Kemikaalikimara: Kamara ja kollageeni

tiistai 8. maaliskuuta 2011

Kamara ja kollageeni

Sikke Sumari on paitsi loistava kokki myös sanavalmis nainen. Tämän päivän Helsingin Sanomissa oli Sikeltä mainio mielipidekirjoitus kamarasta. Siteeraanpa pari pätkää.
"Mitä vikaa on lihapulliin jauhetussa broilerin nahassa, kun se grillatussa broilerissa on parasta herkkua? Miksi kamara kelpaa, kun se on hitaasti uunissa haudutetun lihapalan rapeana kruununa illallispöydässä, mutta muuttuu pelottavaksi "lisäaineeksi" makkarassa? Juuri siksihän lihapullat, makkarat ja muut ruokalajit, joissa käytetään jauhettua lihaa, on kehitelty, että kaikki syötäväksi kelpaavat ja terveydelle arvokkaita ainesosia sisältävät ruhonosat saadaan mahdollisimman tarkkaan hyödynnettyä."
"Suomalaiset teurastamot tuottavat tietääkseni vuosittain noin 200000 tonnia erilaisia sivutuotteita. Nautaeläimillä sivutuotteita on 45-50 prosenttia eläinten elopainosta, sian ja broilerin kohdalla prosentti on 35 prosenttia. Tästä huomattava osa olisi käytettävissä erinomaiseksi, ravitsevaksi ihmisravinnoksi."
"Esteenä on vain ruokakulttuuri maassa, jossa mieluummin syödään "äidin (tehtaassa) tekemiä", lisäaineilla kyllästettyjä eineksiä kuin keitetään kieltä, narskutetaan porsaankorvaa, liekitetään munuaisia tai haudutetaan maksaa kermakastikkeessa. Nämä herkut jauhamme mieluummin kotieläinten ruoaksi tai hävitämme jätteinä. Minusta se on osoitus köyhtyvästä ruokakulttuurista ja suuresta välinpitämättömyydestä terveyttämme ja myös teuraseläimiä kohtaan."
Olen itse miettinyt ihan samaa, ruokakulttuurin köyhtymistä ja ekologisuutta. Broilenrinnahkapullakohu syntyi siitä, kun valmistajat puhuvat lihapullista ja laittavat sekaan broilerin nahkaa. Ärtymys on oikeutettua. Nimitysten pitää olla oikein. Lihapulla on lihapulla, mutta ei lihapullataikina ennen muinon ollut paistista tehtyä. Jos kerran syödään lihaa, se on mielestäni hyödynnettävä kokonaan. Nykyään ihannoidaan isoäidin tekemää ruokaa, kunhan se vain tehdään eri aineista kuin mummo teki.

Kollageeni

Kirjoitin taannoin Iltalehden blogiini tätä aihetta sivuten otsikolla  Dekoltee ja sianniska, jossa pohdiskelin sitä, miksi kollageenia yritetään änkeä ihoon väkisin, eikä huomioida sen luonnollista lähdettä ravintoa. Ravitsemuksellisesti broilerin nahkakin on itse asiassa aivan kelpoa syötävää.

Iltasanomat siteerasi Siken mielipidekirjoitusta. Kommenteissa joku toteaa kollageenin muodostuksesta näin:
"Ihminen tuottaa itse tarvitsemansa kollageenin. Sitä ei imeydy ravinnosta eikä se imeydy myöskään ihon läpi voiteen muodossa. Kollageeni on proteiini joka pilkkoutuu ruoansulatuselimistössä jos sitä sinne joutuu. Ainoastaan huolehtimalla C-vitamiinin saannista voi auttaa kollageenin muodostumista."
Ihon kuivapainosta on noin 70 prosenttia kollageenia. Kollageenin muodostumiseen tarvitaan tosiaan C-vitamiinia - ja niitä rakennuspalikoita eli aminohappoja.  Iholle sopivia aminohappoja saa erityisesti ihosta, eli kamarasta. Minusta on varsin loogista, että pilkotusta kollageenista elimistön on helppo muodostaa kollageenia, sillä aminohappokoostumus on juuri oikea. Miksi muuten nivelvaivaisille tarjotaan rustouutetta? Kollageenia voi hankkia myös kapseleina, mutta kalliiksi käy.
Kukahan alkaisi järjestää kursseja, jotka voisi tilanteen mukaan nimetä eri tavalla:
"Maistuvaa ja edullista ruokaa arkeen"
"Unhoon jääneet gourmet herkut"
"Iho kauniiksi syömällä"
Maistuvaan kotiruokaan, gourmet herkkuihin ja ihon hoitoon kuuluvat tietysti olennaisena osana myös raikas vesi, vihannekset, marjat ja hedelmät, mutta ne eivät yksistään riitä.

Lue myös

6 kommenttia :

E kirjoitti...

Olen itsekin hiljaisuudessa ja puolittain salaa ihmetellyt tuota kanannahka-asiaa. Sehän on tosiaan esimerkiksi kanankoivissa se paras pala, jonka harmillisen monet jättävät syömättä.

En vain ole avannut suutani, kun olen kuvitellut, että jotain uutta tietoa on tullut. Hyvä, että joku sentään sanoo jotain järkevääkin. Hyvä Sikke! (Ja Anja!)

Helena kirjoitti...

Minä en söisi kanaa ollenkaan, kun tietää, millaisissa olosuhteissa kanoja kasvatetaan. Luomu on asia erikseen. Sinänsä lihapulliin sekoitetut sisäelimet ym. eivät häiritse, jos niistä on tuoteseloste. Turhat lisäaineet sen sijaan häiritsevät, olivat ne sitten tutkittuja ja "turvallisia" tai eivät, sillä ruokaa pystytään valmistamaan myös vähemmillä lisäaineilla. Onneksi vaihtoehtoja on jo nykyään olemassa. Luulisi Sikenkin kannattavan luonnonmukaista ja lähiruokaa.

Prinsessa Paskavarvas kirjoitti...

Luin itsekkin tuon jutun, tai oikeastaan kummatkin, myös sinun kirjoituksesi kollageenista ja sianniskasta.
Yhdyn myös siihen kuinka outoa on heittää täysin syömäkelpoista ruokaa roskiin varsinkin kun mietitään paljonko me suomalaiset yksistämme heitämme ruokaa vuosittain kaatopaikalle.
Muistan kuinka lapsena aina peloteltiin syömään lautanen tyhjäksi, koska afrikassa on niin paljon nälkää näkeviä. Ja tottahan se on! Maailman ruokavarannot riittäisivät huoeltta ruokkimaan koko pallon väestön jos se vain jakautuisi tasapuolisesti kaikille. Mutta ei, se jakaantuu meille hyvinvointi valtioihin ja mitä me sillä kaikella teemme? Heitämme roskiin tai syötämme elukoille. Ei kuulosta kovin sivistyneen kansakunnan touhulta.

Salattu Minä kirjoitti...

Hieno kirjoitus, tuota jos mitään sopii ihmetellä.

Toinen asia mitä olen nyt tässä pohtinut on se, että mikä ihme siinä on kun lasketaan vaan E-aineita ilman, että otetaan yhtään kantaa siihen MITÄ ne E-aineet on. Ylenkö sivuilla se juttu oli missä kauhisteltiin kuinka ihmisiä huijataan lisäämällä aineet luonnollisemmassa muodossa tuotteeseen. Hui kamala, minusta ainakin on aivan kamalaa jos marinadissani on sitruunahapon sijasta oikeaa sitruunamehua! Kamalaa huijaamista...

Tämä keskustelu lisäaineista ja huijaamisesta on mennyt ihan överiksi jo, järki käteen. Jokainen toivottavasti osaa lukea ja päätöksetkin on jokaisen itse tehtävissä joten miksi itkeä, toimimista tämä tilanne kaipaisi.

Archey kirjoitti...

Kollageenin proteiinit eivät imeydy eivätkä ole hyödynnettävissä, kuitua vastaavaa tavaraa imeytymiseltään, eivät tosin lihotakkaan.

Unknown kirjoitti...

Luepa blogistani mistä rustovalmisteita tehdään. Yllätyksenä sain eilen kokeiltavaksi kollageenivettä, joka sisältää kalakollageeniä. Kalakollageeniä valmistetaan myös tonnikalaa pyytäessä saadusta "roskasaaliista" eli haista. Todella epäeettistä.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails