Kemikaalikimara: Mitkä aineet huolestuttavat sinua?

lauantai 3. lokakuuta 2009

Mitkä aineet huolestuttavat sinua?


Kysely on päättynyt. Arvontatulokset löytyvät täältä.   Kiitos vastanneille!


Kysely ja kirja-arvonta

Tämän kertaisen kyselyn aiheena ovat kemialliset aineet. Jos sinua huolestuttavat erilaiset aineet, niin mikä tai mitkä eniten ja miksi? Liittyykö huoelesi esimerkiksi ympäristömyrkkyihin tai vaikkapa uusiin aineisiin. Enpäs luettele enempää, etten johdattele asiassa. Jos sinua ei huolestuta erityisen paljon mikään yksitttäinen asia, kerro sekin.

Kirjoita vastauksesi kommenttikenttään. Vastanneiden kesken arvotaan yksi Laihdu ilman nälkää- kirja sekä kaksi saman sarjan keittokirjaa Hiilihydraattitietoista kotiruokaa. Vaikka arvonnassa on palkintoina ruoka-aiheisia kirjoja, tarkoitus on, että vastauksissa mietitään koko elämän kirjoa, asuinpaikkaa ja harrastuksia myöden.

Vastausohjeet:

1. Kirjoita vastauksesi tämän postauksen kommentteihin.
2. Jos olet anonyymi, keksi itsellesi nimimerkki ja kirjoita se joko viestin loppuun tai kohtaan "Nimi/url". Nimettömiä ei huomioida arvonnassa.
3. Linkkaamalla kyselyn omaan blogiisi saat tupla-arvan. Mainitse asiasta vastauksessasi niin tulee varmasti huomioitua.

Vastausaika päättyy maanantaina 12.10. klo 23:59. Onnea arvontaan!Kuva: Valerie Everett, Flickr, Creative Commons lisenssi

22 kommenttia :

menninkäinen kirjoitti...

Eniten minua kyllä huolestuttavat ruoan kemikaalit, ehkä en oikein osaa ajatella kaiken muun päivittäisen elämän kemikaalikuormaa (esim. vaatteissa olevat). Jos syön joka päivä työpaikan lounasravintolassa, kuinkahan paljon kemikaaleja minuun oikein kasaantuu? (Höh, jotenkin tämä tuntuu myös hyvin elitistiseltä huolenaiheelta.)

Emmy kirjoitti...

Tällä hetkellä minua huolestuttavat eniten ruuan torjunta-ainejäämät ja eläinperäisten tuotteiden (maito, liha, kala) mahdolliset hormonit sekä antibiootit. Ahdistusta aiheuttavat myös ksenoestrogeenit ja niiden kerääntyminen elimistöön.

Minimalisti kirjoitti...

Ruoassa olevat kemikaalit. Tai yleensäkin ihan normaaliin arkiseen liittyvät. Kuinka monta kertaa uusi vaate on pestävä että se kemikaalin haju lähtee? Nimittäin uusi vaate haisee aina uudelle, eli jollekkin aineelle...
Ennen en edes pessyt uusia lakanoita, suoraan käyttöön vain. Nyt huolestuttaa.
Myös lasten vaatteissa tai leluissa olevat kemikaalit, tai lasten kosmetiikka, rasvat, pyyhkeet...

Huh huh..

kte kirjoitti...

Samoilla jäljillä kuin menninkäinen. Eli eniten olen huolissani ruoassa ja juomissa piilevistä aineista. Lisäaineettoma(mpa)an ruokaa olen nyt siirtynyt, mutta silti vaikka mitä tuntuu olevan vaikka missä: maapähkinöissä ei luulisi olevan mitään haitallisia aineita, kun eihän pussin kyljessä lue lisäainelistaa, mutta myrkkyjäämiähän niissä silti on - mitä ei ole minnekään varoituksena laitettu.

Ympäristö on luullakseni meillä aika puhdasta vielä, joten siitä en ole kovin huolissani - toisin olisi, jos asuisin jossain muualla. Eikä meidän perheen harrastuksissa (tietääkseni) ole mitään vaarallisia aineita mukana! Mutta joskus käy mielessä mm. lastenvaunujen/rattaiden palonestoaineet tms. sekä leluissa mahdollisesti olevat myrkyt. Samoin pesuaineet niin pyykkien, tiskien ja kodin kuin hiustenkin, kehon ja hampaiden pesussa mietityttävät. Ja kosmetiikka muutenkin.

Joo ja laitetaanpa nyt sitten vielä tupla-arpa, vaikka tuskin enää tätä kirja-arvontaa voitan ;)

Minna kirjoitti...

Minullakin tuli mieleeni esimmäisenä ruuan ja juoman mukana elimistöön joutuvat aineet. Mutta koska aihe on mainittu jo muutamaan kertaan, valitsen hengityksen kautta ihmiseen joutuvat aineet. Varsinkin sellaiset, joille altistumme kotonamme päivittäin. En edes osaa ajatella, mitä kaikkea hengitysilmaan haituu huonekaluista, seinämateriaaleista, vaatteista..

Sylvia kirjoitti...

No näitä huoliahan riittää. Ehkä suurimpana mörkönä tällä hetkellä tuntuvat olevan kaikki muovit ja niistä irtoavat haitalliset aineet (bisfenoli a, ftalaatit...), kosmetiikka sekä tietysti kaikki ruokaan liittyvä.

Myös huonekaluissa lymyilevät haitalliset kemikaalit aiheuttavat sydämentykytyksiä. Stressiä tulee siitä ajatuksesta, että haitallisia aineita on ihan joka paikassa, ja jotenkin ei ollenkaan osaa arvioida niitä todellisia haittoja.

mk kirjoitti...

Mua huolestuttaa kaikki pesuaineissa (niin vaatteiden kuin kodinkin) olevat kemikaalit ja sitte kaikki maholliset kemikaalit mitä jossai muovissa voi olla. Nämä siksi, ku tuntuu, ettei niitä voi oikein vältellä. Ja myös tehtaiden päästöjen kautta tulevat kemikaalit. Tuntuu vaan, että joka paikassa on jotain kemikaalia.

Magia kirjoitti...

En taidakaan olla kovin huolestunut tyyppi, kun huolestun lähinnä vaan ruokien lisäaineista ja siitä ettei itsellä ole varaa aina ostaa luomua ja reilua, kuten haluaisin. Eniten huolestunut olen maapallon tilasta ja ihmisten välinpitämättömyydestä sitä kohtaan. :(

Celia kirjoitti...

Eniten huolestuttaa ruoan torjunta-ainejäämät ja lisäaineet. Jotenkin se tuntuu konkreettisimmalta uhalta, kun erilaista ruokaa kuitenkin päivittäin elimistön läpi kulkee.

Paljon muitakin huolenaiheita toki löytyy, kuten hiusvärien myrkyt jne, mutta ruoka on kuitenkin se, jonka kautta altistuminen erilaisille aineille on säännöllisintä.

Pisarat kirjoitti...

Elämme kyllä maailmassa, jossa saa olla tarkkana tai sitten ei liikoja saa säikkyä.

Itse yritän välttyä: kännykkäsäteilyltä,
rasvojen parabeeneilta,
deodorantin alumiinilta,
elintarvikkeiden E-aineilta etenkin aromivahventeelta ja nitriitiltä.

Liina kirjoitti...

en ole itse suunnattoman huolissani mistään - olen pikemminkin huolissani maapallon tilasta, ja tämän lisäksi ihmisoikeuksista. (ts. kuten kaverini joskus sanoi, syön mieluummin torjunta-aineilla kuorrutettuja omppuja kuin ostan turhaan muoviin pakattuja luomu-omppuja.) yhden yksilön kemikaalikuorma ei minulle ole prioriteetti #1.

tosin yritän vältellä laiskahkosti ftalaatteja (tai siis brändejä, joiden tuotteiden olen joskus kuullut paljon ftalaatteja sisältävän.) lisäksi olen etukäteisen huolestuneesti ajatellut esim. lastenvaunujen palonestoaineita - ei minulla ole lapsia, mutta jos joskus olisi.

Seireeni kirjoitti...

Jaa-a. Minua huolestuttaa mm. ihmisten eritteistä luontoon päätyvät lääkeaineiden metaboliitit, kaikki muovit, jota luonto on myös jo täynnä, ja muut maatumattomat aineet. Huolestuttaa myös mm. jätteenpoltossa ilmakehään pääsevät kemikaalit jne. Tietysti mietin myös ihmiseen itseensä vaikuttavia kemikaaleja, joita tulee ruoasta, kosmetiikasta, pesuaineista (siivouskemikaalit), huonekaluista ja laitteista...Mikäpä ei mietityttäisi ;)

Anna kirjoitti...

Huolettaa se kemikaalialtistus jota en osaa huomioida/ymmärrä. Vaatteet, huonekalut, elektroniikka... irtoaako esim. huonekaluistamme tai kotimme rakennusmateriaaleista jotain haitallista asuntomme hengitysilmaan? Kuinka suuri vaikutus kaupungin ilmansaasteilla on perheeni teveyteen?

Ruoka/kosmetiikka/pesuaine -peräistä altistusta on huomattavasti helpompi välttää pakkausselosteita lukemalla. Tosin ruokienkin kemikaaleista löytyy minulle jatkuvasti yllätyksiä, esim. torjunta-aineiden runsas käyttö.

Johki kirjoitti...

Huolestuttaa aina välillä monikin asia. Mutta etupäässä yleensä kemikaalikuorma ja miten se kertyy ihmiseen siten ettei siitä useampi meistä edes tiedä. Erään artikkelin (WWF:n tutkimus Euroopassa, GenerationsX) mukaan jopa aivan vastasyntyneistä vauvoista löydetään kemikaalicocktaileja! Ja oman lapsen kemikaalikuorma juurikin huolettaa ja se miten kevytkenkäisesti ihmiset täällä suhtautuvat näihin (ei Suomessa siis). Uskovat, että kaikki mitä myydään hyllyissä on turvallista koska eihän niitä muuten myytäisi!

MahaTar kirjoitti...

Kyllä se niin vaan on, että siitä olen eniten huolissani, että pilaantumisen pelossa lisätään ruoka-aineisiin enenevässä määrin aineita, jotka eivät niihin kuulu. Kun ruoka säilyy ja muumioituu, niin eihän se VOI olla terveellistä!

Lyhykäisesti: ruoan lisäaineet. E621 ja muut humut.

MahaTar kirjoitti...

Mie sitte linkitin arvonnan blogiini...!

Kata kirjoitti...

Eniten huolestuttavat ruoan lisäaineet, niiden kokonaiskulutus on aika suurta.

Heta kirjoitti...

Minuakin huolestuttavat ruuan lisäaineet ja jäämät kasvinsuojeluaineista ja saastuneesta maaperästä. Tuntuu myös hurjalta lukea mm. lääkeaineista, jotka päätyvät luontoon. Turhan huolettomasti tulee käytettyä esimerkiksi vaatteisiin ja jalkineisiin kosteuden ja taharansuojaaineita. Oma tietämys on niin vähäistä.

moody kirjoitti...

Minua huolestuttaa eniten ruoassa olevat torjunta-, lisä- ja vierasaineet (torjunta-aineet tuoreissa kasviksissa, lisäaineet erilaisissa jalosteissa ja vierasaineet varsinkin tuoreessa lihassa: onko niissä tosiaan antibiootti- ja hormonijäämiä?)

Jonkin verran huolestuttaa myös kosmetiikkatuotteiden sisältämät moninaiset aineet.

Ja kirsikkana kakun päällä: joudun käyttämään jonkin verran lääkkeitä, ja vaikka lääkkeiden luulisi olevan ehdottoman turvallisia, aina välillä pohdin, mitähän ne kaikki lääkkeissä käytettävät täyteaineet itse asiassa ovatkaan (talkin toki tunnistan ;)

unikko kirjoitti...

Olen lähinnä huolestunut itse suuhuni pistämistä aineista, joita en aina jaksa tai pysty niin tarkasti rajoittamaan. En tarkoita tällä niinkään ruuan lisä- tai vierasaineita, vaan enemmänkin oman henk.koht. ravintoympyräni yleistä epäterveellisyyttä!


Lisäksi välillä mietityttää lääkkeiden sivuvaikutukset omassa kropassa, mutta tämäkään huoli ei liity niinkään lääkkeiden sisältämiin kemikaaleihin, vaan enemmänkin "turhiin" (=ei aivan välttämättömiin) lääkkeisiin.

Keiju kirjoitti...

Lisäaineiden lisäksi ihmetyttää se, että ruokasuositukset muuttuvat koko ajan. Se mikä tänään on terveellistä, tekeekin huomenna syövän. Ja se, miten pullotolkulla nauttimani kokis on jo vaikuttanut aivoihin :)

Anonyymi kirjoitti...

Älkää naurako: espressokoneestani irtoava kromi huolestuttaa. Onko se vaarallista laatua, vaiko samaa hivenainetta jota kroppa tarvitsee?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails