Kemikaalikimara: Sappisaippualla eroon sapetuksesta

lauantai 6. kesäkuuta 2009

Sappisaippualla eroon sapetuksesta

Sapettaako tahran takia pilalle mennyt vaate? Haluatko vauvan vaatteet siistiksi ruoan jättämistä läiskistä? Jos tekstiilissä on hankala lika, voi sen nitistämiseksi käyttää sappisaippuaa, jota on olemassa sekä palana että nestemäisenä. Palamallinen on tosi riittoisa. Suunnista luontaistuotekauppaan tai hyvinvarustettuun tavarataloon.

Olen pelastanut sappisaippualla muun muassa oman lempipuseroni, johon roiskahti ruoanlaiton yhteydessä ruokaöljyä siinä määrin, että luulin puseroa entiseksi. Tahra oli näkyvässä paikassa ja varsin iso. Hinkkaus sappisaippuaa kostutettuun tahraan, normaali pesu sekä samat konstit toistettuna irrottivat läiskän ja pusero on edelleenkin käytössä.

Sappisaippuan vaikuttava aine on naudan sappi - vahva ruoansulatuksen neste. Toimii rasva-, väri-, muste-, ruoho- ja veritahroihin, mutta ei silti vie väriä itse tekstiilistä. Holy cow, ihme ainetta.

Lisää luettavaa:

Kuva: law keven, Flickr, lisensoitu Creative Commons lisenssillä

4 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Sappisaippua on ihmeainetta, mutta ei tepsi hikitahroihin. Anja, miten hikitahrat saa pois vaalean paidan kainaloista? Paidassa on ohuita sinisiä raitoja, niin en haluaisi kloorivalkaistakaan sitä.

Anja kirjoitti...

Tästä asiasta minulla ei ole käytännön kokemusta, mutta yleensä neuvotaan käyttämään etikkaa, sitruuna- tai oksaalihappoa.

Omon sivuilta löytyi tällainen ohje:
"Vaikeiden hiki- ja deodoranttitahrojen poistoon voit kokeilla oksaalihappoa, jota saa apteekista. Tee oksaalihappoliuos, jossa on 1 tl oksaalihappoa ja 1 dl haaleaa vettä (sekoitussuhde 1:20). Käsittele tahrat liuoksella ja huuhtele sen jälkeen vedellä. Pese tekstiili esikäsittelyn jälkeen valkaisuaineellisella pyykinpesuaineella. Ennen oksaalihapon käyttöä kannattaa kokeilla johonkin huomaamattomaan kohtaan tekstiilissä (esim. saumanvaraan), että materiaali ja värit kestävät käsittelyn. "

Joltain keskustelupalstalta bongasin tämän:
"Vaikeiden hikitahrojen poistoon voi tehdä seoksen sitruunahappopulverista ja nestemäisestä käsin tiskaamiseen tarkoitetusta astianpesuaineesta. Sekoitussuhde on 1 osa sitruunahappoa (apteekista) ja 1 osa tiskiainetta. Levitä tahna tahroille ja anna seoksen vaikuttaa yön yli. Hiero tahrakohtia ja pese sen jälkeen tekstiilin hoito-ohjeiden mukaisesti.

Sitruunahappokäsittely on voimakas, eikä siten sovellu aroille materiaaleille. Myös voimakkaan väriset tekstiilit voivat saada vauroita käsittelystä. Tarkista etukäteen, johonkin huomaamattomaan kohtaan kuten saumanvaraan tai taitteeseen, että materiaali ja värit kestävät käsittelyn sitruunahapolla.

Ilmeisesti tämä on ollut Omon sivuilla ennen oksaalihappo-ohjetta.
Toivottavasti toimii. Kerro sitten, miten puseron kanssa kävi.

Anni kirjoitti...

Niin ja tiskiaineen kanssa kantsii olla varovainen, jos sitä käyttää laimentamattomana suoraan kankaalle, se meinaan saattaa värjätä, jos sattuu olemaan värillistä sorttia.

Anja kirjoitti...

Kiitos tiedosta Anni.
Ehkä juuri tuon takia ohjetta on muutettu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails