Kemikaalikimara: Markkinat vastaan terveys - Spotlight

keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Markkinat vastaan terveys - Spotlight

Muistatte varmaan kirjoitukseni energiajuomista, tuotteista, joita eivät tarvitse aikuiset eivätkä varsinkaan lapset ja nuoret. Ruotsinkielinen TV on tehnyt aiheesta ohjelman, jonka ainakin itse aion katsoa.

Oscar, 16, sai sydänongelmia juotuaan energiajuomia kahden vuoden ajan. Lääkärit varoittavat nuoria juomasta, mutta juomateollisuuden lobbaus EU:ssa on silkkaa voittokulkuetta.
Telkku siis auki keskiviikkona 28.10.2009 kello 21 kanavalla FST5 ja jos et ehtinyt katsomaan, niin ohjelma näkyy Yle Areenassa 4.11.2009 kello 21.00 asti.

Sydämentykytyksiä kofeiinista

Oscarin sydänongelmat, paha rytmihäiriökohtaus kesken koulupäivän, johtui todennäköisesti energiajuomien aineiden vaikutuksesta. Oskarin syke oli noin 200, tunne oli heikottava ja myös hyvin pelottava.  Kohtaus meni onneksi ohi ja tutkimusten jälkeen Oscar lääkärin kehoituksesta lopetti energiajuomien lipittelyn. Sydämentykytyksiä voi saada myös kolajuomilla. Tuttavaperheemme poika sai tykytyksiä juomalla runsaasti kokista.

Turvallisuusarviot puutteellisia

Ohjelmassa kerrottiin myös Efsan (European Food Safety Authority) turvallisuusarviosta koskien energiajuomien tauriinia ja glukuronilaktonia, ainesosia, joiden hyödystä ei ole näyttöä, mutta toisaalta ei osoitusta niiden haitattomuudestakaan. Efsan arviossa ei selvitetty varsinaisesti energiajuomia vaan kahta yksittäistä komponenttia. Lisäksi selvityksessä todettiin, että arviointiin tarvitaan tarkempaa tietoa nuorten ja nuorten aikuisten energiajuomien kulutuksesta. Mielenkiintoista on myös se, että selvityksessä viitataan Red Bullin tekemiin rottatutkimuksiin.

Energiajuomat ovat paitsi tarpeettomia myös haitallisia. Niissä ei ole mitään, mitä ihminen välttämättä tarvitsisi. Nuorisolle niitä ei mielestäni saisi myydä lainkaan. Mutta jos joku tuote hyväksytään yhdessä EU-maassa, se on hyväksyttävä myös muissa. Siksi energiajuomia on saatavilla kaikkialla - huolimatta joidenkin maiden vastustuksesta tuotteiden tuppautuessa markkinoille.

Täällä lisätietoa ohjelmasta ruotsiksi "Fri marknad före hälsa".

Lue myös

2 kommenttia :

Suvi kirjoitti...

"Kiva", ei ollenkaan tekstitystä. :( Jag talar inte svenska.

Kemikaalikimara kirjoitti...

No jopas. Telkkarista kyllä näkyi suomeksi tekstitetty versio.
Harmi homma.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails