Kemikaalikimara: Bakteereita vaatteissa?

keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Bakteereita vaatteissa?

Mistä vaatteisiin tulee niin paljon bakteereita, että sitä varten tarvitaan desinfioivia aineita?  Sain kysymyksen lukijoiltani koskien  Vanish Oxi Action Extra Hygiene- tahranpoistoaineen markkinointia, jossa kerrotaan muun muassa näin:
"Missä taudinaiheuttajat ja bakteerit yleisimmin pesivät?

Bakteerit kuuluvat elämään, mutta väärässä paikassa niistä voi tulla ongelma. Bakteereja on ilmassa, vedessä, elintarvikkeissa, pinnoilla ja tekstiileissä. On tieteellisesti todistettu, että hygieniasta huolehtiminen kotona – muun muassa säännöllinen käsienpesu, keittiön pintojen ja kylpyhuoneen puhtaanapito sekä hygieeninen pyykinpesu – on yksi tärkeimmistä asioista, joilla voi ehkäistä tartuntoja.
Tiesitkö että tahroissa voi pesiä myös bakteereja?

Likapyykissä bakteerit pääsevät lisääntymään vapaasti eivätkä alhaiset pesulämpötilat riitä niiden tuhoamiseen. Pesuohjeiden mukaan useimpia tekstiilejä ei enää saa pestä korkeissa lämpötiloissa (60°C tai 90°C). Ja hyvä niin. Se säästää ympäristöä ja energiaa. Mutta mikrobit voivat selviytyä alle 60 °C:n pesulämpötiloista ja jatkaa lisääntymistä ja tautien tartuttamista. Siksi on hyvä ottaa käyttöön uusi Vanish Oxi Action Extra Hygiene. Sen tehokas koostumus irrottaa tahrat ja tappaa bakteereja.Likapyykissä bakteerit pääsevät lisääntymään vapaasti eivätkä alhaiset pesulämpötilat riitä niiden tuhoamiseen."
Lee's Dungarees
 Kuva: Flickr, Shawn Allen, Creative Commons-lisenssi

Hygieniasta kannattaa huolehtia. Flunssien ja vatsatautien ehkäisemisessä käsien peseminen on tärkeää. Täsmäpuhdistusta tarvitsevat myös kahvat, hanat, näppikset ja muut vastaavat. Mutta entä vaatteet? Mikä määrä bakteereita tekstiileihin voi  "varastoitua"? Vastauksen kertoo Edmontonilaisen opiskelijan tekemä testi. Opiskelija piti päällään samoja tiukkoja farkkuhousuja syyskuusta 2009 joulukuuhun 2010 ja eli ihan tavallista jokapäivästä elämää. Tai voiko sitä ihan tavalliseksi sanoa, jos ei 15 kuukauteen pese haisevia farkkujaan? Koeajan jälkeen opiskelija otti housut jalastaan (ei kai hän sentään nukkunut ne päällä?) ja antoi  ne professorinsa biologisiin kokeisiin. Kokeiden jälkeen housut pestiin ja käytettiin taas kahden viikon ajan. Bakteeritestin tulos oli yllättävä. Housuihin kertyneiden bakteerien ja mikrobien määrä ei eronnut, pesi niitä tai ei. Eniten pöpöjä oli kertynyt haaroväliin, mutta muutoin bakteereita ei löytynyt. Professorin mukaan 15 kuukautta putkeen päällä olevat housut eivät ole terveysriski terveelle ihmiselle. Jos kerran pesemättömät housut ei ole terveysriski, niin miksi vaatteita pitäisi käsitellä antibakteerisella aineella? Normaali pesu irrottaa lian. Vaatteet voi myös silittää. Kuuma rautakin antaisi kyytiä bakteereille, jos niitä pyykkikoneessa pyörineessä pyykissä vielä olisi.
Vanish on mielestäni ensisijaisesti tahranpoistoaine. Itselläni ei ole tuotteesta kokemuksia, joten kävin kaupassa kurkkaamassa Vanishin pakkausta: tensidejä ja happea vapauttavaa ainesosaa.  Vanishilla on  joutsenmerkki, joten jos tahranpoistoainetta tarvitsee, se on ihan kelpo valinta. Mutta miksi ihmeessä mainonnassa on lähdetty bakteerikammolinjalle?
Tälle kirjoitukselle löytyy jatkoa:
  Lue myös

  18 kommenttia :

  Pellon pientareella kirjoitti...

  Hyvä kun nostit tämän esiin! Olen käyttänyt Vanishia joskus tahranpoistoon, mutta nyt tekisi mieli boikotoida koko tuotetta. Tuo mainos on suorastaan törkeä! Ja kaiken lisäksi sitä on pirun hyvä esittää esim. OCD:ta (pakko-oireinen häiriö) käsittelevän ohjelman mainostauolla, jolloin yleisössä luultavasti on pakko-oireisia henkilöitä, joilla on usein esim. bakteerikammo, sairaalloinen siivoustarve yms. Varo, vauvasi sairastuu, jos et käytä tuotettamme, uhka on joka puolella!

  Eikös nimenomaan ole todistettu, että liiallinen hygienia ja bakteerittomuus aiheuttaa mm. allergioita ja immuunipuolustuksen heikentymistä ym.

  Hullu maailma.

  Anonyymi kirjoitti...

  Mua on myös ärsyttänyt kyseinen mainos suunnattomasti. Ihan höpönlöpöä. Tahranpoistoon kyllä käytän vastaavaa suikutettavaa tuotetta,joka on kyllä mielestäni sappisaippuaa tehokkaampi. (Mutta tämä onkin jo toinen asia).

  Näppituntumalla sanoisin, että tuttavapiirissämme allergisimmat lapset ovat kaikkein hygieenisimmissä perheissä.

  *marjuska* kirjoitti...

  Tuo mainos on minuakin ärsyttänyt suunnattomasti. Ihan hullua. Onhan sitä ennenkin hengissä pysytty ilman antibakteerisia tuotteita. :-)
  Liika hygieenisyys on pahasta!

  Paula kirjoitti...

  Minusta arkikäytössä ei ole juurikaan tarpeen käyttää desinfiointiainetta. Tavallinen saippualla pesu riittää.

  Sairaalassa siivoojana työskennellessäni tähdennettiin, että desinfiointiaineita tulee käyttää harkiten! Ilmeisesti desinfiointiaineet edistävät antibioteille vastustuskykyisten bakteerien syntyä tms.
  Ihan normaalit pesuaineet sairaalassakin oli käytössä, joten en ymmärrä miksi kotona pitäisi kaiken olla antibakteerista, saati pyykinpesuaineiden.

  Sitä paitsi pöpöjä voi varmaankin tappaa myös pakastamalla ja esimerkiksi farkkuja suositellaan pesun sijasta pakastaa, jos siis ei ole näkyviä tahroja.

  Tiia kirjoitti...

  Mäkin käyn yhden naisen sotaa antibakteerisia tuotteita vastaan.

  Oma äitini on välillä ihan hiilenä, kun en suostu desinfioimaan käsiä työpäivän - saatika kirpparireissun - jälkeen. Heillä on kotona käsidesipurkki käsisaippuan vieressä vessassa.
  Olen kaiken lisäksi asiakaspalveluhommista ja kaiken laista käteenniistäjää tulee säännöllisesti vastaan, mutta harvemminpa tässä ollaan sairasteltu... :)

  Pitää linkata tämä juttu ja sanoa, ettei sitä Vanishia kannata ostaa. Just tuli tästä meinaan puhetta, suositteli meillekin kun on koira ja remutaan ulkona jne. Sanoin, että aattelin kyllä pärjätä ilman, johan tää ihmiskunta olis kadonnutkin jo, jos desinfioiva pyykinpesuaine olis jotenkin oleellinen.

  Mutta kiitos kun otit asian puheeksi, jostain syystä äidit eivät aina usko tyttäriään edes yhtä usein kuin tyttäret äitejään ;)

  Kemikaalikimara kirjoitti...

  Vanish voi olla aivan kelpo tuote tahranpoistoon ja sillä on joutsenmerkki. Mutta vaatteiden hygieenisyyden lisäämiseen sitä ei tarvita.

  Olen myös ollut huomaavinani, että hygieenisimmissä perheissä on eniten allergioita.

  Käsien desinfiointi on käsienpesun jälkeen tarpeetonta. Käsidesiä tarvitaan vain erikoisolosuhteissa, kuten silloin kun ei ole mahdollisuutta pestä.

  Salattu Minä kirjoitti...

  Minä olen kanssa nauranut tuolle. Eikös jollakin muullakin pesuainemerkillä pyöri nyt vähän vastaava mainos vai onko sekin Vanishin?

  Mutta vakavammin. Minusta on rehellisesti sanoen melko vastuutonta ja epäeettistä mennä maalaamaan piruja seinille nuiden bakteerien kanssa. Etenkin sellaiset ihmiset jotka eivät asioista niin tiedä saattavat ihan oikeasti mennä tuohon retkuun. Harvapa sitä tietää tai tiedostaa kuinka älyttömästi joka paikassa niitä mikrobeja on ja kuinka suurin osa niistä on melkoisen harmittomia. Tietenkin hygieniasta pitää pitää huolta ja ruokatarvikkeista ja muista, mutta ihan jo oman mielenrauhan takia ei jaksa kokoaikaa miettiä mitä se pölykin oikeasti on ja mitä kaikkea täällä eri pinnoilla on. Tuollainen bakteerikammo ja hysterisointi on lähinnä ärsyttävää.

  kte kirjoitti...

  Huh huh, mikä koe :D Tuosta mainoksesta oon kuullut niin monelta eri taholta, mutta en ole sitä itse nähnyt (kun en juuri telkkaria katso), joten sitä en osaa kommentoida, mutta itse vannon sappisaippuan nimeen. Sillä on lähtenyt vanhatkin mustikka- ym. tahrat, mitä aikoinaan Taborttia käyttäessäni en saanut pois. Ja luulisi, että niin tujulla aineella kuin Tabort lähtisi kaikki. Mutta pitää muistaa tuo Vanish, jos sappisaippua ei joskus tehoakaan.

  Muutenkin pyykit lähtee puhtaiksi ihan miedoillakin pesuaineilla, ei tarvita ekstratujua Omoa tai muuta - kerran unohdin ekopallot koneesta kokonaan, mutta pelkällä vesipesulla lopputulos vaikutti ihan samanlaiselta kuin yleensäkin. Kun ostaa kirpparilta vaatteita, niiden pesuaineen haju tekee jo pahaa, samoin joskus, jos jonkun muun pikkulapsi on sylissä :/ Enkä todellakaan ole (ainakaan ollut) edes hajuyliherkkä.

  Tuosta käsienpesusta ja hygieniasta: joskus matkoilla ollessamme meillä on käsidesiä/desinfiointipyyhkeitä, joita on tarkoitus käyttää ennen ruokailua, mutta hyvin usein se unohtuu, vaikka käsiä ei olla pestykään. Ikinä ei olla mahatautia saatu. Samoin ollaan vältytty kaikenlaisilta taudeilta täällä kotimaassa, osin ihan varmasti sen takia, koska meillä kukaan ei ole siivojaihmisiä ;)

  Annukka kirjoitti...

  Käsidesille ja etenkin niille hupsuille desinfioiville käsipyyhkeille on vain olennainen käyttötarkoitus: rock-festivaalien bajamajat.

  Pellon pientareella kirjoitti...

  Moi vielä, katsokaas tätä "uutista"? http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/02/tanskalaisvaite_suomalaisten_pyykeissa_muhii_bakteeripommi_2347359.html

  Miten YLEkin julkistaa tämä kuin väite olisi totta, että 40 asteen pesun jälkeen vaatteet ovat "täynnä bakteereita" ja ovat suorastaan terveydelle vaarallisia. Miksi jutussa ei kerrota tai pohdita, että mikä pulju tämä Bedre Hygiejnen oikein on. Varmaan bakteereita on, ja pitääkin/saakin olla. Nyt ostamaan nopeasti antibakteerisia tuotteita! Ärsyttävää!

  Kemikaalikimara kirjoitti...

  Huomasin myös uutisoinnin ja kirjoitan aiheesta. Hiukan on taas vedetty mutkia suoraksi...

  Murunen kirjoitti...

  Kiinnitin kans huomiota tähän mainokseen. Loistava kirjoitus aiheesta!

  Kemikaalikimara kirjoitti...

  Kiitos kommenteista. Juttu jatkuu täällä:

  http://kemikaalikimara.blogspot.com/2011/02/bakteereita-vaatteissa-episodi-2.html

  Anonyymi kirjoitti...

  Urheiluvaatteisiin ja joihinkin muihinkin vaatteisiin ja pyyhkeisiin jää hajuja (bakteerit aiheuttaa niitä hajuja) pesun jälkeen ja normi vaatteille sekä urheiluvatteille pesulämpötila on tavallisesti 30- 40 astetta. Pyyhkeisiin saattaa jäädä hajuja, vaikka pesisikin 60-70 asteessa. Ainiin, jotkut "idiootit" käyttävät ainetta esim. vauvan kangasvaippojen pesuun.

  Bakteerikasvustoa ehtii syntyä a) urheiluvaatteisiin, koska ne on kosteita tai märkiä niin pitkän aikaa ja ihon eritteet (hiki ja lika) imeytyy niihin. Pyyhkeet taas on sen verran paksuja, että niillä kuivuminen kestää kauan. Paitsi tietty kuivurissa.

  Itsellä ongelma on juuri urheiluvaatteet, joissa paidan rinnan ja vatsan alueelle jää pesun jälkeen hajuja sekä polvimittaisten vartalonmyötäiset housut haisevat pesun jälkeen koko lahkeen mitalta. Myös hihallisissa paidoissa kainalohien hajua on mahdoton saada pois 40 asteessa.

  Kemikaalikimara kirjoitti...

  Olet anonyymi oikeassa. Urheiluvaatteeisiin jää helposti hajuja, vaikka niitä pesisikin ahkersti. Kokemusta on.
  Pyyhkeistä tulee tunkkaisia, jos ne eivät välillä pääse kuivumaan kunnolla tai kuivuvat hitaasti. Meillä onkin suosiossa vanhat ja ohuemmat pyyhkeet. Muhkeat froteepyyhkeet paitsi kuivaavat myös kuivuvat huonosti.
  Kyseessä oleva tuote on aivan oiva tahranpoistoaine ja sopii siis erityistarkoituksiin, kuten kainalohien hajun poistamiseen. Mutta kaikkeen pyykkiin ei sitä todellakaan tarvitse käyttää, vaikka mainostaja niin antaakin ymmärtää.

  Pauliina kirjoitti...

  Kommentoinpa näin huvikseni vanhaan keskusteluun Vanishista. Itse olen huomannut, että Vanish on ainoa aine, joka estää hikeni pinttymistä vaatteisiin edes jossakin määrin. Kuulostaa kyllä aika mainoslauseelta, mutta niin se vain on. Niin monia paitoja (yleensä ne on paitoja, ei housuja) on saanut heittää menemään, kun ne alkavat haisemaan parin tunnin päälläpison jälkeen märältä koiralta, puhtainakin.

  Ja kyllä, etikkaan on yritetty käyttää. Niin liotuksessa kuin huuhtelussa, ei auta. Olen tässä päätellyt, että oma hikeni on jotenkin sellaista, että se pinttyy joihinkin kuituihin melkein pysyvästi. Vanish tuntuu toimivan liotuksessa hajuun ja ehkäisevän hajun syntyä pesukoneessa. Siksipä viimeksi ostin vielä sitä antibakteerista Vanishia. Ihan piruuttani.

  Kemikaalikimara kirjoitti...

  Kiitos Pauliina kommentista. Vanhoihin keskusteluihin kannattaa kommentoida, sillä ne nousevat esiin muun muassa Google-hauissa. Lisäksi teen uusiin kirjoituksiin viittauksia aiemmin kirjoitettuihin.

  Hyvä pointti tuo hikivaatteiden pesu. Taidan kokeilla itsekin, sillä kotona on urheilijaväkeä. Josko se hidastaisi hajun pinttymistä. Asiat eivät ole mustavalkoisia. Joihinkin kohteisiin on perusteltua käyttää tujumpia aineita. Peruspyykkiin sellaisia ei tarvita.

  Olli kirjoitti...

  Nyt tullut tämä sanytol markkinoille jota käytetään huuhteluaineen tapaan ja se desinfioi pyykit. Aivan turhaa huuhaata. Pesee pyykit 60asteessa niin bakteerit kuolevat ja pesukone pysyy kunnossa. Tota desinfiointiainetta mainostetaan juuri matalien pesuohjelmien kaveriksi. Vaikka vaatteessa lukisi että korkein pesulämpötila on 30astetta niin aina olen kaiken pessyt 60asteessa ja ongelmia ei ole esiintynyt.

  LinkWithin

  Related Posts with Thumbnails