Kemikaalikimara: Kolmannes kodin tavaroista turhia

torstai 1. lokakuuta 2009

Kolmannes kodin tavaroista turhia

Muistatte varmaan kirjotukseni rojun taltuttamisesta sekä siitä, miten liika on liikaa. Helsingin Sanomissa oli 30.9.2009 koko sivun artikkeli professional organizer Anne te Velde-Luomasta. Te Velde-Luoma on kaaoksen kesyttäjä, järjestämisen ammattilainen. Hän selittää tavaravuoret evoluutiolla, joka ei ole varustanut meitä toimimaan tavaratulvassa. Isovanhempiemme nuoruudessa kodin hyödykkeistä oli pulaa ja he säästivät kaiken. Elintason kasvaessa tavaroilla kerrottiin eteenpäin menosta. Tuli stereoita, tietosanakirjasarjoja, piano.... Nykypäivänä meillä on saatavilla KAIKKEA ja se täyttää nurkat. Raivaamisen psyykkauksessa voi käyttää apuna te Velde-Luoman Kaaoksen kesyttäjää.

Tavaravuorien raivaamiseen saa puhtia näiden te Velde-Luoman ajatuksten myötä:
  • Hotellihuone tuntuu ylelliseltä, koska se on tyhjä. 
  • Tavara muuttuu valloittajaksi. Kun se kerran pääsee sisälle taloon, sillä on maaginen kyky jämähtää paikoilleen. Mieti tarkkaan, mitä päästät kotiisi.
  • Maailman parhaat aivot on valjastettu myymään ja markkinoimaan meille yhä uusia tavaroita. Tavaramäärä lisää stressiä.
  • Kodissa on 10 000 tavaraa. Kolmannes niistä on turhia. 
  • Erottele tärkeät tavarat turhista ja luo niille omat paikkansa. Luovu turhasta.
Havainto ylellisestä hotellihuoneesta, jossa tavaraa on niukastai,  pätee myös sisustuslehtien mallikoteihin. Missä niissä on roina? Mitä tehdään myytävän asunnon stailauksessa? Ensimmäinen homma on vielä ylimääräiset tavarat pois. Mitä jos aloittasit stressin vähentämisen ja kotisi stailauksen vaikka tänään? Esimerkiksi siitä lipaston ylimmästä laatikosta. Huomenna voit jatkaa vaatekaappisi alimmalta hyllyltä.

Arvatkaapa muuten, miksi tässä blogissa ei esitellä tavaroita tai tuotteita? Kirjat ovat poikkeus. Niistä on hyötyä, ne voi lukea vaikka kuinka monta kertaa läpi. Ne voi kierrättää, joko uudelle omistajalle tai periaatteessa vaikka paperinkeräyksessä. Ja mikä parasta: kirjoja varten on ihan oma järjestelmä, josta niitä saa lainaksi veloituksetta. Mahtavaa!.
En suinkaan itse ole mitenkään malliesimerkki roinan hallinassa. Käyn jatkuvaa taistelua pieneksi jääneitä lasten vaatteita, harrastustarvikkeita, mainospostia, lehtiä vastaan.  Ne yrittävät vallata kotini ja työpöytäni, mutta en luovuta.
Lue myös
Sata kehua

KEHU 56.  Kehut esineille, jotka voi korjata. Jälkipolvi otti imurointiin sähköä kahvinkeittimen takaa seurauksella, että johto veti keittimen lattialle. Rikki menneen vesisäiliön pystyi vaihtamaan ja keitin on jälleen kuin uusi.

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Olen hiukan eri mieltä :-)
Kyllähän tavaraa voi olla paljonkin, kunhan se on järjestyksessä. Mielestäni epäjärjestys ja sotku vievät energiaa ja ahdistavat, mutta kaikki ihanat tavarat ja kirjat_omalla_paikallaan_tekevät kodin.
Hotellihuoneet ovat kalseita, enkä ole koskaan ymmärtänyt sisustuslehtien juttuja kodeista, jotka muistuttavat yksityisen hammaslääkärin odotushuonetta.

Terveisin järjestyksen ja rönsyilevän sisustuksen ystävä Johanna :-)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Jos tavarat ovat ihania ja omilla paikoillaan, ne eivät ole turhia tavaroita. :)
Miellän turhaksi sellaisen roinan, joka aiheuttaa ahdistusta.

Hotellihuoneen sisustus on tosiaan harvoin oman maun mukainen. Enkä minäkään innostu steriilin teknisestä kodista, jossa valkoiset sohvat hohtavat ja muutama koriste-esine on aseteltu millin tarkasti paikoilleen. Missä on elämä?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails