Kemikaalikimara: Piippaava laite kovassa paketissa

keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Piippaava laite kovassa paketissa

Pehmeät paketit ovat jouluna ainakin lapsille sellaisia ei välttämättä toivelistalla kovin korkealla olevia asioita. Mutta siitä huolimatta pehmeitä paketteja tulee, vaikka ne ovatkin booooriiing... Paljon suositumpia ovat erilaiset paristoilla käyvät vekottimet ja pelit, joista hyvin usein lähtee kiusallisen ikävä ääni.

Tästä luukusta paljastuu kovasta paketista pattereilla toimiva laite, joka pitää joko lyhyen piippaavan äänen tai tosi toimissa mielettömän ujelluksen. Kyseessä on palovaroitin. Joulun aikaan poltetaan kynttilöitä ja erilaisia ulkotulia, mikä kasvattaa tulipaloriskiä. Palovaroittimen kova hälytysääni herättää nukkuvankin ihmisen ja antaa 2-3 minuuttia aikaa pelastautua palavasta asunnosta. Kyse on siis minuuteista.

Palovaroittimet kuntoon
  • Tarkista pariston toiminta painamalla palovaroittimen testinappulaa, kerran kuussa.
  • Jos sinulla ei ole palovaroitinta, hommaa heti. Tarkista tarvitko usemman.
  • Asunnon jokaiseen kerrokseen on laitettava vähintään yksi palovaroitin :
  • Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin
  • Esimerkiksi 65 neliön kerrostaloasunnossa on oltava kaksi palovaroitinta
  • Esimerkiksi omakotitalossa, jossa alakerrassa on 85 neliötä ja yläkerroksessa 40 neliötä, tulee alakerrassa olla kaksi palovaroitinta ja yläkerrassa yksi
  • Eteiseen tai kulkuväylälle asennettavan palovaroittimen lisäksi suositellaan varoittimia jokaiseen makuuhuoneeseen
  • Palovaroitin on hyvä laittaa myös kellarikerrokseen ja ullakolle, mikäli niissä yövytään, esim. kesähuoneessa ullakolla
  • Palovaroittimen ainoa, oikea paikka on katossa.
  • Jos asunnossa on tulisija, myös häkähälytin kannattaa hankkia.
Tarkista palovaroitintilanne myös läheistesi luona. Mummu tai vaari ei välttämättä ole tarkistenut varoittimen paristoa. Turvallista joulunaikaa!
Lue myös
Sata kehua
KEHU 79. Kehut laille, jolla palovaroitin on määrätty pakolliseksi. Halpa laite, joka voi pelastaa ihmishenkiä.

5 kommenttia :

Tiia kirjoitti...

Ja häkähälytin kannattaa ehdottomasti muistaa hankkia, varsinkin jos kotona on jonkinlainen tulisija.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hyvä kommentti. Kiitos Tiia!
Lisään tuon varsinaiseen tekstiin myös.

kte kirjoitti...

Eikös makuuhuoneet ole vähän sellainen asia, että jos ovi on lähestulkoon aina auki (ja varsinkin yöllä), niin makuuhuoneisiin ei omaa varoitinta tarttisi? Meillä ainakin tänne muuttaessamme itse palopäällikkö sanoi, että meille riittää tuo yksi varoitin, vaikka omakotitalossa asumme (ei yläkertaa). (Toivottavasti vaan toimii, enpä taida nyt lähteä kokeilemaan muiden nukkuessa ;)

Häkävaroitin ja sammutuspeitto olisivat muuten aika oivia lisiä Joulupukin listaan - mieluummin ottaisin nää kuin jotain lahjakorttia tai muuta aineetonta..

Anonyymi kirjoitti...

Luulen että makuuhuoneisiin perustellaan varoitinta sillä, että sikeämpikin nukkuja herää. Kovin kaukana, heikolla patterilla varustettu hälytin ei kuorsaajaa välttämättä herätä.

Toinen asia joka tuli postauksesta mieleen on tuikut, liian lähekkäin ryhmitellyt tuikut voivat sytyttää aikamoisen liekkimeren. Ja harva muistaa lukea turvaväleistä tuikkupussissa.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kte, on varmaan tapauskohtaista, milloin makuuhuoneisiin tarvitaan ja milloin ei. Lakihan ei vaadi kuin sen yhden per kerros. Tulipalo voi syttyä myös makuuhuoneessa (kynttilä tai halogeenivalaisin) ja silloin on savun matka varoittimelle pitkä.
Hyviä vinkkejä pukinkonttiin, siis sammutuspeitteet ja häkävaroittimet.

Siivousfriikki, noin voi juurikin käydä, jos tuikut ovat liian lähekkäin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails