Kemikaalikimara: Hyönteismyrkystä majoneesiin - täiden tuhoksi

sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Hyönteismyrkystä majoneesiin - täiden tuhoksi

Yhtä varmasti kuin lehdet putoavat syksyllä puista, ilmestyy koululaisen mukana täivaroituslappu sekä ohjeet ongelman hoitamiseen. Sitä mukaa, kun ohjeita lukee, pitää alkaa raaputtaa niskaa - psykologinen efekti. Täi on 2–4 mm pitkä otus: noin nuppineulan pään mittainen. Ne ovat läpikuultavia tai ruskeita, riippuen siitä, ovatko nauttineet veriaterian vai ei. Syömisen jälkeen täit muuttuvat punaruskeiksi. Täit ja saivareet eli täin munat ovat tiukasti kiinni hiuksessa. Täit kiipeilevät sujuvasti hiuksissaa, mutta eivät irrota. otetta  Niiden "varpaat" kiertyvät ja lukittuvat tiukasti hiuksen ympärille. Saivareet ovat liimaantuntuneita hiukseen. Niiden irrottaminen on hyvin vaikeaa. Täit ovat vastenmielisiä ötököitä, mutta ei silti kannata hysterisoitua, vaikka niitä löytyisikin.
Täit ovat yleisiä ja ne voivat tarttua kenelle vaan - myös sinulle. Kyse ei ole hygieniasta, eikä päivittäinenkään hiustenpesu ei estä täiden invaasiota. Jos koulusta tai päiväkodista tulee kotiin lappu, kannattaa lapsen pää tarkistaa. Jos lapselta löytyy täitä, tulee myös muiden perheenjäsenien päänahat syynätä. Täihäätötoimet on tehtävä perheessä kaikille samaan aikaan, muuten perheenjäsenet tartuttavat toisensa uudelleen. Näin käy usein kouluissa, joissa täit kiertävät päästä toiseen. Tartunnan voi saada monta kertaa peräkkäin. Kun meillä oli eräänä syksyn kolmas kierros menossa, harkitsin häätötoimia uudemman kerran.

Täisampoot

Täit voi tappaa täisampoilla, joissa käytetään tehoaineena hyönteismyrkkyjä, permetriiniä (Nix) tai malationia (Prioderm). Ihan kaikkien päähän hyönteismyrkkyjä sisätltäviä sampoita ei saa laittaa.  Permetriiniä ei saa käyttää alle puolen vuoden ja malationia alle kahden vuoden ikäsillä lapsille. Myös raskaanaoleville ja imettäville on rajoituksia. Täti saattavat myös kehittää vastustuskykyisiä kantoja. Täisampoiden käyttö ei ole kovinkaan miellyttäävää, ne haisevat ja voivat aiheuttaa ihon kutinaa, punoitusta ja pistelyä. Mutta onneksi on vaihtoehtoja.

Myrkyttömät häätöaineet

Täiden häätöön on olemassa hyönteismyrkyttömiä vaihtoehtoja. Vaikuttavina aineena voi olla silikoni (dimethicone), joka muodostaa täin ympärille kalvon ja estää näin ylimääräisen veden erittymisen täin elimistöstä, jolloin täit ja niiden munat kuolevat. Silikonit ovat hajuttomia ja myrkyttömiä. Niitä voidaan siis käyttää aivan pienillekin lapsille. Silikonipohjaisia tuotteita ovat esimerkiksi Hedrin ja Linicin.

Täit voi tukehduttaa kookosöljyn ja anisöljyn seoksella (Paranix), joka kulkeutuu täiden hengitysjärjestelmään. Täit  kuolevat tukehtumalla ja kuivumalla. Toisessa vastaavanlaisessa tuotteeessa on kookosöljyn lisäksi antiroba (trooppinen puulaji) - ja rapsiöljyä sekä karvasaineita ja eteerisiä öljyjä. (Rausch Lice Stop) Jos kookosöljy tepsii täihin, miksi ei sitten joku muukin öljy? Paranixin valmistaja kertoo näin:
Joskus kuulee puhuttavan, että öljyn tai majoneesin levittäminen hiuksiin auttaa häätämään täit. Tutkimusten mukaan se ei pidä paikkaansa. Niiden teho oli minimaalinen.
Saattaa olla, että tuotteen koostumuksella, anisöljyllä tai muulla on vaikutusta, mutta on miksi täi ei tukehtuisi majoneesiin, jos se tukehtuu kookosöljyyn tai rapsiöljyyn? Olennaista on myös kampaaminen täikammalla, jolla niin täit kuin saivareet saavat kyytiä. Huuhtele kampa aina löydösten jälkeen.

Tässä hellyttävässä kolmen ja puolen minuutin You Tube-pätkässä perhe levittää majoneesit hiuksiinsa. Sipaiseepa perheen isä patonkiinsa pienet mausteet nuorimmaisen hiuksista. Käsittelyn tulosta ei valitettavasti kerrota.



Kampaaminen olennaisen tärkeää

Käytti mitä tahansa keinoa, kampaaminen tiheällä täikammalla on olennaisen tärkeää. Täit voi eliminoida myös pelkästään kampaamalla ilman mitään aineita, mikä tosin vaatii pitkäjänteisyyttä. Tähän ratkaisuun päädyin, kun kolmannen täikäsittelyn kohdalla - onnistuneesti. Hiukset käydään huolellisesti läpi päivittäin ainakin parin viikon ajan, jotta kaikki saivareet irtoavat. Tuokin ajan jälkeen on hyvä käydä hiukset läpi muutaman päivän välein tarkistuksen vuoksi.

Vaan miten kammata rastat, jos sattuu olemaan sellaiset? Ei niitä voikaan kammata, joten vaihtoehdot ovat vähissä. Rastatukan täihäätön on olemassa mausteinen ohje, jonka tehosta minulla ei ole tietoa:
Rastoja voi liottaa etikka-cayennepippuriseoksessa, joka tappaa saivareet ja munat; tavallinen täishampoo ei välttämättä puhdista koko rastaa. Herkän päänahan omaavalle kokemus voi olla tuskainen. Viimeinen keino on ajaa pää kaljuksi.
Päätäi, Tartuntatautiliitto

Lue myös
Sata kehua
KEHU 63. Kehut sille, että ihmisiä kiinnostaa kirjallisuus. Kirjamessuilla oli nimittäin melkoinen tungos.

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Jossain oli tutkimus jossa todettii hiustenkuivaajan olevan tosi tehokas täiden tappaja. Eli kampa ja fööni käteen siis.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Totta on. Kuuma ilma kuivattaa täit ja saivareet. Föönauksessakin pitää olla huolellinen, muistaakseni noin puoli tuntia kerrallaan ja se kampaus tiheällä kammalla.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails