välikäsiä ja ihmiset voivat ilmaista itseään niin hyvin( tai huonosti) kun vain pystyvät. Toisaalta vielä enemmän pitäisi korostaa medialukutaitoa, koska informaatiotulvasta pitää osata valita asiat joihin uskoo. Joku jo kommenteissa sanoi myös siitä, että pitää myös muistaa että kaikki bloggaajat eivät ole asiantuntijoita.

    Kiitos Anja hyvästä blogista! Lisäaineet kiinnostaa aina, luen niistä mielellään lisää juttuja.

    Terveisin:
    Marika

    Neen kirjoitti...

    Kiitos hyvästä blogista! Valitettavan monissa blogeissa päädytään sekä kirjoittajan ja kommentoiijien osalta usein oman mielipiteen itsepäiseen ylistämiseen ja kyvyttömyyteen keskustella, mutta täällä on onneksi tilaa jokaiselle.

    Katja M kirjoitti...

    Ruukaan laitella facebookkiin aina kaikki hyvät artikkelit ja jutut mitä löydän. Jaan linkkejä aika runsaasti. Monesti sellaiset ystävät, jotka eivät mielestäni ole olleet ollenkaan "saman tyyppisiä" kommentoivatkin yllättäen linkitystä. Se on positiivista ja parhaimmillaan saa hyvää keskustelua aikaan.
    Blogit ovat myös mainioita välineitä. Bloggaan itse ja oi sitä riemun määrää, kun löytää uuden blogin, jonka kirjoittaja on asialleen vannoutunut ja joka kirjottaa sydämmestä. Blogeissa pitää kuitenkin pitää oma järki päässä, koska usein näkee asioita kirjoitettavan ns. tietopohjalta, vaikka asia voikin olla henkilön mutu-tuntumaa ilman minkäänlaista taustatietoa. Sydämmen asiat on sitten tietty eri asioita, koska ne ovat henkilön omia mieltymyksiä, joita ei voi esittää faktana.
    Kemikaalikimara on ihan huippu blogi!

    Anonyymi kirjoitti...

    Facebook on minusta haastava foorumi. Ainakin omat kaverini ovat suurelta osin edes jollain tapaa saman arvomaailman omaavia kuin minäkin ja oletan näin olevan muidenkin käyttäjien kavereiden suhteen. Toki niitä miljoona kaveria omistavaakin on. He, keiden elämä eniten kaipaisi remonttia, eivät hengaile netissä tiedoa etsimässä. Miten ihmeessä mm. blogisi sisältö tuisi heille tutuksi? Tästä tulikin pohdinta eikä vastaus kysymykseen :)

    -Ella

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails