Maanantaisoturit
Kukka Laakso ja Varpu Tavi ovat kirjoittaneet opas kaikille, jotka aloittavat terveellisen elämän ja haluavat jatkaa tästä ikuisuuteen.
"Maanantaisoturit kertoo kurittomuudesta ja kurinalaisuudesta. Ehdottomuudesta, armosta, aitoudesta ja valheesta. Bataatista, piimästä, hampurilaisista, meijerivoista ja magnesiumista. Suurista liikkeistä, kahvakuulista, hiekkasäkeistä, tempauksista, työnnöistä, voimasta ja vakiopaheista. Kateudesta, laiskuudesta, itsepetoksesta ja turhamaisuudesta. Tutustu Maanantaisoturin ruokavalioon, smoothie-ohjeisiin ja old school -treenivälineisiin!
Maanantaisoturi voi olla kuka tahansa 10-100-vuotias, joka tietää että koskaan ei ole liian aikaista eikä liian myöhäistä. Maanantaisoturi aloittaa tänään. Hän valitsee valon, voiman ja terveyden. Huvin ja urheilun vuoksi!"
- Maanantaisoturit, Kukka Laakso ja Varpu Tavi, my-book, 2011
Kosmetiikasta ja ruoasta
Kemikaalicocktailin Noora Shinglerin esikoiskirja ruoasta ja kosmetiikasta on ilmestynyt.
"Marjoja & maskaraa -kirjassaan Shingler kertoo ruokavalion muutoksestaan sekä löytämistään ekologisista tuotteista. Hän valottaa monin tavoin niitä ongelmia, joihin törmäämme päivittäisissä ruoka- ja kosmetiikkavalinnoissamme."
- Marjoja ja maskaraa, Noora Shingler, Atena, 2011
- Lingon och läppstift, Noora Shingler, Schildts Förlag Ab
Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville
Ruokaan liittyy myös huhtikuussa ilmestyvä keittokirja, joka keskittyy kausiruokaan. Mainio lähtökohta kirjalle. Vielä muutama vuosikymmen sitten kausisyöminen oli itsestään selvää. Talvella ei syöty tuoreita tomaatteja tai uusia perunoita. Nykyisin, kun ruokaa lennätetään maailman kolkista, voimme syödä tuoreita mansikoita ympäri vuoden. Kuka syö, kuka ei. Itse säästän ilon tuoreista mansikoista kesään. Helmikuussa kuuluu mielestäni syödä marjoja pakastimesta. Kausiruokaa ei ole vielä ilmestynyt, sitä odotellessa.
"Kirjan perusta on kausiruoassa. Kun syömme sitä, mitä meille juuri nyt on tarjolla - Suomesta tai maailmalta - saamme parasta ruokaa pienimmällä ympäristörasituksella. Ilmastoystävällinen kausiruoka on tuoretta, monipuolista ja terveellistä. Mutta ennen kaikkea se on herkullista ja inspiroi alati uusiin gourmet-oivalluksiin. Kotoisan juuresvuoan alkuruoaksi voi tarjota vaikka eksoottisempaa myskikurpitsakanelikeittoa. Tai nautiskella siiderimarinoitujen muikkujen jälkeen mustaherukkatortulla ja raparperimojitolla."
- Kausiruokaa - ilmastonystävän keittokirja, Talasniemi; Kaskinen; Kuittinen; Sadeoja, Teos, 2011
1 kommentti :
Kausiruokaa kannatan itse. Ja jos muka kannattaa lähiruokaa ja tuoreutta niin kausiruoka on oikeastaan se ainoa mahdollinen.
Mielestäni Suomessa on unohdettu hyvät perusvihannekset eli juurekset lähes tulkoon kokonaan, vaikka talvella olisi kaiken puolin järkevää syödä vaikkapa uunijuureksia.
Toinen puoli mikä unohtuu on, että monet suositut vihannekset vaativat kasvaakseen paljon vettä, ovat altiimpia kasvitaudeille tai niiden säilyvyys on huonompaa, kuin vaikkapa punajuurella ja sitämyöten niiden ekologisuus häviää aika hyvin.
Luomunkaan ei ole kovinkaan ekologista, jos suuri osa luomusta joudutaan heittämään roskiin.
Oma uudenvuodenlupaukseni ja ympäristötekoni on, että lupaan vähentää pois heitettävän biojätteen määrää ja mielummin en heitä yhtään syötävää jätettä pois.
Lähetä kommentti