Kemikaalikimara: Joulunajan rakennushommia

tiistai 1. joulukuuta 2009

Joulunajan rakennushommia

Joulukuun ensimmäinen päivä ja Kemikaalikimaran ensimmäinen kalenteriluukku. Joulukalenteripostaukset tunnistaa joulupallosta, joka ei olekaan mikään muovihärpäke vaan Tellus.  Kuva on Apollo 17 matkalta vuodelta. 1972 -  upea kuva ja upea pallo.  Kerään joulukalenteriin ilon aiheita, yhdessä tekemistä ja hippusen hyötyäkin. Tavaroiden esittelyä ei siis ole tulossa, sillä "tavaraa on enämpi kuin tarvitahan."  (Kuka muuten sanoi näin ja missä?)  Myöskään huonoa suklaata on turha tästä kalenterista kaivella. Kuka älypää on keksinyt pakata muoviin ja pahviin kehnoja karkkeja...

Piparkakkutalo - yhdessä tai omin päin

Ei tarvitse olla rakennusalan ihminen, että saa talon pystyyn. Talon voi ostaa elementteinä tai tehdä alusta asti itse valuhommia myöden, kunhan vain tietää optimaalisen seoksen koostumuksen. Kysehän on tietenkin piparitalosta. Meillä sellaisen kokoaminen on ollut perinteenä ties kuinka monetta vuotta. Yksinkertainen mökki on vuosi vuodelta saanut lisää rekvisiittaa. Siellä on asukkaat, tietysti poro pihalla ja puita. Muutama vuosi sitten piparitalo sai sähköt ja viime vuonna tornin.
Harrastin pitkään elementtiratkaisua eli ostin valmiit osat, mutta nyt olen siirtynyt itse paistettaviin rakenteisiin. Parhaat piparit ovat ohuita, mureita ja hauraita. Sellaisesta piparitaikinasta talo ei onnistu, vaan materiaalin pitää olla jämäkkää. Siksi ostan taikinan valmiina, sillä piparitalossa ei ole tärkeintä maku vaan se, että se ylipäänsä on olemassa. Eipä sitä oikein syötäväksi ole tarkoitettukaan. Katolta yleensä napsitaan joulun jälkeen karkit ja seiniä nakerretaan jonkin verran, joten roskikselle jää myös kohtalainen annos.  Erittäin tärkeää itse paistettavissa on, että suoristaa kaikki seinät pellillä vaikka viivottimen kanssa. Vinkuroita nurkkia on nimittäin ihan mahdoton liittää yhteen. Kokeiltu on. Käytäntö on myös osoittanut, että kuumennetulla sokerilla on helpompi liimata kuin tomusokerikananmunaseoksella, mutta sormien polttamista pitää varoa. Homma ei siis sovi pienille.
Piparitalo tehdään yhdessä, joko oman perheen tai kavereiden kesken. Vie lapsiperheeseen tuliaisina piparkakkutalon ainekset ja rakenna talo lasten kanssa - teet lähtemättömän vaikutuksen. Aikaa puuhaan tosin kannattaa varata, mutta se on palkitsevaa. Toisaalta taiteellisuuden päästäminen valloilleen ihan ominkin päin saattaa olla rentouttava kokemus.
Rakenna piparitalo ystävien kanssa tai omin päin, kuvaa se ja lähetä osoitteeseen kemikaalikimara(a t)gmail.com. Laitan talot - meidän vielä suunnitteleilla oleva talo mukaan lukien - kaikkien iloksi näkösälle jossain vaiheessa. Talon ulkonäöllä ei ole niin väliä, kurkistapa vaikka idealistan kohtaa maailman parhaasta piparitalosta.... Jos piparitaloprojekti on tänä vuonna vielä jäissä, voit lähettää ihan minkä muun tahansa jouluisen talon kuvan.Alla oleva muumiluomus ei ole meiltä. Meidän perheen hermot tuskin  kestäisivät noin hienoa ja työlästä mantelipaanutusta.
Moomin snowball fight from above

Täältä lisää ideoita:
 Lue myös
Sata kehua
KEHU 78. Kehut rippilahjaksi saamalleni keittokirjalleni vuodelta 1962, jonka sain tädiltäni aikanaan rippilahjaksi. Kirjasta löytyy lähes kaikki.

Maapallo: Nasa, Apollo 17 -matka
Piparkakkutalokuva: http://www.flickr.com/photos/hfb/ / CC BY-ND 2.0

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

villi veikkaus: Niskavuoren emäntä

Kemikaalikimara kirjoitti...

Ei ollut Niskavuoren emäntä vaan Tuntemattomasta Mäkilä: "Ei täs ehri saappahia jakamahan. Ja kapukin määräilöö niinkuun oltas Amerikas, johna tavaraa on enemmän kuin tarvitahan."
Nykyisin sitä tavaraa on Suomessakin enemmän kuin tarvitaan, siitä tuli tuo mieleen.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails