Kemikaalikimara: Runebergin karvasmantelit

perjantai 5. helmikuuta 2010

Runebergin karvasmantelit

Nyt on taas se aika, kun kaupoissa on yhtä aikaa Runebergin torttuja ja laskiaispullia.  Runebergin tortut maustetaan arrakkipunssilla tai konjakilla - ja tietysti karvasmanteliöljyllä. Sain kysymyksen, onko karvasmanteliöljy kielletty, kun Runebergin tortut eivät maistu enää lainkaan samalta kuin ennen. Lähikauppamme myy vain manteliöljyä, eikä soitto Yliopiston Apteekkiinkaan tuottanut tulosta. He eivät ainakaan myy karvasmanteliöljyä, mutta eivät osanneet sanoa, onko se kielletty.  Joskus näkee täysin kerettiläisiä ohjeita, joissa sanotaan "ei ollenkaan pakollinen ainesosa". Juuri karvasmanteli tekee mielestäni Runebergin tortusta omanlaisensa. Muutenhan se on kuin mikä tahansa muffinssi hillolla.

Runebergin torttu

Karvasmanteli on kitkerä siemen, josta voidaan valmistaa karvasmanteliöljyä. Maun öljyyn antaa aine nimeltä bentsaldehydi. Jos karvasmanteliöljyä valmistetaan esimerkiksi mantelipuun siemenistä, entsyymitoiminta vapauttaa sinihappoa, joka myrkyllisenä aineena on tuotteesta poistettava. Suurin osa karvasmanteliöljyistä valmistetaan kuitenkin suoraan bentsaldehydistä.

Mutta saako aitoa karvasmanteliöljyä myydä, se vaatii vielä selvittämistä. Vai tiedätkö sinä?
Lähetin kysymyksen Dr Oetkerille ja sain oheisen vastauksen:
Hei!
Myymme edelleen Karvasmanteliaromia, joka on voimakkuudeltaan hieman karvasmanteliöljyä miedompaa. Tuotteella ei ole vaikutusta terveyteen ja sitä voi huoletta käyttää. Perinteinen karvasmanteliöljy on terveydelle haitallista suurina määrinä, mikä on syynä siihen, ettei sitä myydä elintarvikekaupoissa.
Tuotettamme myydään suurimmissa Prismoissa, S-marketeissa, K-Supermarketeissa ja Citymarketeissa.
Espoon alueen edustajamme kertoi tuotteen päässeen loppumaan monesta kaupasta juuri Runebergin päivän vuoksi, mutta kaupat tilailevat tällä viikolla täydennystä. Toivottavasti löydätte tuoteen.
Aromisarjaamme kuuluvat myös Rommiaromi ja Arrakkiaromi, jotka nekin molemmat sopivat mainiosti Runebergin torttujen kostutukseen.

Ystävällisin terveisin,
Katariina Iivonen
Tuotepäällikkö
Runebergin tortun alkuperästä on pari tarinaa, jotka voi lukea tästä Uuden Suomen artikkelista: Miten syntyi runebergintorttu? - Kaksi versiota

Lue myös
Kuva: http://www.flickr.com/photos/hfb/ / CC BY-ND 2.0

9 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Karvasmantelia koskeva erityisvaatimus on poistettu vuonna 2006; http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:198:0037:01:FI:HTML.

Voi tietysti olla, että aiemmasta vaatimuksesta johtuen karvasmanteliöljy ei ole hyllyihin palannut...

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos tiedosta siivousfriikki.

Dr Oetkerin valikoimissa löytyy karvasmanteliaromia, siis nettisivujen mukaan.
http://www.oetker.fi/fi/Tuotteet/?intProductCategoryID=79&intProductID=206

...mutta saman toimijan sivuilla torttuohje, jossa käytetäänkin arrakkiaromia.
http://www.oetker.fi/fi/Reseptit/Leivokset+ja+t%C3%A4ytekakut/Runebergintortut/

Täytyy varmaan soittaa firmaan, jotta tämä päivänpolttava kysymys saadaan ratkaistua. :)

Miriam kirjoitti...

AROMI vaan ei kuulosta sellaiselle, mitä nyt ehdointahdoin tahtoo tunkea itteensä (niinkin läheinen olen itteni kanssa). Mielummin ottaisin sitä öljynä.. On se kummallista, kun ei "oikeita" aineita saa ostettua, erilaisia mukajuttuja kyllä... :/ Jos niitäkään, näemmän ;)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Siinä öljyssäkin on aromeja.
Aromeja voi olla niin keinotekoisia kuin luontaisia. Karvasmantelin kohdalla aromiaine on bentsaldehydi. Samaa ainetta syntyy entsyymien vaikutuksesta siitä oikeasta karvasmantelistakin - ja lisäksi vielä myrkyllistä sinihappoa, joka on poistettava. Muitakin haitallisia mausteita on, kuten muskotti tai cassia kaneli liiallisessa määrin nautittuna.
Ymmärrän silti pointin, sillä onhan esimerkiksi vanilja ja vaniljasokeri juhlavamman makuista kuin vanilliinisokerin vanilliini, joka valmistettu keinotekoisesti.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Mausteiden käyttöä luovasti:

http://www.epressi.com/tiedote/ruoka-ja-elintarvikkeet/muskottipahkinajauhe-on-sellaisenaan-kaytettyna-terveydelle-haitallista.html

Anonyymi kirjoitti...

" Maun öljyyn antaa aine nimeltä bentsaldehydi."

Vaan mikä aine antaa maun karvasmanteliaromiin ?

Unknown kirjoitti...

Jauhaa sinne taikinaan sekaan vaikka aprikoosin siemenen niin saa aromit luonnollisena.

Unknown kirjoitti...

Ei toki nekään vaarattomia ole. Kohtuus kaikessa,niin hyvä on =)

Anonyymi kirjoitti...

Ok

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails