Kemikaalikimara: Alkoholiton olut

perjantai 4. kesäkuuta 2010

Alkoholiton olut

Windy Draft
Inkeri heitti kysymyksen, miten valmistetaan alkoholitonta olutta. Tehdäänkö olut siten, että siihen ei alunperinkään muodostu etanolia vai poistetaanko se jälkikäteen? Vastaus on jälkimmäinen. Olut valmistetaan normaaliin tapaan ja etanoli poistetaan myöhemmin. Poistamiseen on pari konstia, käänteisosmoosi yhditstettynä tislaukseen tai pelkkä tislaus. Käänteisosmoosissa olut pakotetaan paineen avulla kalvon läpi, joka päästää läpi vain vettä, alkoholin ja joitain happoja . Alkoholi tislataan pois vedestä ja vesi sekä jäljellä olevat muut aineet palautetaan alkuperäiseen seokseen. Toinen vaihtoehto on tislata alkoholi suoraan pois oluesta, mutta tällöin tislaus on tehtävä alipaineessa. Matalammassa paineessa kun kiehumispisteet ovat alemmat, jolloin makuaineet ja oluen aromi ei kärsi kuumennuksesta.
Bileviikonloppu tulossa

Nyt on muuten taas tulossa viikonloppu, jossa ainakin osa juomista olisi syytä korvata alkoholittomilla. Poliisi varautuu koulujen loppumiseen. Onko muuten muissa maissa samalla tavalla?  Juhlijoiden perään on kyllä hyvä katsoa, sillä taatusti osa on siinä kunnossa, että ensiapuohjeillekin on käyttöä. Linkki on viime vuonna näihin aikoihin kirjoittamaani tekstiin. Hätkähdyttävää on ollut se, että kyseistä postausta käydään lukemassa joka ikinen viikko, usein myöhään illalla tai viikonloppuna. 

Ohjelmasarja:  Kuningas alkoholi

Aiheeseen liittyen ohjelmavinkki. YLE 1 esittää ohjelmasarjaa Kuningas alkoholi, jossa aiheena on alkoholin asema suomalaisen elämässä. Juontajana toimii lääkäri Juhani Seppänen, joka on kirjoittanut kirjan "Selvästi juovuksissa", jossa hän kertoo viettämästään vuodesta ilman alkoholia.
Ohjelmasarjan ensimmäisessä osassa Roosa Meriläinen kertoo alkoholi tuomasta ilosta ja Freud, Marx, Engels & Jung yhtyeestä Pekka Myllykoski, jolla kulutus on ollut siinä määrin suurta, että ilo on jäänyt vähemmälle. Ohjelma on katsottavissa Areenasta. Ohjelma ei ole mitenkään tiukkapipoinen, vaikka tiukkaa faktaakin on jutustelun lomaan laitettu. Kaiken kaikkiaan hieno juttu, että YLE on lähtenyt tekemään ohjelmasarjaa suomalaisten yhdestä suurimmasta kemikaalihaitasta.

Lue myös

2 kommenttia :

inkeri kirjoitti...

Kiitoksia! :)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Eipä kestä.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails