Kemikaalikimara: Hiusvärit laimennukseen

maanantai 26. lokakuuta 2009

Hiusvärit laimennukseen

Täytyy taas vaihteeksi palata hiusväreihin -  kosmetiikan vahvimpiin kemikaaleihin. EU:n koneistosta on putkahtanut direktiivi, jossa rajoitetaan superherkistäjien pitosuuksia hiusväreissä. Aineiden ja niiden johdannaisten pitoisuus saa hiuksiin levitettävässä seoksessa olla jatkossa korkeintaan 2 %, kun nykyinen maksimi on 6 %. Aineita ja niiden johdannaisia käytetään etenkin tummissa hiusväreissä. EU:n päätösprosessissa kuullaan useita tahoja, jäsenvaltioita, tiedekomiteaa sekä sidosryhmiä ennen kuin haitallisien värien sääntelystä saadaan aikaiseksi yleinen strategia. Komissio päätti kuitenkin pienentää kahden superherkistäjän määriä hiusväreissä näin perustellen:
Tiedekomitea luokitteli nämä aineet äärimmäisen herkistäviksi ja aineiksi, jotka vaikuttavat merkittävästi hiusväriaineiden aiheuttamien ihoallergioiden esiintymiseen kuluttajilla. PPD:stä ja PTD:stä toimitettujen lisätietojen perusteella laadittavan riskinarvioinnin ja näiden aineiden turvallisuutta koskevien lopullisten päätösten tekemiseen tiedekomiteassa saatetaan tarvita vielä huomattavasti aikaa.

Laimennuslain tulee olla voimassa 15.7.2010. Mikähän merkitys herkistävän aineen pitoisuudella on allergisen kohtauksen saamiseen. Voidaanko esimerkiksi pähkinäallergiselle sanoa: "Tässä on vain pikkuriikkisen pähkinää...."?
Lopullisiin päätöksiin tarvitaan riskinarviointia, runsaasti aikaa ja kilotolkulla paperia. Hiukan kuitenkin ihmetyttää se, miksi asiaan ei ole puututtu jo ajat sitten. Varsikin kun jo vuonna 1948 hiusväreistä kirjoitettiin näin (Kodin lääkärikirja, Otava). Korostin olennaisen asian:

Tukan, silmäripsien, kulmakarvojen ja parran värjääminen on heikkous, josta tuskin päästään. Lääkärinä tulee näkemään etupäässä tämän menettelyn haitallisia puolia.  Muutamat väriaineet sisältävät nimittäin aineita, kuten lyijyä ja kuparisuoloja, pyrogallushappoa ja parafenyleenidiamiinia, jotka vaikuttavat vahingollisesti ihoon, aiheuttavat tulehdusta ja tukanlähtöä. Näitten häiriöitten vuoksi käännytään lääkärin puoleen. - Värjäämisen toimittavat asianomaiset itse tai antavat hius- ja kauneudenhoitoalan ammattihenkilöiden toimittaa sen. Mikäli tukkaa ja muita ihokarvoja värjätään, se on toimitettava aineilla, jotka eivät aiheuta vahinkoa. Yhteiskunnan puolesta harjoitetaan tosin valvontaa, ettei saa pitää julkisesti kaupan haitallisesti vaikuttavia kosmeettisia aineita. Ymmärrettävästi tällainen valvonta ei aina voi olla täysin tehokas. Lisäksi on huomattava, että muutamat vaarattomina pidetyt aineet, kuten vetysuperoksidi, voivat toisinaan herkille henkilöille aiheuttaa ihotulehdusta.
Yhteiskunta on kieltänyt pyrogallushapon ja lyijyn käytön hiusväreissä, mutta parafenyleenidiamiinille eli PPD:lle ei saada kieltoa sitten millään. Odotamme siis tiedekomitean lopullisten päätösten tekemistä, joihin "saatetaan tarvita vielä huomattavasti aikaa." Riskit ovat olleet tiedossa yli 60 vuotta, eikä kiirettä tunnu olevan tällä vuosituhannellakaan.

Kuvassa intialainen mustan hennan hiusväripakkaus. Musta henna on käytännössä PPD:tä sisältävä hiusväri. Luonnon henna ei ole koskaan mustaa.

Lue myös

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Hei, kysymykseni ei varsinaisesti liity postauksen aiheeseen...

Viime aikoina on energiansäästölamput olleet paljon julkisuudessa, mutta minusta tuntuu että niissä olevista kemikaaleista ei löydä mistään käytännön tietoa.

Osaisitko sinä valaista miten es- ja loisteputkilamppuja tulisi käsitellä esim. siinä tilanteessa jos lamppu rikkoutuu. PItääkö elohopean takia toimia jotenkin, ettei sille altistu, ja onko siitä jotain haittaa? Siis paljon yhdessä lampussa on elohopeaa. Tämä vaivaa minua paljon, kun lamput on kuitenkin melko helposti särkyviä..

En löytänyt netistä muuta tietoa kuin että lamput pitää kierrättää.

Kiitos hyvästä blogista! :)

-minna

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos Minna hyvästä aiheesta! Meni listalle heti.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails