Kemikaalikimara: Punkkipannat ja sekopäiset koirat

torstai 24. kesäkuuta 2010

Punkkipannat ja sekopäiset koirat

Ihmettelin vajaa vuosi sitten epäloogisia asioita käsittelevässä kirjoituksessani koirien punkkipantojen varoitustekstejä:
"Koirien punkkikarkotepakkauksessa annetaan ohjeeksi, että aineen iholle hieromisen jälkeen koiraa ei saa päästää uimaan, sillä karkote on vaarallista vesieliöille ja kaloille. Entä koiralle?"
Beagles are noses with a complementary dog attached

Lapin Kansasta 16.6.2010  löytyy kysymykseeni vastaus. Punkkipanta voi pahimmillaan tehdä koirista sekopäitä.
"Punkit, puutiaiset, nuo Jumalan luomat borrelioosia levittävät riiviöt ovat levittäytymässä hyvää vauhtia Lappiin. Suojellakseen koiriaan, bordercollien ja unkarinkuvaszin sekoitusta Pontusta ja sitä puolta pienempää bretonia Tatua, Keminmaalla asuva Kaisa Lehto osti koirapojille apteekista punkkipannat.
Eikä aikaakaan, kun koirat muuttuivat sekopäiksi.
Aiemmin niillä ei ollut ollut mitään ongelmia nukkua pitkiäkin yöunia ulkona käymättä. Nyt ne alkoivat pissailla ja ulostaa sisälle.
Ulkonakin oli kiire.
– Ei siinä ehditty paljon paikkoja merkkailla. Tatukin pissaili kuin tyttökoira, Kaisa Lehto sanoo. Ennen vilkkaasta Tatusta tuli myös apaattinen ja arka.
– Se pelkäsi ihmisiä ja oli täysin säikky, kuin pieksetty piski. Jalatkin siltä levisivät alta.
Kunnioitusta herättävän isokokoinen Pontus selvisi vähemmillä vaurioilla. Se vain halusi ulos. Yhtenään.
Pannat otettiin pois, ja vuorokaudessa koirat olivat taas entisellään."
Panta sisältää pyretroideihin kuuluvaa torjunta-ainetta. Haittavaikutukset ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Eivätkä ne punkitkaan mitenkään mukavia ole, varsinkin jos niitä tarttuu matkaan runsain mitoin. Ohjeissa kehotaan välttämään koiran uittamista vesieliöiden suojelemiseksi sekä lähikontaktia pienten lasten kanssa. Jälkimmäinen voi olla vaikeaa, jos kerran perheessä on lemmieläin, jonka pitäisi olla kaikkien ilona.  Jos punkkipanta aiheuttaa oireita joko ihossa tai käytöksessä, panta pois ja koira pesuun. Ja tietysti pitää pestä omatkin kädet, jos on pantaa räpläillyt.

Eläinlääkäri Markus Kiili Eläinklinikka Otsosta otti kantaa punkkipantoihin Facebookissa 9.7.2012 seuraavsti:
"Punkkilääkkeistä:
Facebookissa on liikkunut tänään laajasti varoitus punkkilääkkeiden vaarallisuudesta. Pääasiassa puutiaisten häätöön tarkoitetut lääkevalmisteet ovat hyvin siedettyjä. Niiden käytössä on kuitenkin rajoitteita eläimen iän, lajin ja ihon kunnon suhteen. Useimmat valmisteet eivät sovi kissoille, eikä aivan pienille pennuille. Myös ihotulehdus tai haavat voivat aiheuttaa riskin, että lääke imeytyisi elimistöön. Markkinoilla olevat puutiasten häätöön tarkoitetut lääkkeet eivät oikein käytettyinä imeydy elimistöön, vaan jäävät ihon ja turkin pinnassa olevaan rasvaan.

Jos eläin saa lievää voimakkaampia iho-oireita, on lääke hyvä pestä pois shampoolla. Harvinaisena sivuvaikutuksena voi esiintyä neurologisia oireita, jolloin pesun lisäksi pitää hakeutua viipymättä eläinlääkäriin.

Jotkut yksilöt voivat olla yliherkkiä lääkeaineelle. Yliherkkyysreaktio voi valitettavasti johtaa jopa kuolemaan. Kuolemantapaukset ovat erittäin harvinaisia.

Puutiaisten välittämät sairaudet ovat vaarallisia. Suomessa borrelia -bakteeria ja anaplasmaa esiintyy suhteellisen yleisesti puutiaisissa. Keski-Euroopassa puutiaiset levittävät mm. babesioosia. Kaikkia näitä sairauksia tavataan suomalaisissa koirissa useita tapauksia vuosittain. Ne voivat hoitamattomina ja joskus hoidosta huolimatta johtaa kuolemaan.

Jos lemmikillä on käytetty puutiaisten ehkäisyyn tarkoitettua lääkettä ilman oireita, ei ole syytä lopettaa lääkkeen käyttöä. Alueilla, joissa puutiaisia on runsaasti, on puutiaisia karkoittavien lääkkeiden käyttö edelleen suositeltavaa. Eläinten oman sairastumisriskin lisäksi on hyvä muistaa, että ne voivat tuoda puutiaisia esim. sänkyyn, jossa ne voivat tarttua ihmiseen.

Eläinlääkäri Markus Kiili"
Meillä ei ole koiraa, eikä kokemuksia punkkipannoista. Toimivatko edes?
Lue myös

3 kommenttia :

Nina kirjoitti...

Kyllähän ne lääkkeiksi luokiteltavat pannat ja selkään siveltävät liuokset toimii, ei ne muuten olis saaneet myyntilupaa. Tässä Scalibor-pannan valmisteyhteenveto, jossa kerrotaan toimintamekanismi: http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/vetspc/9/239969.pdf Lääkkeiden haittavaikutusten kanssa täytyy aina punnita riskit: kumpi on isompi riski, punkin levittämä jänisrutto, erlichioosi, borrelioosi tai puutiaisaivokuume vai lääkkeestä mahdollisesti tuleva haittavaikutus?

Raivostuttavinta sen sijaan on se, että eläinkaupoissa myydään humpuukituotteita punkkien torjuntaan: yrttipantoja tai "sähkömagneettisia" kaulaan ripustettavia kortteja. Vastuutonta. Näitä kaulalappuja markkinoidaan myös ihmisille. Nimi on ShooTag.

Itse asun alueella, jossa on niin kuivaa, ettei punkitkaan viihdy, niin en käytä koirilla noita pantoja tai liuoksia. Mutta jos menemme vaikka mökkeilemään sellaisille alueille, jossa punkkeja on, niin käytän nimenomaan noita lääkkeeksi luokiteltavia valmisteita, en punkkipantaa, koska en halua ripustaa koirien kaulaan mitään ylimääräistä, mutta niitä niskaan siveltäviä liuoksia kyllä (Bayvantic, Exspot, tms).

Olenkin aina vitsaillut, että miksei ihmisillekin kehitetä punkkipantoja! Ne kun estävät punkin kiinnittymisen. Ihmisille on vain rokote ja sekin estää vain Suomessa aika harvinaisen puutiaisaivokuumeen, ei muita punkin levittämiä tauteja. Mutta eipä taitaisi ihmisillä punkkipannat toimia, sillä ihmiset kuitenkin peseytyvät niin usein. Punkkipantojen ja - liuosten vaikuttava aine nimittäin leviää ihon pinnalla olevaan rasvaan, joten ehkä ainoa ihmisryhmä, joilla punkkipannat voisi toimia, olisi pultsarit. :D

Kemikaalikimara kirjoitti...

Nina: Tuo hyötyjen ja haittojen punnitseminen käy asiaan kuin asiaan. Valitaan pienempi paha. Toisaalta on myös tärkeää tietää, että tuotteella voi olla haittavaikutuksia. Kissalle sellainen ei käy, niinpä meidän katilta nypitään vähän väliä punkkeja kaulasta. Jostain syystä ne hakeutuvat sinne. Vai osaakohan katti nyppiä muualta ne pois.

Eipä taitaisi kovin moni ihminen pitää punkkipantaa, joten punkkitarkastukset ovat luontoreissujen jälkeen tarpeen. Juniorilla meni joskus punkki napaan. Huomattiin vasta parin päivän päästä, kun totesi navassa olevan joku roska, joka ei lähde pois.

Pultsareiden elämänmeno on sellaista, että heillä lienee isompiakin riskejä kuin punkit.

Paula kirjoitti...

Olin aikaisemmin kuvitellut että punkkipantojen aiheuttamat haitat vesieliöille olisivat johtuneet jonkinlaisista saippuan kaltaisesta veden pintajännitystä alentavasta aineesta.

Taas opitaan, että pitäisi lukea tuoteselostukset. Miksi ihmeessä torjunta-aineita tungetaan kaikkialle?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails